Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

10 tipp a mintás ruhadarabok párosításához

Nagy divat manapság a különféle mintás ruhadarabok egy szettbe helyezése. A kreatív, vagy extravagáns stílusok kedvelői szívesen viselnek ilyen variációkat, de sokszor hallom, hogy jó lenne egy kis útmutatás, hogy a mintás összeállítások valóban stílusosak érdekesek legyenek.

Számtalan módja van a mintás anyagok összepárosításának. Megkísérlem összefoglalni, hogy milyen rendezőelvek alapján érdemes mintákat párosítani és mutatok 10 megoldást, amelyeket én különösen stílusosnak, ízlésesnek és kreatívnak tartok. Tartsatok velem!

mintak 2

Egyszerű minták párosítása

Egyszerű mintának gondolom a csíkos, a pöttyös, a kockás anyagok különböző változatait. Ezek egymással könnyen párosíthatók, ugyanakkor látványos eredmények érhetők el.

Azonos szín, azonos minta

Amikor két azonos színű és azonos mintájú darabot veszünk fel, leggyakrabban a minta stílusa ugyan azonos, de a minta mérete különböző.

Eltérő minta, azonos szín

Az olyan egyszerű minták, mint például a vékony csíkos, a tűpöttyös, a kockás igen jól párosítható egymással, így azok számára is alkalmazható, akik még csak most ismerkednek a mintás szettek összeállításával. Ezen belül is a legegyszerűbb variáció, amikor a két mintás ruhadarab ugyanazokból a színekből áll.

Eltérő minta, eltérő szín

Egy másik variáció, ha nem csak a minta, de a szín is különboző. Ilyenkor természetesen fontos, hogy a színek egymással harmonizáljanak.

Azonos minta, eltérő szín

Ugyancsak mutatós kombináció lehet, amikor egyanaz a minta jelenik meg a szettben altérő színekkel.

Egyszerű és komplikáltabb minták párosítása

Ezekben az esetekben is kétféle lehetőség adódik: lehet összekötő kapocs a két anyagminta között egy szín, de az is előfordulhat, hogy nincs közös szín a két mintában. Ez utóbbi esetben is harmonizálnia kell a két anyagnak, nem csupán a formák, de a színek alapán is. A csíkos, kockás, vagy pöttyös ruhadarabokat párosíthatjuk például virágmintával, állati mintás anyagokkal, chevron mintával, tyúkláb mintával, vagy absztrakt mintával.

Két komplikáltabb minta párosítása

Elérkeztünk a legnehezebb és egyben legizgalmasabb kombinációs lehetőséghez. Párosíthatunk például két virágmintás, vagy két állati mintás, esetleg két tyúkláb mintás, netán két absztrakt mintás anyagot, vagy ezeknek a mintáknak bármilyen kombinációját. A párosított anyagminták lehetnek azonos színűek, lehet bennük egy közös szín, de az is előfordulhat, hogy nincsenek közös színek, van ellenben harmónia a színek között. Például egy színcsaládba tartoznak, vagy valamiféle kellemes színhangzatot képeznek. Az extravagáns stílus képviselői próbálkozhatnak ütköző színek alkalmazásával is, de itt már jól kifejlett stílusérzék és színérzék szükségeltetik ahhoz, hogy a végeredmény ne legyen kaotikus.

Összegzésképpen talán annyi elmondható, hogy bármilyen mintákat párosítunk is, kell egy rendezőelv, aminek mentén a színek és a formák harmonikusan illeszkedhetnek egymáshoz. Lehet az egy szín, vagy színkombináció, a formák közötti harmónia, vagy egy bizonyos stílus különböző elemei is alkalmasak arra, hogy több, látszólag eltérő színés forma között egységet teremtsenek. Aki még csak most ismerkedik, barátkozik a mintás anyagok mixelésével, megkönnyítheti a dolgát azza, hogy a különféle mintás anyagok mellett nyugodtabb, egyszínű színfoltokat is beletervez az öltözeteibe. Sok sikert, jó kísérletezést!

És akkor jöjjön az én toplistám:

minta

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."