Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A stílustanácsadás "szabályszegői"

2019.08.14.

A stílustanácsadó feladata, hogy személyre szabott tanácsokkal lássa el a vendégeit, megmutatva, hogy milyen színek, szabásvonalak és stílus köré érdemes szervezni a ruhatárukat. Ez, ha tetszik egyfajta egyéni „szabályrendszer” felállítását jelenti.

Ezek a szabályok megkönnyítik a dolgunkat a ruhavásárlás és az öltözködés terén és lehetővé teszik, hogy kevesebb energiával, könnyedén hozzuk ki magunkból a legtöbbet a hétköznapokon és kitüntetett alkalmakkor egyaránt.

Egy nap felhívott egy édesanya, aki huszonéves leányának ajándékba szánta a stílustanácsadás csomagot. Elmondta, hogy lánya, nevezzük itt most Lizának, most végzett az egyetemen, hamarosan munkába áll és a mama úgy gondolja, hogy a leányzóra ráférne a segítség, ami az öltözködést illeti.

 Amikor néhány héttel később Liza megérkezett hozzám, azonnal megértettem, hogy édesanyja mire gondolt és mit vár tőlem és azt is azonnal tudtam, hogy nem fogok megfelelni az elvárásainak. Liza megjelenése magával ragadó, inspiráló és rendkívül kreatív volt, bár valószínűleg egyetlen általam képviselt öltözködési elvet sem követett.

A stílustanácsadás jó hangulatban telt, Liza érdeklődő és befogadó volt a színtanácsadást és a testalkatelemzést illetően is, de közösen arra jutottunk, hogy számára a legjobb út, ha a saját egyéniségének, kreatív ötleteinek megfelelően öltözik továbbra is és csupán a gardróbja „extrém vadhajtásait” nyesegetjük majd. Az én elvem ugyanis az, hogy egy kialakult egyéni stílust vétek elnyomni és szabályok közé szorítani, még akkor is, ha esetleg így kilóg a sorból, vagy nem felel meg a környezete elvárásainak.

Meggyőződésem, hogy a stílustanácsadónak  nem az a feladata, hogy a saját ízlését erőltesse a vendégeire, sokkal inkább az, hogy kliense egyéniségéhez igazodva találja meg a megfelelő megoldásokat. Én, magam sohasem öltöztem extravagánsan (leszámítva a dekoratőr iskolában töltött éveket, amikor megéltem egy tetőtől-talpig lila korszakot), de nagyon is kedvelem és csodálom azokat, akiknek tudják és merik viselni a kreativitásuk által vezérelt megjelenésüket. Megjegyzem, hogy élesen elkülöníteném ettől a csoporttól azokat, akik ízlés, igény és koncepció nélkül magukra aggatnak mindent, vagy sportot űznek abból, hogy a lehető legelőnytelenebb holmikat viseljék.

Van néhány nagy kedvencem az előbbiekben vázolt „szabályszegők” között, akiket most megmutatok nektek is. Utánozni őket nem célszerű, inspirálódni annál inkább…

No.5 szabályszegő: Carrie Bradshaw

Nem tagadom, hogy életem egyik legmeghatározóbb filmsorozata volt a Szex és NY, nem csupán azért, mert minden egyes epizódban volt valami, amiről azt gondoltam, hogy"mintha rólam írták volna". Igen, ennek a sorozatnak éppen ez volt a titka. Másrészt a stylistok sziporkáztak, egyszerűen nem tudtam betelni a karaktereket formáló álomszép szettekkel. Ezért fordulhat elő, hogy ebben az összeállításban helyet kap egy karakter, aki nem hús-vér ember, de majdnem... :)

Carrie Bradshaw ruhatára olyan, mint azé a fiatal nőé, aki még nem tudja eldönteni, hogy díva legyen, vagy a lány a szomszédból. Ez komoly hiba, amit stílustanácsadóként szóvá is tennék, ha a vendégem ruhatárában ezt tapasztalnám, feltéve, hogy nem egy tinédzserről van szó, akinek éppen az a dolga, hogy mindenféle stílust kipróbáljon.

A stylistok célja éppen az volt, hogy az öltözetekkel kifejezzék ezt a jellemvonást, a kialakulatlan, önmagát kereső nő karakterét. Carrie szettjei lebilincselően kreatívak és modernek, a mai napig inspirálónak találom szinte mindegyiket.

No.4 szabályszegő: Iris Apfel

Iris Apfel közel 100 évesen korunk egyik stílusikonja. Öltözetei igencsak eklektikusak és extravagánsak, ám tökéletesen illenek hozzá. Az egyéniség fontosságát hirdeti, és lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy a divatiparnak nyitnia kellene a középkorúak és az idősebbek felé is.

Mivel ügyfeleim nagy rész szintén középkorú és én magam is ebbe a korosztályba tartozom, sok tapasztalatom van azzal kapcsolatban, hogy még mindig rengeteg negatív sztereotípia él a magyar társadalomban is azokkal a már fiatalnak nem mondható nőkkel kapcsolatban, akik kreatívan és az egyéniségüknek megfelelően öltöznek. Ugyanakkor az egészen fiatalok egyre inkább nyitnak azok felé, akik idősebb korban is stílusosak maradnak. Ígyvált Iris is stílusikonná a körükben.

No.3 szabályszegő: Blair Eadie

Blair Eadie (Atlantic-Pacific) stílusblogger, aki már több mint 10 éve jelen van a social média felületein és igen népszerű mind a mai napig. Rendkívül kreatívan és jó ízléssel alakítja az outfit-jeit. Bár többféle stílust is kedvel, az összhatás összehasonlíthatatlanul kiegyenlítettebb, mint Carie Bradshaw esetében. Jó a stílusérzéke, szereti a meglepő, vagy nem szokványos megoldásokat, de a végeredmény mégis hordható, bár biztosan odavonzza a tekinteteket.

No.2 szabályszegő: Micah Gianneli

Micah a szupernő, akinek elképesztően sokféle arca van. Az általa képviselt stílus egyszerre extravagáns, klasszikus és mindenek előtt szexi.

Valljuk be, manapság nem a szupernők sorakoznak a kifutókon, ezért is kilóg a sorból, no meg azért is, mert ezt fel is vállalja, ugyanakkor, bár kihívó, soha nem ízléstelen.  Stílusa kiforrott és egységes, messziről ráismerni  a luxusmárkákat és igényes képi világot képviselő fotóira. Hitelesen képvisel egy olyan életfomát, amely után a legtöbben titkon, vagy nyíltan vágyódunk.

No.1 szabályszegő: Galant Girl - Elena

Elena azért került ebben az összeállításban az első helyre, mert olyan mesteri és különleges színkombinációkat mutat be a szettjeiben, ami ritka színérzékről tesz tanúbizonyságot és amivel egyszerűen nem tudok betelni. Mániákusan kedvelem a színeket, egy izgalmas színkombinációt képes vagyok órákig nézegetni, így Galant Girt Pinterest és Instagram oldalán rendszeres látogató vagyok.

Mindazok, aki szeretik a szokatlan és extravagáns színmegoldásokat, vagy akik keresik a különféle színhatásokat, sokat tanulhatnak tőle. A stílusa üde és lezser, ugyanakkor bolondos, nem egyszer humort csempész a megjelenésébe, amit különösen szimpatikusnak találok.

A képek forrása: Pinterest

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8