Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A szemüveg aranykora

2017.04.11.

Szemüvegesnek lenni ma már nem stigma, hanem sikk. Harminc évvel ezelőtt még szégyenkezve biggyesztettük az orrunkra az okulárét, szükséges rossznak tekintettük. A gyártók biztonságban érezték magukat, hiszen a szemüvegnek nem volt alternatívája, aki rosszul látott, az előbb-utóbb beletörődött, hogy a jó életminőségét csak szemüveggel őrizheti meg.

 kontaktlencse megjelenése merőben új helyzetet teremtett, a szemproblémákkal küzdők boldogan cserélték le kényelmetlen és otromba pápaszemüket a láthatatlan látásjavító eszközre. A szemüveggyártóknak azonban eszük ágában sem volt elveszíteni vásárlóik nagyobbik felét, ezért a szemüveget népszerűsítő kampányokkal árasztották el a piacot. A tervek remekül sikerültek, a szemüveg mára hamisítatlan divatcikké érett. Ma már nem ritka, hogy a trendek iránt fogékony vásárlóközönség a márkás kereteket akkor is megvásárolja és viseli (ablaküveggel), ha a szeme tökéletes.

A stílustanácsadó azt mondatja velem, hogy a szemüveget viselőknek érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi áll jól az arcformájukhoz, a színtípusukhoz és az egyéniségükhöz. A trendek, divatirányzatok követése optimális esetben csak ez után következik!

Ebben a cikkben megmutatom a különböző arcformákat és azokat a szemüvegfazonokat, melyek az arcformákhoz illeszkednek és kicsit elkalandozunk a színek világába is. Mindazonáltal a 2017. évi szemüvegkeret- trendeket sem hagyjuk figyelmen kívül. Tartsatok velem!

Ovális arc

Teljesen arányos, a homlok és az áll oldalról nézve egy síkban helyezkedik el.


Az ovális arcformához bármilyen szemüvegkeret jól illik. Aki olyan szerencsés, hogy ovális az arca, bátran kísérletezhet a szemüveg kínálat bármelyik modelljével, például a most oly divatos oversize keretformákkal is.

Háromszögletű arc

Keskeny arccsont és homlok, széles, erős állkapocs.

A háromszögletű arc lefelé szélesedik, az állkapocs erőteljes. A közepes keretnagyság a megfelelő, a formát illetően pedig az ovális, vagy keret az ideális, de az enyhén szögletes formák is jól mutathatnak. Előnyös a felül szélesebb, hangsúlyosabb, alul vékonyabb keretforma. mindezzel szemben sem a túl kicsi, sem a túl nagy szemüvegkeret nem előnyös.

Szív alakú arc

Széles homlok, keskeny, helyes áll jellemzi.

A szív alakú arc a háromszögletű formával ellentétben, lefelé keskenyedik. A felfelé ívelő, macskaszem keretforma nagyon jól mutat ezen az arcformán, de a kerek szemüvegkeret is kiváló választás lehet. Ha szív alakú az arcod, kerüld a túlságosan nagy kereteket.

Kerek arc

Telt arc, gömbölyű áll, széles arccsont jellemzi ezt a formát. Az arc csaknem olyan széles, mint amilyen hosszú.

A kerek arc gömbölyűségét a szögletes, karakteres, vastagabb szemüvegkerettel lehet leginkább ellensúlyozni. A vízszintes irányban széles szemüvegkeretek illeszkednek a legjobban ehhez az arcformához, de a keret alsó része ne nyúljon túl az arccsonton.

 Szögletes arc

A homlok és az áll is szögletes formájú, a homlok és az állkapocs ugyanolyan széles.

A szögletes archoz a kerek, ovális, nem túl vastag szemüvegkeretek illenek. Ha keskeny az arcod, inkább a kisebb szemüvegformák a megfelelőek, míg a szélesebb archoz nyugodtan választhatsz nagyobb keretet. A keret alsó része enyhén túlnyúlhat az arccsonton.

Hosszúkás arc

Magas homlok, keskeny áll, általában keskeny orr jellemző erre a formára.

A hosszúkás archoz a nagyobb, horizontálisan szélesedő keretek a legjobbak. Lehet kerek, vagy szögletes formával is kísérletezni. A kisebb keretek nem előnyösek, ellenben az oversize keretméret nyerő lehet.

Színek

Tavasz színtípus

A tavasz meleg, világos és élénk színei közül érdemes szemüvegkeret színt választani. A fémes színek közül az arany valamennyi árnyalata ideális, a hideg ezüstös fémszínek viszont kerülendők.

Ősz típus

 

Az ősz színtípus színei is melegek, de sötétebbek és telítetlenebbek, mint a tavaszéi. Az ősz színtípusba tartozók melegebb és kicsit sötétebb színeket válasszanak. A fémes színek közül a réz, a bronz és az arany egyes árnyalatai közül érdemes válogatni.

Nyár típus

A nyár típus visszafogott színeket igényel, ugyanakkor az előzőektől eltérően a hűvös színvilág harmonizál a természetes színeivel. A fémes színek közül egyértelműen a matt ezüst a nyár színtípusé.Tél típus

 A tél típus élénk és hideg színekkel operálhat. Számára a trendi fekete éppúgy megfelelő lehet, mint a feltűnő színes, vagy a fényes, ezüstös megoldások.

Trendek

Áttetsző

A 2017-es szemüvegkeret-divat vezető irányzata az áttetsző műanyag.

Geomatrikus és kerek forma

A formavilágban idén a szögletes és a kerek egyaránt jelen van, ami megkönnyíti a választást, ha az arcformánkhoz illő fazont keresünk...

Pilóta szemüveg

Ez a forma soha nem megy ki a divatból, de időről-időre kissé modernizálódik. Például oversize méreteket ölt...

Macskaszem forma

A macskaszem forma ugyancsak divatos, bár erről is elmondható, hogy nincs új a nap alatt, hiszen az '50-es években ez már nagy "sláger" volt.

A képek forrása: pinterest.com, coastal.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8