Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

A szemüveg aranykora

Szemüvegesnek lenni ma már nem stigma, hanem sikk. Harminc évvel ezelőtt még szégyenkezve biggyesztettük az orrunkra az okulárét, szükséges rossznak tekintettük. A gyártók biztonságban érezték magukat, hiszen a szemüvegnek nem volt alternatívája, aki rosszul látott, az előbb-utóbb beletörődött, hogy a jó életminőségét csak szemüveggel őrizheti meg.

A kontaktlencse megjelenése merőben új helyzetet teremtett, a szemproblémákkal küzdők boldogan cserélték le kényelmetlen és otromba pápaszemüket a láthatatlan látásjavító eszközre. A szemüveggyártóknak azonban eszük ágában sem volt elveszíteni vásárlóik nagyobbik felét, ezért a szemüveget népszerűsítő kampányokkal árasztották el a piacot. A tervek remekül sikerültek, a szemüveg mára hamisítatlan divatcikké érett. Ma már nem ritka, hogy a trendek iránt fogékony vásárlóközönség a márkás kereteket akkor is megvásárolja és viseli (ablaküveggel), ha a szeme tökéletes.

A stílustanácsadó azt mondatja velem, hogy a szemüveget viselőknek érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi áll jól az arcformájukhoz, a színtípusukhoz és az egyéniségükhöz. A trendek, divatirányzatok követése optimális esetben csak ez után következik!

Ebben a cikkben megmutatom a különböző arcformákat és azokat a szemüvegfazonokat, melyek az arcformákhoz illeszkednek és kicsit elkalandozunk a színek világába is. Mindazonáltal a 2017. évi szemüvegkeret- trendeket sem hagyjuk figyelmen kívül. Tartsatok velem!

szemuveg

Ovális arc

Teljesen arányos, a homlok és az áll oldalról nézve egy síkban helyezkedik el.

Az ovális arcformához bármilyen szemüvegkeret jól illik. Aki olyan szerencsés, hogy ovális az arca, bátran kísérletezhet a szemüveg kínálat bármelyik modelljével, például a most oly divatos oversize keretformákkal is.

Háromszögletű arc

Keskeny arccsont és homlok, széles, erős állkapocs.

A háromszögletű arc lefelé szélesedik, az állkapocs erőteljes. A közepes keretnagyság a megfelelő, a formát illetően pedig az ovális, vagy keret az ideális, de az enyhén szögletes formák is jól mutathatnak. Előnyös a felül szélesebb, hangsúlyosabb, alul vékonyabb keretforma. mindezzel szemben sem a túl kicsi, sem a túl nagy szemüvegkeret nem előnyös.

Szív alakú arc

Széles homlok, keskeny, helyes áll jellemzi.

A szív alakú arc a háromszögletű formával ellentétben, lefelé keskenyedik. A felfelé ívelő, macskaszem keretforma nagyon jól mutat ezen az arcformán, de a kerek szemüvegkeret is kiváló választás lehet. Ha szív alakú az arcod, kerüld a túlságosan nagy kereteket.

Kerek arc

Telt arc, gömbölyű áll, széles arccsont jellemzi ezt a formát. Az arc csaknem olyan széles, mint amilyen hosszú.

A kerek arc gömbölyűségét a szögletes, karakteres, vastagabb szemüvegkerettel lehet leginkább ellensúlyozni. A vízszintes irányban széles szemüvegkeretek illeszkednek a legjobban ehhez az arcformához, de a keret alsó része ne nyúljon túl az arccsonton.

 Szögletes arc

A homlok és az áll is szögletes formájú, a homlok és az állkapocs ugyanolyan széles.

A szögletes archoz a kerek, ovális, nem túl vastag szemüvegkeretek illenek. Ha keskeny az arcod, inkább a kisebb szemüvegformák a megfelelőek, míg a szélesebb archoz nyugodtan választhatsz nagyobb keretet. A keret alsó része enyhén túlnyúlhat az arccsonton.

Hosszúkás arc

Magas homlok, keskeny áll, általában keskeny orr jellemző erre a formára.

A hosszúkás archoz a nagyobb, horizontálisan szélesedő keretek a legjobbak. Lehet kerek, vagy szögletes formával is kísérletezni. A kisebb keretek nem előnyösek, ellenben az oversize keretméret nyerő lehet.

Színek

A szemüvegkeret színének kiválasztása is gyakran gondot okoz. Hosszú ideje a fekete szemüvegkeretek vezetik a "sikerlistát", annak ellenére, hogy ezek a legtöbb embernek előnytelenek. Szerencsére az idei divat némi elmozdulást mutat a színek frontján, a színesebb modellek is megjelentek a piacon, így aztán lesz miből válogatni minden színtípusnak. Nézzünk néhány példát!

szemuveg_szinek

Tavasz színtípus

A tavasz meleg, világos és élénk színei közül érdemes szemüvegkeret színt választani. A fémes színek közül az arany valamennyi árnyalata ideális, a hideg ezüstös fémszínek viszont kerülendők.

Ősz típus

 Az ősz színtípus színei is melegek, de sötétebbek és telítetlenebbek, mint a tavaszéi. Az ősz színtípusba tartozók melegebb és kicsit sötétebb színeket válasszanak. A fémes színek közül a réz, a bronz és az arany egyes árnyalatai közül érdemes válogatni.

Nyár típus

A nyár típus visszafogott színeket igényel, ugyanakkor az előzőektől eltérően a hűvös színvilág harmonizál a természetes színeivel. A fémes színek közül egyértelműen a matt ezüst a nyár színtípusé.

Tél típus

 A tél típus élénk és hideg színekkel operálhat. Számára a trendi fekete éppúgy megfelelő lehet, mint a feltűnő színes, vagy a fényes, ezüstös megoldások.

 

Trendek

 

Áttetsző

A 2017-es szemüvegkeret-divat vezető irányzata az áttetsző műanyag.

Geomatrikus és kerek forma

A formavilágban idén a szögletes és a kerek egyaránt jelen van, ami megkönnyíti a választást, ha az arcformánkhoz illő fazont keresünk...

Pilóta szemüveg

Ez a forma soha nem megy ki a divatból, de időről-időre kissé modernizálódik. Például oversize méreteket ölt...

Macskaszem forma

A macskaszem forma ugyancsak divatos, bár erről is elmondható, hogy nincs új a nap alatt, hiszen az '50-es években ez már nagy "sláger" volt.

***

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."