Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A topok fajtái

2014.07.28.

Az ujjatlan felsőruha számos fajtája ismert. Nyáron önmagában is kényelmes és divatos viselet, de hordjuk blézerek, kosztümök alá alkalmi viseletként is.

A legegyszerűbb a vállpántos, a csípőig, vagy az alá érő fazon. A spagetti pántostól a széles, a vállat is eltakaró fazonig számtalan változatát ismerjük. Az egyszerű spagetti pántos top blúzok, pólók alá, alsóruhaként is használatos, de nyáron önállóan is viselik. Ebben a top fajtában mindenki megtalálhatja a testalkatának, stílusának megfelelő modellt. 

A cső top a mellen feszülő, vállpánt nélküli top elnevezése. A ’70-es évektől napjainkig időnként divatba jön. Nem igazán kényelmes viselet, mert könnyen lecsúszik, de kiemeli a szép vállakat és a dekoltázst. Kisebb mellekhez csak a rafináltabb fazonokat ajánlom, mert lenyomhatja, kisebbnek láttathatja a nem éppen dús idomokat.

A rövid állású, a csípőt, a derekat szabadon hagyó topnak is számos változata ismert. Legkurtább változata nem több, mint egy melltartó. Ezeket a topokat leginkább vízpartra, vagy egyes kivételes alkalomra, party-ra ajánlom. Jól kiemeli a szép hosszú derekat, a kimunkált hasat. Ez a kacér top a '80-as években lett igazán népszerű, Madonna nyomán.

A nyakban kötődő, a nyakat körülölelő topok lehetnek mélyen dekoltáltak, vagy akár egészen a nyakba felfutó szabásúak. Létezik zárt és nyitott hátú változat is. Ezt a felsőrész szabást előszeretettel alkalmazzák fürdőruhákon. Szépen kiemeli a vállat, de a széles, sportos vállúakkal rendelkezőknek nem ajánlom, mert még szélesebbnek láttatják a deltákat.

A garbó nyakú top elegáns, bármilyen alkalomra jó választás. Kiemeli a vállat, így széles, sportos vállúaknak ez sem ajánlott. Jó választás ugyanakkor a hosszú nyakú hölgyeknek.

Végül pár szó az aszimmetrikus szabású topokról. Elegánsak, érdekesek, bármilyen alkalomra felvehetők. Az aszimmetria, a szabástól függően jó megoldás arra, hogy például eltereld a figyelmet például a túl széles vállakról, vagy a rövidebb nyakról.

A topokhoz gyakran nem könnyű melltartót választani. Az a jó megoldás, ha sehol nem villan ki a top alól a melltartó pántja. A pánt nélküli melltartó a top alatt sokszor nagyon előnytelenül mutat, nehéz megtalálni a megfelelő szabású modellt. Szerencsére egyre több variálható pántú melltartó kerül piacra, ami megoldhatja ezt a problémát, ha sikerül a mellhez kifogástalanul idomuló és a pántoknál is jól illeszkedő fazonra rálelni. 

***

A képek forrása: google.com, pinterest.com


vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8