• .

Divatos minták a tavaszi-nyári szezonban

2017.03.20.

Az a tapasztalatom, hogy a tavaszi-nyári szezonban hajlamosabbak vagyunk mintás holmikat viselni, mint télen. A mintaválasztás ugyanakkor nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nem csupán az egyéniségünk, de a testalkatunk és a színtípusunk is befolyásoló tényező lehet. Bár ez az írás leginkább a trendekről szól, mégis megpróbálok némi útmutatást is nyújtani a mintaválasztáshoz.

Csíkos

A vékony csíkok klasszikus és semleges hatást keltenek, így a business öltözeteket is gyakran díszítik ezekkel, gondoljunk csak a kosztümökre, vagy a blúzokra. 

A szélesebb csíkok már jóval karakteresebbek, kihívóbbak, különösen, ha erős kontrasztot hoznak létre. A tengerész stílus elképzelhetetlen a karakteres csíkos ruhaneműk nélkül.

Már szinte unjuk, annyiszor hallani, hogy a hosszanti csíkok hosszítják, vékonyítják az alkatot, a keresztcsíkok pedig szélesítik és összenyomják. Ezekre az optikai hatásokra mégis érdemes odafigyelni, mert valóban befolyásolják a megjelenésünket. Hozzáteszem, hogy a csíkok sűrűsége, a sűrű és ritka csíkok váltakozása, a csíkok irányának váltakozása remek lehetőség a karcsúsításra és a kisebb aránytalanságok korrigálására. A harántcsíkok és a chevron minta is kiváló akár a plus size testalkatúak számára is.

Az erős kontrasztokat (sötét-világos, telített színek, komplementerek) csak a tél típusba tartozók, illetve az élénk tavasz típusok engedhetik meg maguknak, a többi színtípus inkább válasszon kevésbé "vibráló" megoldásokat.

Pöttyös

A pöttyös szintén soha nem megy ki a divatból. A diszkrét tűpöttyös minden stílusirányzathoz passzol, a nagyobb pöttyöket leginkább a romantikus stílussal állítják párba.

Manapság a fekete és sötétkék alapon tűpöttyös a legnagyobb sláger, de bármilyen variációban előfordul, sőt nem ritka, hogy a csíkos és a pöttyös minta együtt van jelen az outfit-ekben.

A nagyobb pöttyökkel nem árt vigyázni, ha az ember lánya rendelkezik néhány plusz kilóval. Minél gömbölydedebbek a formáink, annál kevésbé ajánlott a pöttyös, kivéve természetesen a semleges tűpöttyöket, melyeket bárki viselhet.

Csipke

A csipke mintázat is örökzöld, bár manapság már inkább a retro stílusirányzatok között foglal helyet. Különösen nyáron szeretjük ezeket a finom, romantikus mintázatokat. A vintage stílus kedvelői is látványos szetteket képezhetnek egy kis csipke közreműködésével. Leginkább a légies, vékony hölgyeknek ajánlanám a csipkét. Masszívabb testméretek esetén jobb, ha csak jelzésszerűen jelenik meg a csipke az öltözetünkben.

A csipke mintázat természetesen nem csak eredeti lehet, de érdemes jó minőségű utánzatot választani, ha nem akarunk ízléstelen holmiban mutatkozni. És nem árt a mértékletesség sem. A túl sok csipke hatására úgy festhetünk, mintha a nagymamánk függönyébe bújtunk volna.

Napjainkban a fekete csipke is nagy divat, bár bevallom az én ízlésemmel nem fér össze, amikor világos, vagy színes anyagokkal kombinálják. A fekete csipke önmagában mutatós, főleg, ha a bőrünk kiemeli.

Geometrikus minták

Az op art 20. századi művészeti irányzat, melynek gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, de virágkorát a '60-as években élte. Ekkor debütált a divatiparban is, manapság pedig másodvirágzását éli, a retro jegyében.

Látványos, mondhatni drámai hatása miatt inkább az impulzív, karakteres hölgyeknek ajánlom. A formák játékossága révén bármely testalkathoz találhatunk megfelelő formát, de a drámai optikai hatások a színtípusok terén nem adnak ilyen nagy a merítés.

Virágminták

Természetesen a tavaszi-nyári szezon elképzelhetetlen virágminták nélkül. Az idén a romantikus, lányszobákat idéző és a kihívó, erőteljes virágminta egyszerre jelenik meg a kínálatban, mindenki válogathat kedvére.

Általánosságban elmondható, hogy az apró termethez apró virágok, a magas, vagy plus size termethez inkább a nagyobb virágminták passzolnak.

Népi motívumok

A mindenféle népi motívumok talaján kialakult mintavilág is újnak mondható. Az etno stílus képviselői már eddig is viselhették a különböző kultúrákból származó mintákat felhasználó ruhakölteményeket, de most még egy kicsit csavartak ezen a tervezők és átértelmezték a népi motívumokat.

Korall minta

A nyári témák listája kifogyhatatlan. Az idei nyári szezonra is jut belőle bővel. Csak, hogy néhányat emeljek ki, van itt homárminta, rovarminta (légy, szúnyog, lepke stb.), papírsárkány minta, cukorka minta, korall minta.

Galaktikus minták

A divatban nincs új a Nap alatt, szokták mondani, de időnként azért feltűnik valami szokatlan. A Galaktikus mintázatokat mindenképpen az utóbbi időszak termékének mondhatjuk. Idén nyáron ne lepődjön meg senki, ha a Tejutat ábrázoló szoknyákat, vagy nyáriruhákat talál az üzletekben!

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8