Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Donna Karan

2014.08.04.

Karan a "hét egyszerű ruhadarab", azaz a városi nők kényelmes, variálható ruhatárának megalkotója.

Donna Karan a The New School for Design elnevezésű intézetben tanult, majd Anne Klein asszisztenseként kezdte a pályafutását. Első önálló kollekcióját 1985-ben mutatta be.

Nemzetközi ismertséget az "Essentials" irányvonallal szerzett, mely hét jól variálható hétköznapi ruhadarabból állt. A 7 ruhadarab: egy body, egy nadrág, egy blúz, egy szoknya, egy kabát, egy dzseki és egy estélyi ruha.

A „capsule wardrobe” kifejezés, mely talán alap ruhatárként fordítható magyarra, eredetileg Susie Faux, angol divat tanácsadótól származik, még az 1970-es évekből. Az alap ruhatár olyan ruhadarabokból áll, melyek nem mennek ki a divatból, és jól kombinálhatók egymással. ( Faux alap ruhatára a következő volt: egy ballon kabát, egy farmernadrág, egy fehér blúz, egy fekete blézer, egy egyszerű fekete ruha, egy klasszikus szabású nadrág, egy ceruza szabású szoknya, egy top, egy kardigán, egy fürdőruha, és az ezekhez illő kiegészítők).

A capsule wardrobe elvet követte Donna Karan is az Essentials kollekcióval. Modelljei az emancipált, városi nőknek készültek. Kortalan, kényelmet és eleganciát nyújtó, a minimalizmusra törekvő ruhadarabjai hamar sikeressé is váltak a célcsoportja körében.

Karan szívesen alkalmaz ugyanakkor luxus minőségű anyagokat. Az Állati jogokért küzdő PETA 2008-ban kampányt indított a Donna Karan márkanévvel árusított állati szőrmékből készült ruhadarabok ellen, mivel a állatvédők szerint a Karan cégével kapcsolatban álló állattartók embertelenül bántak az állatokkal.

2003-as őszi kollekciója a semleges színek, a fekete, a fehér és a szürke jegyében született. A szabásvonalak az ’50-es éveket idézik, míg a kiegészítők, így például az övek pedig a modernséget képviselik.

A 2009-es őszi kollekciót a rafinált redők, a ’80-as évek szabásvonalai jellemzik. Karan egyik jellegzetes vállszabása, a „cold shoulders” is megjelenik a kollekcióban. Itt a karok és/vagy a dekoltázs fedett, de a vállak szabadon maradnak, alkalmi jelleget kölcsönözve az egyszerű ruháknak is.

A 2014-es őszi kollekció a minimalizmus jegyében született. Színeiben és szabásában is az egyszerűségre törekedett a tervező.

A képek forrása: style.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8