• K&S

Donna Karan

2014.08.04.

Karan a "hét egyszerű ruhadarab", azaz a városi nők kényelmes, variálható ruhatárának megalkotója.

Donna Karan a The New School for Design elnevezésű intézetben tanult, majd Anne Klein asszisztenseként kezdte a pályafutását. Első önálló kollekcióját 1985-ben mutatta be.

Nemzetközi ismertséget az "Essentials" irányvonallal szerzett, mely hét jól variálható hétköznapi ruhadarabból állt. A 7 ruhadarab: egy body, egy nadrág, egy blúz, egy szoknya, egy kabát, egy dzseki és egy estélyi ruha.

A „capsule wardrobe” kifejezés, mely talán alap ruhatárként fordítható magyarra, eredetileg Susie Faux, angol divat tanácsadótól származik, még az 1970-es évekből. Az alap ruhatár olyan ruhadarabokból áll, melyek nem mennek ki a divatból, és jól kombinálhatók egymással. ( Faux alap ruhatára a következő volt: egy ballon kabát, egy farmernadrág, egy fehér blúz, egy fekete blézer, egy egyszerű fekete ruha, egy klasszikus szabású nadrág, egy ceruza szabású szoknya, egy top, egy kardigán, egy fürdőruha, és az ezekhez illő kiegészítők).

A capsule wardrobe elvet követte Donna Karan is az Essentials kollekcióval. Modelljei az emancipált, városi nőknek készültek. Kortalan, kényelmet és eleganciát nyújtó, a minimalizmusra törekvő ruhadarabjai hamar sikeressé is váltak a célcsoportja körében.

Karan szívesen alkalmaz ugyanakkor luxus minőségű anyagokat. Az Állati jogokért küzdő PETA 2008-ban kampányt indított a Donna Karan márkanévvel árusított állati szőrmékből készült ruhadarabok ellen, mivel a állatvédők szerint a Karan cégével kapcsolatban álló állattartók embertelenül bántak az állatokkal.

2003-as őszi kollekciója a semleges színek, a fekete, a fehér és a szürke jegyében született. A szabásvonalak az ’50-es éveket idézik, míg a kiegészítők, így például az övek pedig a modernséget képviselik.

A 2009-es őszi kollekciót a rafinált redők, a ’80-as évek szabásvonalai jellemzik. Karan egyik jellegzetes vállszabása, a „cold shoulders” is megjelenik a kollekcióban. Itt a karok és/vagy a dekoltázs fedett, de a vállak szabadon maradnak, alkalmi jelleget kölcsönözve az egyszerű ruháknak is.

A 2014-es őszi kollekció a minimalizmus jegyében született. Színeiben és szabásában is az egyszerűségre törekedett a tervező.

A képek forrása: style.com

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"