Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Fast Fashion

2016.01.26.

Bizonyára ti is gyakran halljátok ezt a kifejezést, de vajon tudjátok-e, hogy mit jelent? Magyar megfelelője sajnos nincs, bár a magyar nyelv talán nem is ad lehetőséget egy ilyen frappáns rövid megfogalmazásra.

Jelentése

A fast fashion jelentése ugyanis a következő: a kifutókon megjelenő legújabb márkás modelleket a lehető leggyorsabban eljuttatni a vásárlókhoz. Ennek módja pedig az, hogy a fast fashion cégek maguk tervezik (másolják, lopják) és gyártják a trendi ruhákat, így a közbenső lépcsőfokokat kiiktatva, viszonylag olcsón és villámgyorsan, akár 14-16 nap alatt eljuttatják a termékeket a tervezőasztaltól az üzletekig.

 Jellemzői

A fast fashion üzlethálózatok jellemzője, hogy a kisszériás árukészlet gyorsan cserélődik, szezon közben is gyakran vannak leértékelések, hogy még gyorsabban pörögjön az áru.

Negatívumai

 A gyorsaságnak és a viszonylag alacsony áraknak azonban van egy nem elhanyagolható hátulütője. Ezek a termékek ugyanis rövid időre (egy szezonra) készülnek, így az időtállóság, finoman szólva, nem a legfontosabb szempont. Ez az anyagminőségben és az előállítás minőségében is megmutatkozik.

Hazai fast fashion boltok

És most nézzünk néhány Magyarországon is fellelhető fast fashion márkát: Camaieu, Zara, H&M, Deichman, Bershka, C&A, Esprit, Mango, NewYorker, Next...

 Hát bizony…, jobbára ezekből az üzletekből öltözködünk. Ha időtálló, jólszabott, elegáns, de nem feltétlenül a legújabb divattrendeket követő ruhadarabokra vágyunk, nehéz dolgunk van!

 ***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8