Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Gyermekdivat: minifelnőtt, vagy kiskorú?

2014.05.12.

A gyerekek öltöztetése mára nagy üzletté vált, egyes források szerint a gyermekruha-ipar évi 4-5 milliárd euró bevételre tesz szert. A gyerekek igényes öltöztetése persze üdvözlendő törekvés, sajnálatos módon azonban a divattervezők többsége kis felnőttekként tekint a gyerekekre.

 


A gyerekek kis felnőttként való kezelése amellett, hogy nem veszi tekintetbe életkori sajátosságaikat és igényeiket, súlyosabb problémát is előidézhet.

Egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek a testképzavarok és az ebből eredő betegségek. A személyiségzavaros kiskorúak száma is emelkedik.

 Különösen visszataszító divat (főleg az USA-ban) a gyermek szépségverseny, mely szintén felnőtt mércével méri már a 4-5 éves kislányokat is. A felnőtt ruhában, kisminkelve, magas sarkú cipőben billegő gyerekeket azért jutalmazzák, mert képesek a felnőtteket imitálni. A kicsik persze kezdetben élvezik a játékot (melyik kislány ne szeretne anyukája ruháiban a tükör előtt pózolni?), de ezek a versenyek komoly, kitartást igénylő megmérettetések.

 A szülők nagy lelkesedéssel és sokszor szigorú ráhatással készítik fel a csemetéiket. Az anyukák, nagymamák többsége önmagát szeretné megvalósítani a kislányokon keresztül, és nem is sejtik, hogy milyen káros gondolatokat és viselkedésmintákat ültetnek el az apróságok fejében.

 Ezeket a szépségversenyeket sokan kedvelik és még többen bírálják. Az események ellenzői közül sokan azt állítják, hogy a kicicomázott, magukat kellető kislányok azáltal is veszélybe kerülnek, hogy felkeltik a pedofil emberek érdeklődését.

A végére egy jó példát tartogattam. :)

A gyermekruha-gyártók egyik üdítő kivétele a Benetton, melynek modelljeit az „igazi” kiskorúakra szabják, vagyis életkori sajátosságaikat, életvitelüket figyelembe véve alakítják ki a szabásvonalakat, választják ki az anyagtípusokat, de még a színeket is. Elsődleges szempont a kényelem és a praktikum.

A képek forrása:google.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8