Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Haute couture kontra pret-a-porter: művészi, vagy hordható?

2014.05.05.

Egyik kedvenc ruhatervezőm Zoób Kati, így most az Ő kollekcióin keresztül mutatom be a divattervezés iránt érdeklődőknek a haute couture és a pret-a-porter közötti különbséget, valamint azt, hogy a művészi hatás és a hordhatóság nem feltétlenül egymást kizáró tényezők.

Zoób Kati a rendszerváltás előtt játék- és jelmeztervezőként ért el sikereket, majd a '90-es évektől ruhatervezőként is ismertté vált. '94-ben nyitotta meg első, Szent István körúti szalonját. A '90-es évek második felében már nemzetközileg is elismert tervező volt. A 2000-es években több alkalommal résztvevője volt a Londoni Divathétnek, 2007-ben a Harrods áruház rendelt ékszerkollekciójából. Ugyanebben az évben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Mára számos szalonnal rendelkezik Budapesten, több ruhamárkája (Chance-Katti Zoób, ATTITUDE Katti Zoób), couture és haute couture kollekciói nemzetközi sikert arattak.


Mi is az haute couture?

A divatszakmában ez a kifejezést az egyedi, a művészi megoldásokat előnyben részesítő, különleges alkalmakra, általában megrendelésre megalkotott, nem mindennapi viseletre készülő, luxus ruhadarabokra és kiegészítőkre használják. Drága anyagokból, kézzel készült divatcikkek, melyeknek fő jellemzőjük az atraktivitás, nem pedig a kényelem.

Mi a pret-a-porter?

A hétköznapi viseletre készülő, de igényes ruhadarabok megnevezése. Ezeket a ruhákat, kiegészítőket kis szériában, de több konfekcióméretben elkészítik és a divattervezők saját szalonjaiban árulják. Cél a hordhatóság, a kényelem, de természetesen a divattrendek követése és a kiváló minőség is követelmény. Az új kollekciókat általában évente kétszer, a haute couture bemutatóktól elkülönítve mutatják be a nagyközönségnek.


Zoób Kati kollekcióibanaz a nagyszerű, hogy az haute couture ruhadarabok az egyediség, a luxus és a művészi hatás mellett megőrzik a hordhatóságot.

Ugyanakkor a pret-a-porter kollekcióknál a mindennapos viseletre készült ruhákat is az igényesség és a magas minőség jellemzi, nem pedig az olcsóság és a tömegtermelésre oly jellemző elnagyoltság.


A Chance Katti Zoób kollekció a geometrikus formákra és az élénk színekre alapoz.

 Az ATTITUDE Katti Zoób kollekció homlokterében az elegancia áll, melyet a klasszikus szabásvonalak és a kombinálhatóság jellemez.

A képek forrása: divat.hu, attitudewoman.hu

*** 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8