Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

In Memoriam Oscar de la Renta

2014.10.22.

82 éves korában meghalt Oscar de la Renta, korunk egyik legelismertebb divattervezője.

Óscar Arístides Renta Fiallo 1932 júliusában született Santo Domingóban. 19 évesen, 1951-ben Spanyolországba ment, hogy festészetet tanuljon, mellette kereset-kiegészítésképpen ruhákat tervezett. A spanyolországi amerikai nagykövet figyelt fel ruhaterveire és megkérte, hogy tervezzen egy ruhát a lányának. A ruha a Life magazin címlapjára került, ezt követően egyre többen érdeklődtek a fiatal divattervező munkái iránt. Hamarosan Spanyolország legkeresettebb divattervezője lett.

1961-ben Renta Párizsban, majd pár év múlva New Yorkban folytatta pályafutását, ahol 1965-ben saját ruhacéget alapított. Rövidesen már Jacqueline Kennedy ruháit tervezte és azóta szinte minden firstlady ruhatárában megtalálhatók voltak az Oscar de la Renta tervezte modellek.

Számos hírességnek tervezett ruhákat, de később a luxuskategóriájú termékek mellett olcsóbb ready-to-wear kollekciókat is piacra dobott.

1993-ban a francia couture-ház Pierre Balmain tervezőjeként teljesedett ki a pályája. 2001-ben szülőhazája díszítőművészete ihlette kiegészítőket vezetett be a piacra.

Renta a latin nőt formálta meg ruháiban, a nőiesség, a szenvedély mindig megjelent a terveiben. A fényűző és a ready-to-wear kollekciói is az élet szeretetéről, az eleganciáról és a könnyedségről szóltak.

A 2015. tavaszi/nyári kollekció is a buja nőiességet jeleníti meg, melyben a fiatalos és a klasszikus stílus ötvöződik. A rövidnadrágok, a csipke pólók, a virágminták az olykor meglepő színkombinációk inkább fiatalos, modern stílust képviselnek, ugyanakkor a fekete-fehér kombinációjú ruhák a klasszikus stílus jegyeit hordozzák magukon.

A képek forrása: Style.com, pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8