• .

In Memoriam Oscar de la Renta

2014.10.22.

82 éves korában meghalt Oscar de la Renta, korunk egyik legelismertebb divattervezője.

Óscar Arístides Renta Fiallo 1932 júliusában született Santo Domingóban. 19 évesen, 1951-ben Spanyolországba ment, hogy festészetet tanuljon, mellette kereset-kiegészítésképpen ruhákat tervezett. A spanyolországi amerikai nagykövet figyelt fel ruhaterveire és megkérte, hogy tervezzen egy ruhát a lányának. A ruha a Life magazin címlapjára került, ezt követően egyre többen érdeklődtek a fiatal divattervező munkái iránt. Hamarosan Spanyolország legkeresettebb divattervezője lett.

1961-ben Renta Párizsban, majd pár év múlva New Yorkban folytatta pályafutását, ahol 1965-ben saját ruhacéget alapított. Rövidesen már Jacqueline Kennedy ruháit tervezte és azóta szinte minden firstlady ruhatárában megtalálhatók voltak az Oscar de la Renta tervezte modellek.

Számos hírességnek tervezett ruhákat, de később a luxuskategóriájú termékek mellett olcsóbb ready-to-wear kollekciókat is piacra dobott.

1993-ban a francia couture-ház Pierre Balmain tervezőjeként teljesedett ki a pályája. 2001-ben szülőhazája díszítőművészete ihlette kiegészítőket vezetett be a piacra.

Renta a latin nőt formálta meg ruháiban, a nőiesség, a szenvedély mindig megjelent a terveiben. A fényűző és a ready-to-wear kollekciói is az élet szeretetéről, az eleganciáról és a könnyedségről szóltak.

A 2015. tavaszi/nyári kollekció is a buja nőiességet jeleníti meg, melyben a fiatalos és a klasszikus stílus ötvöződik. A rövidnadrágok, a csipke pólók, a virágminták az olykor meglepő színkombinációk inkább fiatalos, modern stílust képviselnek, ugyanakkor a fekete-fehér kombinációjú ruhák a klasszikus stílus jegyeit hordozzák magukon.

A képek forrása: Style.com, pinterest.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"