Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Kell-e nekünk a statement nyaklánc?

2015.09.21.

A hatalmas ékszerek valamikor az ókorban a gazdagság, a hatalom, a státusz hivalkodó szimbólumai voltak, királyok, fáraók és családtagjaik viselték. Ezek a nemes anyagokból, aranyból, ezüstből, vagy nemesfém ötvözetekből, ásványokból, drágakövekből, féldrágakövekből készült nyakékek (karkötők, fülbevalók, bokaláncok, karláncok, gyűrűk stb.) a kézművesipar remekei voltak, művészi értékük ma is felbecsülhetetlen.

A statementek (ahogy ma nevezzük) napjainkban is jelen vannak a divatban. Régebben kizárólag alkalmi viseletek kiegészítői voltak az efféle díszek, ma azonban a mindennapi viseleteket is kiegészítik ezekkel a feltűnő ékszerekkel.

Míves, stílusos statementek alkalomra

Hétköznapi statementek

Ahogy a divatipar szárnyaira vette ezt a terméktípust, úgy halványult el annak eredeti célja, vagyis, hogy a nemes anyagok, a művészi megmunkálás által, valami különleges értéket képviseljenek és ünnepivé varázsolják a viseletet. Ezek nélkül azonban megkérdőjeleződik a létjogosultságuk is. Ugyan miért viseljünk hivalkodó, feltűnő ékszereket, ha nem azért, mert értékesek, egyediek és szépek?

Egy gyönyörű, egyedi és a ruhához tökéletesen illeszkedő statement

Ezzel a kérdéssel már el is árultam, hogy magam nem vagyok híve a mai értelemben vett statementeknek. Százból kilencven esetben sem nemes anyagokat, sem kézműves, vagy designer munkát, sem igazi minőséget nem találunk az üzletek polcain. A statementekre inkább az ízléstelen, az olcsó, egyszóval a tömegtermék jelző illik.

Nettó ízlésrombolás!

Persze a DIVAT nagy úr, ha azt tapasztaljuk valamivel kapcsolatban, hogy TRENDI, akkor viseljük, anélkül, hogy feltennénk magunknak a kérdést: Valóban kell-e ez nekünk? Illik-e hozzánk? Stílusosnak találjuk-e? Ezen túlmenően, sajnos gondot okoz a mégoly ízléses, stílusos darabok viselése is. A divatoldalakat nézegetve, vagy az utcán nézelődve elborzasztó megoldásokat látok, de az sem ritka, hogy a divattal, vagy stílustanácsadással foglalkozó szakemberek sem tudják a helyén kezelni ezeket az ékszereket.

A mélypont persze az, amikor az ízléstelen statement még koncepciójában sem illik az öltözethez. Sajnos tapasztalatom szerint ebből látni a legtöbbet bármerre is nézünk.

Az a bizonyos "mélypont"

Felejtsük is el gyorsan ezeket, legalábbis addig, míg szembe nem jön velünk az utcán, vagy egy divatblogon. Inkább nézzük meg milyen is az IGAZI statement ékszer és hogyan kell az ékszer és a szett egészét megkomponálni - szeintem. :)

Geometrikus formák a minimalista stílushoz

Gyöngy a klasszikus stílushoz

Vintage a romantikus stílushoz

Amikor statementet választunk az öltözetünkhöz, leginkább az alábbi szempontokat érdemes végiggondolni és érvényesíteni:

  1. A nyakláncunk stílusa illeszkedjen az alkalomhoz, amelyre felvesszük.
  2.  A statement harmonizáljon az öltözetünk stílusával, vagy, ha az a célunk, hogy több stílust ötvözünk, legyen a megoldásban koncepció.
  3. A nyaklánc színe harmonizáljon a szettel, vagy képezzen kontrasztot, de tudd, hogy mit szeretnél a színek kombinációjával kifejezni.
  4. Legyen világos az üzenet, melyet a szettünk egészében hordoz.
  5. A statement mindig legyen az öltözetünk leghangsúlyosabb összetevője. Sem a ruhadarabok, sem más kiegészítők (cipő, táska, más ékszerek) ne konkuráljanak a statementtel, különben értelmetlen a viselése és zavarossá teszi az összhatást.

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8