Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Kordbársony - a sokoldalú pamutszövet

2014.09.16.

A kordbársony hosszú története során volt a szövetek királya, a szegények bársonya és a slampos bölcsészek védjegye is, de kiállta az idők próbáját és manapság reneszánszát éli.

A kordbársony pamutszövetből készült, hosszanti bordás bársonyféle. A bordák a vetülékfonal bolyhozásából képződnek. A bordasűrűségtől és bordaszélességtől függően különböző típusai léteznek, vannak lágy, könnyű szövésű és sűrű, súlyos szövetet adó változatai is.

A bordázat szélességé az egészen keskeny mikrokordtól a vastag makrokordig terjed. A bordázat lehet szabályos, regular, vagy eltérő bordaszélességű, irregular, de léteznek nyomottmintás kordbársonyok is.

A kordbársony őse az ókori Egyiptomban készített „barchlet” volt. A kordbársony-szerű szövetet először az olasz kereskedők vitték Európába, ahol aztán az arisztokrácia kedvelt viselete lett.

A ma „kordbársony” néven ismert pamutszövetből készült ruhaneműket nagy szériában először a XVIII. századi Manchesterben kezdték gyártani, az ipari forradalomnak köszönhetően gépesített textilüzemekben. Az arisztokrácia kedvelt ruhaszövetéből így lett a kord a munkások strapabíró öltözetének alapanyaga.

Az 1960-as, ’70-es években a kordbársony leginkább a slampos bölcsészek és a hippik védjegye volt. Később a kordbársony versenyre kelt a farmerrel és a kényelmes, sportos öltözetek alapanyagai között előkelő helyet kapott.

A textilipar fejlődésének köszönhetően ma már léteznek rugalmas kordbársonyok is, melyek spandexet tartalmaznak. A sokkal kényelmesebb és formatartóbb textíliának köszönhetően manapság a tervezők már mindenféle stílusban készítenek kordbársonyból készült modelleket.

A kordbársony strapabíró, kényelmes, jó hőtartó képessége miatt széles körben elterjedt, a női-, a férfi-, de a gyermekruha-ipar is szívesen alkalmazza. Készül belőle nadrág, szoknya, ing, blúz, kabát, blézer, zakó, öltöny, de kiegészítőkhöz is alkalmazzák, így táska, sapka, vagy akár lábbeli is készülhet belőle.

A csak pamutot tartalmazó szövet kevésbé formatartó, gyűrődhet és kinyúlhat a jobban igénybevett területeken, így a könyöknél, a térdnél, vagy az ülepen. A kizárólag természetes alapanyagból készült kord bordázata az igénybevett területeken idővel ki is kophat.

Vasalni csak kifordítva szabad, mert a vasalás lelapítja és kifényesíti a kordbársony bordázatát.

A műszállal kevert alapanyagból készül kord azonban kényelmes, kevéssé gyűrődik, formatartó és tartós is.

A képek forrása: pinterest.com, google.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8