• .

Kordbársony - a sokoldalú pamutszövet

2014.09.16.

A kordbársony hosszú története során volt a szövetek királya, a szegények bársonya és a slampos bölcsészek védjegye is, de kiállta az idők próbáját és manapság reneszánszát éli.

A kordbársony pamutszövetből készült, hosszanti bordás bársonyféle. A bordák a vetülékfonal bolyhozásából képződnek. A bordasűrűségtől és bordaszélességtől függően különböző típusai léteznek, vannak lágy, könnyű szövésű és sűrű, súlyos szövetet adó változatai is.

A bordázat szélességé az egészen keskeny mikrokordtól a vastag makrokordig terjed. A bordázat lehet szabályos, regular, vagy eltérő bordaszélességű, irregular, de léteznek nyomottmintás kordbársonyok is.

A kordbársony őse az ókori Egyiptomban készített „barchlet” volt. A kordbársony-szerű szövetet először az olasz kereskedők vitték Európába, ahol aztán az arisztokrácia kedvelt viselete lett.

A ma „kordbársony” néven ismert pamutszövetből készült ruhaneműket nagy szériában először a XVIII. századi Manchesterben kezdték gyártani, az ipari forradalomnak köszönhetően gépesített textilüzemekben. Az arisztokrácia kedvelt ruhaszövetéből így lett a kord a munkások strapabíró öltözetének alapanyaga.

Az 1960-as, ’70-es években a kordbársony leginkább a slampos bölcsészek és a hippik védjegye volt. Később a kordbársony versenyre kelt a farmerrel és a kényelmes, sportos öltözetek alapanyagai között előkelő helyet kapott.

A textilipar fejlődésének köszönhetően ma már léteznek rugalmas kordbársonyok is, melyek spandexet tartalmaznak. A sokkal kényelmesebb és formatartóbb textíliának köszönhetően manapság a tervezők már mindenféle stílusban készítenek kordbársonyból készült modelleket.

A kordbársony strapabíró, kényelmes, jó hőtartó képessége miatt széles körben elterjedt, a női-, a férfi-, de a gyermekruha-ipar is szívesen alkalmazza. Készül belőle nadrág, szoknya, ing, blúz, kabát, blézer, zakó, öltöny, de kiegészítőkhöz is alkalmazzák, így táska, sapka, vagy akár lábbeli is készülhet belőle.

A csak pamutot tartalmazó szövet kevésbé formatartó, gyűrődhet és kinyúlhat a jobban igénybevett területeken, így a könyöknél, a térdnél, vagy az ülepen. A kizárólag természetes alapanyagból készült kord bordázata az igénybevett területeken idővel ki is kophat.

Vasalni csak kifordítva szabad, mert a vasalás lelapítja és kifényesíti a kordbársony bordázatát.

A műszállal kevert alapanyagból készül kord azonban kényelmes, kevéssé gyűrődik, formatartó és tartós is.

A képek forrása: pinterest.com, google.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8