Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Nyári lábbelik, melyeket kedvelünk. 1. Espadrilles

2019.05.23.

Ebben a sorozatban néhány közkedvelt nyári lábbelit veszünk szemügyre közelebbről. Az ESPADRILLES közkedvelt nyári cipőféleség, régebben inkább az olcsóbb kategóriába tartozó, "egynyári" viseletnek számított. Manapság azonban a dizájnerek fantáziáját is megmozgatja, így a luxus kategóriában is felbukkannak különféle espadrilles modellek.

Mi is az espadrilles?

Eredetileg egy Dél-Európában és Észak-Afrikában honos fűféléből, egyfajta szalmából készült nyári szandál, melyet Spanyolország és Franciaország déli részein a parasztok viseltek, nők és férfiak egyaránt.

Manapság leggyakrabban vászon, vagy bőr felsőrésszel készítik, hölgyek számára csipke felsőrésszel is divatos. Eredetileg lapos talpú és zárt orrú az espadrilles, de ma már a magasabb, teli talpú és a nyitott orrú változatai is közkedveltek.

Zömében az olcsóbb kategóriájú nyári lábbelik közé tartozik, melyek ma már elsősorban bangladesi jutából készülnek, jellemzően Bangladesben és Dél-Amerilában gyártják, de a márkás, sőt a luxus, dizájner kategóriában is megtalálhatók. A mai espadrilles-ek talpát már gumival fedik, hogy tartósabb legyen.

Mikor viseljük?

Az espadrilles-t anyagából eredően a száraz, meleg nyári napokon viseljük. Közkedvelt kiegészítő, mert kényelmes, emellett jól szellőzik és magas a nedvszívó képessége is, vagyis nem izzad bele a lábunk. Ez a lábbeli a hétköznapi, vagy a hétvégi öltözetek kiegészítője, inkább sportos jellegű, de nyaraláshoz is kiváló.

Milyen öltözetekkel viseljük?

Az espadrilles jellegéből adódóan a sportos, a sportosan elegáns, az etno, a romantikus, a safari, a vintage, vagy a kreatív stílussal is összeegyeztethető, hiszen manapság igen változatos szín- és formavilágban készül.

Nyári hétköznapokon, vagy hétvégi városi sétákhoz kiváló, ellenben irodai környezetben, ha a sportos megjelenés nem megengedett, az espadrilles sem lesz megfelelő.

Alkalmi viseletként nem javaslom, de egy üdülőhelyi esti rendezvényre, vagy egy kerti partira minden további nélkül ajánlható. 

Farmer és vászon nadrágokkal, szoknyákkal, természetes anyagokból készült felsőrészekkel és ruhákkal mutat a lejobban.

A képek forrása: pinterest

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8