Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Qipao

2014.08.06.

Ez a hagyományos kínai ruhadarab a 17. században Észak-Kínában jelent meg az öltözködésben. Akkor még mindkét nem hordta a gallér nélküli, cső alakú, hosszú ruhát, melyet qipao-nak neveztek.

A Qing-dinasztia  idején (1644-1911) a mandzsu nemesség viseletévé vált. A qipao elsősorban hímzett selyemből készült, jellegzetes gallérral, ujjakkal és széles övvel.

Később a test vonalait kiemelő qipao a női szépség, finomság szimbóluma lett.

Az 1920-as években Sanghajban az elegáns, felsőosztálybeli hölgyek kedvelt ruhadarabja volt, majd a harmincas években a nyugati divattal (magas sarkú cipő, smink, dauerolt haj) kombinálva a kozmopolita modernitást képviselte a fiatal nők körében.

 Az 1950-es években a Kínai Népköztársaság törvényen kívül helyezte a "botrányos" ruhadarabot.

A qipao mára nemzetközi elismertségnek örvend, az 1990-es évektől számos amerikai és európai tervezőt ihletnek meg kínai qipao szabásvonalai.

Egy Ralph Lauren tervezte qipao

A hírességek is nagyon kedvelik ezt az elegáns és izgalmas viseletet. Nicole Kidmantől Paris Hiltonig számos celeb pompázik időnként a kínai nemzeti ruhadarabban, vagy annak modernizált változatában.

 

Az egyik leghíresebb kínai tervező, Vivienne Tam szintén tervez qipaokat, ötvözve a hagyományos szabásvonalakat és mintázatokat a modern divattal.

 

 

A képek forrása: google.com

***

 

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8