• .

Qipao

2014.08.06.

Ez a hagyományos kínai ruhadarab a 17. században Észak-Kínában jelent meg az öltözködésben. Akkor még mindkét nem hordta a gallér nélküli, cső alakú, hosszú ruhát, melyet qipao-nak neveztek.

A Qing-dinasztia  idején (1644-1911) a mandzsu nemesség viseletévé vált. A qipao elsősorban hímzett selyemből készült, jellegzetes gallérral, ujjakkal és széles övvel.

Később a test vonalait kiemelő qipao a női szépség, finomság szimbóluma lett.

Az 1920-as években Sanghajban az elegáns, felsőosztálybeli hölgyek kedvelt ruhadarabja volt, majd a harmincas években a nyugati divattal (magas sarkú cipő, smink, dauerolt haj) kombinálva a kozmopolita modernitást képviselte a fiatal nők körében.

 Az 1950-es években a Kínai Népköztársaság törvényen kívül helyezte a "botrányos" ruhadarabot.

A qipao mára nemzetközi elismertségnek örvend, az 1990-es évektől számos amerikai és európai tervezőt ihletnek meg kínai qipao szabásvonalai.

Egy Ralph Lauren tervezte qipao

A hírességek is nagyon kedvelik ezt az elegáns és izgalmas viseletet. Nicole Kidmantől Paris Hiltonig számos celeb pompázik időnként a kínai nemzeti ruhadarabban, vagy annak modernizált változatában.

 

Az egyik leghíresebb kínai tervező, Vivienne Tam szintén tervez qipaokat, ötvözve a hagyományos szabásvonalakat és mintázatokat a modern divattal.

 

 

A képek forrása: google.com

***

 

 

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"