Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Stílusikonok - Letizia, spanyol királyné

2018.05.23.

Számomra Letizia Ortiz Rocasolano napjaink legelbűvölőbb stílusikonja, akit letisztult stílusa, bájos kisugárzása és allűröktől mentes közszereplői magatartása tesz igazán királynőivé.

Letízia ruhatára időtlen és kortalan, láthatóan nem hagyatkozik kizárólag a tervezőkre, kedveli és magáénak érzi a ruhatárát. Talán ebből adódik, hogy nem átallja évekig viselni egy-egy kedvenc ruhadarabját, nem zavarja, ha a fotósok például ugyanabban a mintás rózsaszín szoknyácskában kapják lencsevégre, amelyet gyermekei születése előtt is viselt már. Ehhez a bejegyzéshez anyagot gyűjtve megnéztem több száz róla és a családjáról készült fotót, köztük protokolláris események fotóit és a hétköznapokban készített felvételeket is. Az összbenyomásom Letízia királynéról és az egész családjáról egyértelműen pozitív.

Letízia kellemes megjelenéséhez persze hozzájárulnak természet adta harmonikus vonásai, arányos, nyúlánk teste, melyre nyilván vigyáz is. Nem vagyok naív, tudom, hogy egy királyi családban könnyebb sokáig fiatalnak maradni, egészségesen táplálkozni, élvezni a luxus adta előnyöket, esetleg a plasztikai sebészetet is igénybe venni (ez utóbbiról is sok cikket találni az interneten), mégis azt gondolom, hogy Letízia pozitív kisugárzásának valószínűleg boldog és kiegyensúlyozott családi élete a kulcsa. Igaz, sajnos a délceg spanyol király sem tudja megóvni az embert a múltban történt negatív élmények emlékétől, így szülei válásától, majd a saját rosszul sikerült első házasságától és egyik húga tragikus halálától...

Letízia valóban kellemes adottságokkal megáldott nő, de nem állítom, hogy minden jól áll neki (ahogy senki másnak sem). Hogy az elfogultság látszatát is elkerüljem, nagynehezen összeszedtem néhány melléfogást, mutatva ezzel azt is, hogy az ideális alkat sem biztosíték arra, hogy kifogástalan legyen a megjelenésünk. Elég egy rosszul megválasztott szoknyahossz, egy, a ruhához nem illő blézer, vagy a nem megfelelő színválasztás és máris borul az egyensúly...

Divatfotóit nézegetve, a színek terén is viszonylag kevés melléfogást találtam. Legkönnyebben a hideg-meleg skálán lehet betájolni Letízia színvilágát, mivel a meleg színek egyáltalán nem harmonizálnak természetes színeivel. Sárgás, kontúrtvesztett hatást eredményeznek.

Tavasz, ősz

A hideg skálán már kicsit nehezebb elhelyezni, de találtam olyan fotókat, ahol egyértelművé vált, hogy az erőteljes, élénk téli színek és a fekete sem igazán az övéi. Az erős smink pedig csak ront az összhatáson.

Tél

Sok-sok képet végignézve azt gondolom, hogy Letízia sötét, lágy nyár típus (ezen az sem változtat, hogy a haját az eredetinél világosabbra színezi). Remekül fest a szürkékben, a melegebb lilákban, a nem túl élénk rózsaszínekben és középkékekben. A sötétebb színek, mint a fukszi, a padlizsán, vagy a bordó esetében az élénkebb árnyalatok is szépen harmonizálnak saját színeivel.

Bordók, mélypirosak

Csodálatosan mutat ezekben az eleganciát sugárzó árnyalatokban. Rúzsként viszont én nem használnék ilyen a sötét árnyalatokat Letícia helyében. A lágyabb, visszafogottabb sminkek ezekhez a karakteres színekhez is elegendőek.

Pirosak

Nekem a mélyebb pirosakban, bordókban, liláspirosakban jobban tetszik, mint az élénk tiszta pirosban, vagy akár a meggypirosban. Az előbbi a telek színe, az utóbbi pedig a hideg nyaraknak előnyös.

Türkizek

Az élénk türkizek helyett a visszafogottabb, telítetlenebb, kissé füstös árnyalatok a megfelelők. Ezek közül is a sötétebb tónusok mutatnak a legjobban Letízián.

Rózsaszínek

Nem a jeges, vagy élénk rózsaszínek a legjobbak, inkább a fáradtrózsaszín, vagy a púderszín a megfelelő.

Lilák

A padlizsán kissé melegebb lilái a legmegfelelőbbek, de a hidegebb, fáradt lilák is ott vannak Letízia palettáján.

Kékek

A középkékek és a szürkéskékek mellett a búzavirágkék, vagy a tengerészkék is remek választás számára. Az élénkebb acélkékek és kobaltkékek inkább a hideg nyár palettáját színesítik, de sok múlik a színkombinációkon is.

Törtfehérek

A hófehér helyett a kissé visszafogottabb törtfehér az igazán jó választás egy lágy nyár számára.

***

A képek forrása: Pinterest, Queenletiziastyle.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8