K&S Stúdió - ahol magadra találsz...

Színtanácsadás, stílustanácsadás, sminktanácsadás

Stílusmix? Csak óvatosan!

2015.09.07.

Nagy divat manapság a különböző öltözködési stílusok keverése. Ezzel a módszerrel ugyan változatosabbá tehetjük a ruhatárunkat, de ha erőltetett és öncélú a mixelés a végeredmény lehangoló lehet. Ebben az írásban megmutatom, hogy mire kell odafigyelni, ha többféle stílust szeretnél elegyíteni.

Ha jobban szemügyre vesszük a szettjeinket, megállapíthatjuk, hogy olykor - talán nem is tudatosan - eddig is kevertük a stílusokat. Léteznek olyan stíluskeverékek, melyek már automatikusan működnek. A sportosan elegáns stílus például gyakran él a klasszikus és a sportos ruhadarabok keverésével. De ennek is több módja van ám!

Ha farmernadrághoz klasszikus magassarkút és egy elegáns, akár Chanel blézert öltünk magunkra, nem fogunk nagy meglepetést okozni. Ez már régóta a hétköznapi (business casual) megjelenés elfogadott módja. Általában blúzzal, toppal viseljük, a merészebbek a sportos inget, vagy a pólót is bevállalják. De ennél a viszonylag egyszerű kombinációnál is érdemes odafigyelni az összhatásra, a koncepció hiánya nélküli mixelés diszharmóniát eredményezhet.

stylemix

Mostanában jött divatba a sportos és elegáns darabok elegyítése oly módon, hogy például egy elegáns, esetleg alkalmi szoknyához sportos felsőrészek, például feliratos pólók és sportos dzsekik társulnak. Ez már keményebb dió, mint az előző változat. Jól kifejlett stílusérzék kell hozzá, hogy a végeredmény stílusos legyen.

stylemix

A romantikus és a modern, sportos elemek keverése is népszerű, ez az úgynevezett vintage stílus. A romantikus stílust kedvelők gyakorta viselnek ilyen összeállításokat.

stylemix

A népi öltözetek kedvelői is gyakran keverik a modern és a hagyományörző ruhaneműket. Vagy a sportos, vagy a klasszikus stílussal keverednek a népi motívumokkal díszített ruhaneműk, vagy az eredeti népviseletek.

Ha szeretnéd egyedivé, vagy izgalmassá tenni a szettjeidet, érdemes a stílusok keverésével kísérletezni. A következőket azonban mindig tartsd szem előtt:

  1. Ne azért viselj több stílusból összemixelt öltözeteket mert ez a divat, hanem mert illik az egyéniségedhez a kialakított megjelenés.
  2. A különféle stílusú ruhadarabokat ne találomra illeszd egymáshoz. Találj egy rendezőelvet: ilyenek lehetnek például a harmonikus színkombinációk, egymáshoz illő ruhaanyagok, harmonizáló minták. Ha nincs egy rendezőelv sem, amelyhez a ruhadarabokat igazítod, stílustalan káosz lesz a végeredmény.
  3. Ügyelj arra, hogy a kiegészítők (cipő, ékszer, táska) külön-külön és együtt is illeszkedjenek a kialakított stílusmixhez. Egy rosszul megválasztott táskaméret, vagy cipőszín ledöntheti a jól felépített összhatást.
  4. Ne legyen a szett összes darabja hangsúlyos. Válassz egy semleges alapdarabot, amely köré felépíted a szettet. Ez lehet például egy farmernadrág, egy ruha, egy szoknya, vagy egy blézer, de elindulhatsz akár a cipőtől is.

A stílusok párosításához némi stílusérzék biztosan szükségeltetik. Mint láthattad, oda kell figyelni az anyagok, a színek és a kiegészítők összhangjára, különben esetlen és stílustalan végeredményt hoz a kísérletezés. Erre is mutatok néhány példát...

1. Itt a romantikus, finoman nőies megjelenést igyekezett a szett összeállítója egy sportos, markáns táskával megfejelni. A végeredmény: mit keres ebben a szettben ez az otromba táska? Talán egy klasszikus szabású fekete blézerrel helyrehozható lenne a felborult egyensúly.

2. Ez a szett több hibát is magán hordoz. Elsőre talán csak azt konstatáljuk, hogy kissé esetlen a viselője, de ennél nagyobb a baj: nincs benne koncepció (vagy nem látszik).

  • Először is a szoknya és a póló is túlságosan erőlejes mintázatú.
  • A nagymintás, sportos felsőrészhez végzetes félreértés ez a statement. Ez is nagy divat mostanság, de szerintem a statement és a sportos, nopláne mintás felső igen ritkán talál egymásra - például fentebb, a zöld szoknyás szettnél. Érdemes ezt a két szettet összevetni. Az egyikből a harmónia árad, a másikból a diszharmónia.
  • És végül a kiegészítők: a cipő színe a póló mintázatának egyik színét igyekszik visszahozni, de reménytelenül elüt a szoknyától. A táska pedig, nos...  talán a nyaklánchoz választották?

3. A színek remekül illenek egymáshoz, a lágy nőiesség és az extravagásn elemek nagyon érdekes, vibráló összhatást eredményeznek. A táska és a cipő az én ízlésemnek együtt kissé sok. Szívem szerint a cipőt cserélném le egy hasonló színű, extravagáns lábbelire. A sportcipő kicsit sablonos megoldás...

A cikkben szereplő képeket és további, a témához kapcsolódó fotókat találsz a Pinteresten:

Kövesd kommunikáció stylemix nevű tábláját a Pinteresten.

Légy kreatív!

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza