• .

Stílusmix? Csak óvatosan!

2015.09.07.

Nagy divat manapság a különböző öltözködési stílusok keverése. Ezzel a módszerrel ugyan változatosabbá tehetjük a ruhatárunkat, de ha erőltetett és öncélú a mixelés a végeredmény lehangoló lehet. Ebben az írásban megmutatom, hogy mire kell odafigyelni, ha többféle stílust szeretnél elegyíteni.

Ha jobban szemügyre vesszük a szettjeinket, megállapíthatjuk, hogy olykor - talán nem is tudatosan - eddig is kevertük a stílusokat. Léteznek olyan stíluskeverékek, melyek már automatikusan működnek. A sportosan elegáns stílus például gyakran él a klasszikus és a sportos ruhadarabok keverésével. De ennek is több módja van ám!

Ha farmernadrághoz klasszikus magassarkút és egy elegáns, akár Chanel blézert öltünk magunkra, nem fogunk nagy meglepetést okozni. Ez már régóta a hétköznapi (business casual) megjelenés elfogadott módja. Általában blúzzal, toppal viseljük, a merészebbek a sportos inget, vagy a pólót is bevállalják. De ennél a viszonylag egyszerű kombinációnál is érdemes odafigyelni az összhatásra, a koncepció hiánya nélküli mixelés diszharmóniát eredményezhet.

stylemix

stylemix

stylemix

Ha szeretnéd egyedivé, vagy izgalmassá tenni a szettjeidet, érdemes a stílusok keverésével kísérletezni. A következőket azonban mindig tartsd szem előtt:

  1. Ne azért viselj több stílusból összemixelt öltözeteket mert ez a divat, hanem mert illik az egyéniségedhez a kialakított megjelenés.
  2. A különféle stílusú ruhadarabokat ne találomra illeszd egymáshoz. Találj egy rendezőelvet: ilyenek lehetnek például a harmonikus színkombinációk, egymáshoz illő ruhaanyagok, harmonizáló minták. Ha nincs egy rendezőelv sem, amelyhez a ruhadarabokat igazítod, stílustalan káosz lesz a végeredmény.
  3. Ügyelj arra, hogy a kiegészítők (cipő, ékszer, táska) külön-külön és együtt is illeszkedjenek a kialakított stílusmixhez. Egy rosszul megválasztott táskaméret, vagy cipőszín ledöntheti a jól felépített összhatást.
  4. Ne legyen a szett összes darabja hangsúlyos. Válassz egy semleges alapdarabot, amely köré felépíted a szettet. Ez lehet például egy farmernadrág, egy ruha, egy szoknya, vagy egy blézer, de elindulhatsz akár a cipőtől is.

A stílusok párosításához némi stílusérzék biztosan szükségeltetik. Mint láthattad, oda kell figyelni az anyagok, a színek és a kiegészítők összhangjára, különben esetlen és stílustalan végeredményt hoz a kísérletezés. Erre is mutatok néhány példát...

1. Itt a romantikus, finoman nőies megjelenést igyekezett a szett összeállítója egy sportos, markáns táskával megfejelni. A végeredmény: mit keres ebben a szettben ez az otromba táska? Talán egy klasszikus szabású fekete blézerrel helyrehozható lenne a felborult egyensúly.

2. Ez a szett több hibát is magán hordoz. Elsőre talán csak azt konstatáljuk, hogy kissé esetlen a viselője, de ennél nagyobb a baj: nincs benne koncepció (vagy nem látszik).

  • Először is a szoknya és a póló is túlságosan erőlejes mintázatú.
  • A nagymintás, sportos felsőrészhez végzetes félreértés ez a statement. Ez is nagy divat mostanság, de szerintem a statement és a sportos, nopláne mintás felső igen ritkán talál egymásra - például fentebb, a zöld szoknyás szettnél. Érdemes ezt a két szettet összevetni. Az egyikből a harmónia árad, a másikból a diszharmónia.
  • És végül a kiegészítők: a cipő színe a póló mintázatának egyik színét igyekszik visszahozni, de reménytelenül elüt a szoknyától. A táska pedig, nos...  talán a nyaklánchoz választották?

3. A színek remekül illenek egymáshoz, a lágy nőiesség és az extravagásn elemek nagyon érdekes, vibráló összhatást eredményeznek. A táska és a cipő az én ízlésemnek együtt kissé sok. Szívem szerint a cipőt cserélném le egy hasonló színű, extravagáns lábbelire. A sportcipő kicsit sablonos megoldás...

A cikkben szereplő képeket és további, a témához kapcsolódó fotókat találsz a Pinteresten:

Kövesd kommunikáció stylemix nevű tábláját a Pinteresten.

Légy kreatív!

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8