• K&S
 • K&S
 • k&s
 • K&S
 • k&s
 • k&s
 • k&s
 • k&s

Stílusmix? Csak óvatosan!

2015.09.07.

Nagy divat manapság a különböző öltözködési stílusok keverése. Ezzel a módszerrel ugyan változatosabbá tehetjük a ruhatárunkat, de ha erőltetett és öncélú a mixelés a végeredmény lehangoló lehet. Ebben az írásban megmutatom, hogy mire kell odafigyelni, ha többféle stílust szeretnél elegyíteni.

Ha jobban szemügyre vesszük a szettjeinket, megállapíthatjuk, hogy olykor - talán nem is tudatosan - eddig is kevertük a stílusokat. Léteznek olyan stíluskeverékek, melyek már automatikusan működnek. A sportosan elegáns stílus például gyakran él a klasszikus és a sportos ruhadarabok keverésével. De ennek is több módja van ám!

Ha farmernadrághoz klasszikus magassarkút és egy elegáns, akár Chanel blézert öltünk magunkra, nem fogunk nagy meglepetést okozni. Ez már régóta a hétköznapi (business casual) megjelenés elfogadott módja. Általában blúzzal, toppal viseljük, a merészebbek a sportos inget, vagy a pólót is bevállalják. De ennél a viszonylag egyszerű kombinációnál is érdemes odafigyelni az összhatásra, a koncepció hiánya nélküli mixelés diszharmóniát eredményezhet.

stylemix

stylemix

stylemix

Ha szeretnéd egyedivé, vagy izgalmassá tenni a szettjeidet, érdemes a stílusok keverésével kísérletezni. A következőket azonban mindig tartsd szem előtt:

 1. Ne azért viselj több stílusból összemixelt öltözeteket mert ez a divat, hanem mert illik az egyéniségedhez a kialakított megjelenés.
 2. A különféle stílusú ruhadarabokat ne találomra illeszd egymáshoz. Találj egy rendezőelvet: ilyenek lehetnek például a harmonikus színkombinációk, egymáshoz illő ruhaanyagok, harmonizáló minták. Ha nincs egy rendezőelv sem, amelyhez a ruhadarabokat igazítod, stílustalan káosz lesz a végeredmény.
 3. Ügyelj arra, hogy a kiegészítők (cipő, ékszer, táska) külön-külön és együtt is illeszkedjenek a kialakított stílusmixhez. Egy rosszul megválasztott táskaméret, vagy cipőszín ledöntheti a jól felépített összhatást.
 4. Ne legyen a szett összes darabja hangsúlyos. Válassz egy semleges alapdarabot, amely köré felépíted a szettet. Ez lehet például egy farmernadrág, egy ruha, egy szoknya, vagy egy blézer, de elindulhatsz akár a cipőtől is.

A stílusok párosításához némi stílusérzék biztosan szükségeltetik. Mint láthattad, oda kell figyelni az anyagok, a színek és a kiegészítők összhangjára, különben esetlen és stílustalan végeredményt hoz a kísérletezés. Erre is mutatok néhány példát...

1. Itt a romantikus, finoman nőies megjelenést igyekezett a szett összeállítója egy sportos, markáns táskával megfejelni. A végeredmény: mit keres ebben a szettben ez az otromba táska? Talán egy klasszikus szabású fekete blézerrel helyrehozható lenne a felborult egyensúly.

2. Ez a szett több hibát is magán hordoz. Elsőre talán csak azt konstatáljuk, hogy kissé esetlen a viselője, de ennél nagyobb a baj: nincs benne koncepció (vagy nem látszik).

 • Először is a szoknya és a póló is túlságosan erőlejes mintázatú.
 • A nagymintás, sportos felsőrészhez végzetes félreértés ez a statement. Ez is nagy divat mostanság, de szerintem a statement és a sportos, nopláne mintás felső igen ritkán talál egymásra - például fentebb, a zöld szoknyás szettnél. Érdemes ezt a két szettet összevetni. Az egyikből a harmónia árad, a másikból a diszharmónia.
 • És végül a kiegészítők: a cipő színe a póló mintázatának egyik színét igyekszik visszahozni, de reménytelenül elüt a szoknyától. A táska pedig, nos...  talán a nyaklánchoz választották?

3. A színek remekül illenek egymáshoz, a lágy nőiesség és az extravagásn elemek nagyon érdekes, vibráló összhatást eredményeznek. A táska és a cipő az én ízlésemnek együtt kissé sok. Szívem szerint a cipőt cserélném le egy hasonló színű, extravagáns lábbelire. A sportcipő kicsit sablonos megoldás...

A cikkben szereplő képeket és további, a témához kapcsolódó fotókat találsz a Pinteresten:

Kövesd kommunikáció stylemix nevű tábláját a Pinteresten.

Légy kreatív!

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"