Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színek és hangulatok

2017.01.27.

Érdekes tapasztalat, hogy a színtanácsadások alkalmával elég gyakran szóba kerül a lakberendezés. Igaz egészen más szempontok alapján, de tagadhatatlanul fontos, hogy milyen színek, milyen hangulatok vesznek körül bennünket a lakókörnyezetünkben.

A színtanácsadás során azt vizsgáljuk, hogy természetes színeinkhez milyen színtulajdonságú színek passzolnak. Itt a saját színeinkkel megegyező színtulajdonságokat keressük négy fontos szempont alapján:

  • sötét-világos
  • hideg-meleg
  • telített-telítetlen
  • gyenge kontrasztú-erős kontrasztú

A lakberendezésben is fontosak ezek a színtulajdonságok, de inkább ezek hangulata, a ránk gyakorolt pszichés hatása lesz a meghatározó.

Ismerkedjünk meg az alapokkal!

Először is nézzük, hogy az egyes színek milyen jelentést hordoznak!

SZÜRKE - elegáns, komoly, befogadó, semleges, szabályos, érzelemmentes, letisztult.ÉGKÉK - nyugodt, hűs, őszinte, szelíd, pihentető.

MÁLYVA - visszafogott, tartózkodó, bágyadt, nőies.TENGERÉSZKÉK - megbízható, őszinte, kitartó, elszánt.

FUKSZIA - energikus, lendületes, vibráló, izgalmas, kihívó, szenvedélyes, avantgard, fiatalos.KIRÁLYKÉK - klasszikus, higgadt, erős, tisztességes, kiegyensúlyozott, tekintélyes, elkötelezett, állandó, hűséges.

IBOLYA - mágikus, ünnepélyes, nyitott, felszabadult, játékos.TÜRKIZ - légies, trópusi, áttetsző, derűs, nyugodt.

INDIGÓ - arisztokratikus, gazdag, emelkedett, nemes.PÁVAZÖLD - üdítő, energikus, fiatalos, pihentető, nyugtató, egészséges, tiszta.

ERDŐZÖLD - tradícionális, megújuló, konzervatív, biztonságos, férfias, megfontolt, elegáns.NARANCS - barátságos, meleg, biztonságos, nyugalmas, meghitt.

FŰZÖLD - egészség, remény, nagylelkűség, harmónia, békesség.ROZSDABARNA - természetes, biztonságos, nyugodt, barátságos.

HALVÁNY SÁRGA - elegáns, lendületes, kényelmes, kifinomult, légies.KORALL - energikus, vitális, bátor, vidám, figyelemfelkeltő.

CITROMSÁRGA - energikus, mozgalmas, dinamikus, erős.RÓZSASZÍN - romantikus, lágy, nőies, ártatlan.

NAPSÁRGA - hívogató, meleg, ragyogó, becsületes, nyitott.MAHAGÓNI - jómód, bőség, harmónia.

BARACK - lágy, diszkrét, érzéki, nyugtató, szolíd.VÖRÖS - erőteljes, domináns, harsány, agresszív, merész, energikus.

A színeket legtöbbször nem önmagukban alkalmazzuk. Amikor két, vagy több szín egyszerre van jelen a térben, hatással vannak egymásra és különféle hangulatú összhatást, színhangzatot hoznak létre. Vannak tipikus színhangzatok, melyeknek elemei a színkörön egymáshoz képest mindig ugyanolyan geometriai pozícióban helyezkednek el és ugyanolyan összhatást eredményeznek.

A legismertebb színhangzatok:

-        az alap színhangzat az alapszínek kombinálásából áll. A tiszta kék, a piros és a sárga bármilyen arányú kombinációja vidám, tiszta, játékos hatást kelt.

-        monokróm, amikor ugyanazon szín világosabb, sötétebb árnyalatait helyezzük egymás mellé. Ez a színhangzat mindig nyugodt, visszafogott összhatást eredményez.

-        komplementer, amikor a színt a színkörön vele szemben lévő színnel párosítjuk. Az összhatás vibráló, élénk.

-        akromatikus színhangzatról akkor beszélünk, ha a feketét, a fehéret és ennek különböző arányú kombinációit (szürkék) párosítjuk. Az összhatás attól függ, hogy a kiválasztott elemek milyen erős kontrasztot képeznek, vagyis milyen nagy a világos-sötét ellentét közöttük. A fekete-fehér variáció például élénk, figyelemfelkeltő, míg két közeli szürke nyugodt, visszafogott hatású.

további színhangzatok:

-        az analóg színhangzatokat a színkör három szomszédos szeletének egy-egy tetszőleges színe alkotja. Ezek a színkombinációk mindig harmóniát, kellemes érzetet eredményeznek.

-        ezzel szemben az ütköző színhangzatok meghökkentő, figyelemfelkeltő hatást keltenek. Ezt a kombinációt úgy állíthatjuk elő, ha a színkör egyik színét a komplementerével szomszéd színnel kombináljuk.

-        a másodlagos színek (vagyis az alapszínek keverékei) is jellegzetes színhangzatot hoznak létre. A zöld, a narancs és a lila friss, lendületes, de kevésbé vibráló, mint az alapszínek kombinálása.

-        az osztott komplementer színhármast úgy hozhatunk létre, ha egy színt komplementerének két szomszédos színével párosítunk. Nyugodtabb, kifinomultabb összhatást eredményez, mint a komplementer kontraszt.

A sorozat hamarosan folytatódik...

***

A képek forrása: google.com

vissza

Hozzászólások

google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8