• K&S

Öltözködési stílusok

Előbb-utóbb mindenki megkísérli kialakítani az egyéniségéhez és/vagy mindennapi tevékenységéhez leginkább illeszkedő öltözködési stílust, vagy stílusokat. Több stílust is alkalmazhatunk az alkalomnak megfelelően, de öltözködésünk fő vonulatában maradjunk meg egy stílus mellett. A különböző stílusok folyamatos váltogatása (főleg a nők esetében fordul elő gyakran) a kialakulatlan személyiségre utaló jelzés, amit jobb, ha elkerülünk. Az egyszer dámának, máskor pajkos tinédzsernek öltöző hölgyek ne csodálkozzanak, ha senki sem veszi komolyan őket.

 Először is gondoljuk át, hogy hogyan telnek a napjaink:

  1. Mozgalmas (sok jövés-menéssel, testmozgással jár a napi tevékenységed), vagy csendesebb: (irodában, kocsiban ülsz a nap nagyobb részében), stb.
  2. Mi a legfontosabb számunkra az öltözködésben: kényelem, jó megjelenés, feltűnő megjelenés stb.
  3. Ha sok emberrel érintkezünk, milyen benyomást szeretnénk kelteni: megbízhatóság, összeszedettség, gazdagság, vidámság, szigorúság stb.
  4. Egyéniségünknek mely, számunkra fontos összetevőjére szeretnénk felhívni a külvilág figyelmét.

Ha mindezt sikerült végiggondolni, nézzünk körül a stílusirányzatok között!

Klasszikus stílus

E stílus követői számára a minőség, az egyszerűség és az elegancia előbbre való, mint az aktuális divat. Megjelenésük nem hivalkodó, a természetes és egyszerű fazonok uralják a ruhatárukat. A kiegészítők sem feltűnőek, inkább visszafogottak, de elegánsak.

Kinek ajánlott?

Ez a stílus az irodai munkát végzők viselete. A legtöbb hivatalban, ügyfelekkel érintkező szakmákban, legyen az pénzügyi szakember, ügyvéd, vagy akár politikus, a klasszikus stílus az elfogadott megjelenés. Összeszedettséget, eleganciát, kiegyensúlyozottságot sugároz és bizalmat kelt.

Kinek nem ajánlott?

A művészek világában mozgók számára talán kicsit unalmasnak, zárkózottnak és merevnek tűnhet a klasszikus stílus, a kényelmes öltözetet igénylő tevékenységekhez pedig nem praktikus.

 

Időtlen stílus

A klasszikus és a sportosan elegáns stílus között áll az időtlen stílus. Azok a nők, akiknél a kényelem és az elegancia ugyanúgy fontos, ezt a stílust választják. Ruhatáruk minden darabja variálható, kényelmes, kevés, de összeillő színekből áll. A ruhák a legtöbb  programra alkalmasak és bármely életkorban viselhetők.

Kinek ajánlott?

A klasszikus stílushoz hasonlóan decens, ízléses és visszafogott, de kissé lágyabb, lezserebb stílus. Semlegessége miatt nyugalmat, bölcsességet, ugyanakkor lazaságot és nyitottságot sugároz. Kíválóan alkalmas pszichológusok, tanárok, orvosok számára.

Kinek nem ajánlott?

A megfelelően összeállított időtlen stílusú ruhatárhoz nincs ellenjavallat. Bárki és bármikor viselheti.

Romantikus stílus

Az érzékenységet, a finomságot, kedvelő, a részletekre is odafigyelő típusú emberek stílusa. A romantikus stílust választó emberek szeretik a kiegészítőket, sálakat, kendőket, ékszereket, a lágy anyagokat.

Kinek ajánlott?

A kreatív munkát végzőknek, a kisgyerekekkel foglalkozóknak, a művészetek világában dolgozóknak nagyon jól áll ez a stílus.

Kiknek nem ajánlott?

A hivatali környezetben dolgozók, az orvosok, az ügyvédek fellegekben járónak, szétszórtnak tűnhetnek az első benyomás alapján egy romantikus összeállításban.

Drámai stílus

A drámai stílus a merész, az egyénit és a feltűnőt kedvelő, esetenként hivalkodó nők stílusa. Az élénk színek, a nagy minták, a drága és feltűnő ékszerek odavonzzák a tekintetet, ami a drámai stílusú nők célja is az öltözködéssel.

Kinek ajánlott?

A romantikus stílushoz hasonlóan a kreatív, vagy művészi tevékenységet végzők számára ez a stílus jó választás. A sikerességet, gazdagságot, önbizalmat sugárzó stílus üzletasszonyok számára is megfelelő lehet.

Kinek nem ajánlott?

Akik a hivalkodás látszatát szeretnék elkerülni, ne válasszák a drámai stílust. Különösen előnytelen, ha emberek problémáival foglalkozók, orvosok, pszichológusok, tanácsadók viselnek hivalkodó öltözetet. Nem az empátia és a segítőkészség jut az emberek eszébe elsőre egy drámai stílus képviselőjéről.

 Sportos stílus

A kényelmet előtérbe helyező, sportos életmódot folytató emberek az eleganciát különleges alkalmakra tartogatják. De a mindennapokban az eleganciát, a drámai hatást, vagy a romantikus stílust kedvelők is szoktak kirándulni, vagy sportolni. Ilyenkor biztosan előkerül a farmer, a tornacipő és a póló.

Kinek ajánlott?

A kényelmes ruhaviseletet megkívánó napi tevékenységekhez és a szabadidős tevékenységekhez kiváló és nagyon népszerű viselet.

Kinek nem ajánlott?

A helyes kérdés inkább az, hogy mikor nem ajánlott, hiszen ez a stílus leginkább az alkalom függvénye. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy soha, semmilyen helyzetben nem ölt sportos ruhadarabokat. Számos munkahely és foglalkozás nem engedi meg a sportos stílust.

Sportosan elegáns

Aki a kényelmes ruhadarabokat szereti és a farmerről sem akar lemondani, de munkahelyén és az emberek között szeretne jól öltözöttnek, igényesnek mutatkozni, válassza a sportosan elegáns stílust. Talán nem tévedek, ha azt gondolom, hogy ezt a stílust követik világszerte a legtöbben.

Kinek ajánlott?

A sportos és az elegáns elemek arányaitól föggően bármilyen alkalomra és bármilyen tevékenységhez, foglalkozáshoz alkalmazható.

Kinek nem ajánlott?

A klasszikus stílust megkövetelő munkahelyeken nem nézik jó szemmel a vászon nadrágokat, a farmert, vagy a kötött pulóvert.


Az alapstílusok variációja végtelen számú. Például a drámai stílust fűszerezhetjük az ellenkező nem öltözködését felhasználó androgün, vagy akár a népies elemekkel variáló etno stílussal is. De a sportos, vagy kreatív stílust is kiegészíthetjük az etno, vagy az androgün stílus elemeivel, ugyanakkor elvihetjük extravagáns irányba is a sportos viseletet. Az itt felsorolt változat csak néhány ízelítő a lehetséges stílusirányzatok közül.

Androgün stílus

Aki kedveli ezt a stílust, az ellentétekre épít, nőiességét és férfiasságát az ellenkező nem által kedvelt ruhadarabokkal, színekkel, formákkal emeli ki. Nem érdeklik a szokások, a konvenciók, szereti a meglepő öltözeteket.

Etno stílis

Sokan vonzódnak a különböző népek népviseleteihez, melyek egyedivé teszik, feldobják a ruhatárat. Számos stílussal ötvözhetők az etno ruhadarabok, lehetnek sportos, sportosan elegáns, kreatív, drámai, de akár extravagáns stílus kiegészítői is.

Extravagáns stílus

Az exhibicionista, a meghökkentő megoldásoktól sem visszariadó emberek harsány színekkel és meglepő kombinációkkal „sokkolják” a környezetüket. A japánból eredő Lolita stílus az extravagancia egy női változata.

Emo és Reggae stílus

Végül két, a fiatalok által manapság nagyon kedvelt stílust mutatok be. Mindkettő egy életérzést képvisel és egy-egy zenei irányzathoz kapcsolódik.

Az emo eredete egy punk zenei irányzat. A stílus elnevezése az emotional, vagyis érzékeny szóból ered. Az emo stílus által képviselt életérzés a túlérzékenység, a szomorúság, a visszavonultság, a csendesség. A fekete szín, a pirszing, az arcot elfedő haj, a halálfej-motívum a divat legjellegzetesebb jegyei.

A reggae zenei stílus a szabadságot, az elnyomásellenességet hirdeti. Ebből ered a jellegzetes raszta hajviselettel, az élénk színekkel (zöld-sárga-piros-fekete), kötöttsapkákkal fémjelzett reggae stílus, mely szintén népszerű a fiatalok körében.

 ***

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"