Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

A nagy és domború szem sminkje - Susan Sarandon

A sminktanácsadás és sminkoktatás egyik igazi kihívása a nagy és domború szem sminkelése. A nagy szemet az emberek többsége szépnek találja, ezért megpróbálja hangsúlyozni, de éppen ezzel követi el a hibát.

Ha nagy és domború szemről van szó, nekem azonnal Susan Sarandon ugrik be. Igéző tekintete azonban sok esetben a rossz smink miatt inkább pajzsmirigy probléma érzetét kelti. De, ha már itt tartunk, akinek valóban pajzsmirigy betegsége van és a szeme kissé domborúbbá válik, szintén a most leírt sminktechnikával tudja ellensúlyozni.

Elárulom, hogy én is ebbe a szemtípusba tartozom és gyerekkoromban sok kedves megjegyzést kaptam a nagy szemem miatt, volt aki "lencsibabának", volt aki "képernyőszeműnek" nevezett. Mindenesetre hamar rájöttem, hogy a nagy szem tetszik az embereknek és amikor elkezdtem sminkelni, azt gondoltam, hogy érdemes az arcomnak azt a részét a leghangsúlyosabbá tenni, amely a legjobban tetszik másoknak.

Csak jóval később jöttem rá, hogy ha még nagyobbnak mutatom a szememet, az már inkább groteszk lesz és felborulnak az arcom arányai.

A nagy és domború szem esetében tehát akkor járunk el helyesen, ha kissé ellensúlyozzuk a szem méretét és domborúságát. Az alábbi táblázatban összefoglaltam, hogy melyek ennek a szemformának a helyes (és helytelen) sminktechnikái.

A nagy és domború szem sminkelésének technikája

 

helyes

helytelen

alapozás

A nagy és domború szem anatómiai okok miatt általában karikás, emiatt külön oda kell figyelni a szemek alatti árnyékokra. Az arcon használt alapozót vigyük fel egy kisebb ecsettel a szem alatti részre is.

Nagy hibát követünk el, ha a karikákra az alapozónál világosabb korrektort használunk, ezzel ugyanis a szem domborúságára tereljük a figyelmet.

szemhéj árnyékolása

A füstös szemhéj árnyékolási technika senkinek nem áll olyan jól, mint a nagy és domború szeműeknek, azonban a túl sötét árnyalatok helyett inkább finom, természetes hatásra érdemes törekedni.

A világos, gyöngyházfényű szemhéjfestékek még nagyobbnak és domborúbbnak mutatják a szemet, ezért ezek kerülendők. Lásd a 3. képet.

szemceruza

A szemceruzákból is a természetesebb (szürke, barna) árnyalatokat érdemes előnyben részesíteni. Ha nem zavarja a szemet, az alsó szemhéjnál érdemes a belső vízvonalat kihúzni, de nem a szem teljes hoszában, inkább a külső saroktól a szem közepéig.

Az erős, vagy feltűnő árnyalatok (fekete, az élénk kék, zöld, lila) szemceruzák kerülendők. Az alsó szemhéjat semmiképpen ne emeljük ki a szem teljes hosszában. Lásd az 1. képet.

tusvonal

A finom, elmosódott vonalakat soha ne cseréljük fel egy erőteljes tusvonalra.

A pin-up jellegű (erős tusvonal, erős szemöldök, világos szemhéj) sminkek kerülendők!

szempilla

A szempilla inkább csak a felső szemhéjon legyen hangsúlyos, de ott sem kell harsogó szempillákat mutatni. Lásd a 4. képet.

A műszempilla kifejezetten ellenjavallt ennél a szemtípusnál. Akinek nagyon rövid, vagy gyér a szempillája csak természetes hatású műszempillát viseljen.

szemöldök

 Legyen rendezett és formás. A kicsit szögletes szemöldökformával ellensúlyozhatjuk a szem gömbölyűségét.

Sem a túl vastag, sem a túl keskeny szemöldök nem áll jól a kerek, domború szemekhez. Ne legyen nagyon hangsúlyos és kerüljük a nagyon kerek, lefelé ívelő szemöldökformát.

susan

A képek forrása: google.com

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."