• .

A nagy és domború szem sminkje - Susan Sarandon

2018.04.23.

A sminktanácsadás és sminkoktatás egyik igazi kihívása a nagy és domború szem sminkelése. A nagy szemet az emberek többsége szépnek találja, ezért megpróbálja hangsúlyozni, de éppen ezzel követi el a hibát.

Ha nagy és domború szemről van szó, nekem azonnal Susan Sarandon ugrik be. Igéző tekintete azonban sok esetben a rossz smink miatt inkább pajzsmirigy probléma érzetét kelti. De, ha már itt tartunk, akinek valóban pajzsmirigy betegsége van és a szeme kissé domborúbbá válik, szintén a most leírt sminktechnikával tudja ellensúlyozni.

1. kép

előnytelen  smink                                                  előnyös smink

Elárulom, hogy én is ebbe a szemtípusba tartozom és gyerekkoromban sok kedves megjegyzést kaptam a nagy szemem miatt, volt aki "lencsibabának", volt aki "képernyőszeműnek" nevezett. Mindenesetre hamar rájöttem, hogy a nagy szem tetszik az embereknek és amikor elkezdtem sminkelni, azt gondoltam, hogy érdemes az arcomnak azt a részét a leghangsúlyosabbá tenni, amely a legjobban tetszik másoknak.

Csak jóval később jöttem rá, hogy ha még nagyobbnak mutatom a szememet, az már inkább groteszk lesz és felborulnak az arcom arányai.

2. kép

Visszafogott füstös smink

A nagy és domború szem esetében tehát akkor járunk el helyesen, ha kissé ellensúlyozzuk a szem méretét és domborúságát. Az alábbi táblázatban összefoglaltam, hogy melyek ennek a szemformának a helyes (és helytelen) sminktechnikái.

A nagy és domború szem sminkelésének technikája

helyes

helytelen

alapozás

A nagy és domború szem anatómiai okok miatt általában karikás, emiatt külön oda kell figyelni a szemek alatti árnyékokra. Az arcon használt alapozót vigyük fel egy kisebb ecsettel a szem alatti részre is.Nagy hibát követünk el, ha a karikákra az alapozónál világosabb korrektort használunk, ezzel ugyanis a szem domborúságára tereljük a figyelmet.

szemhéj árnyékolása

A füstös szemhéj árnyékolási technika senkinek nem áll olyan jól, mint a nagy és domború szeműeknek, azonban a túl sötét árnyalatok helyett inkább finom, természetes hatásra érdemes törekedni.A világos, gyöngyházfényű szemhéjfestékek még nagyobbnak és domborúbbnak mutatják a szemet, ezért ezek kerülendők. Lásd a 3. képet.

szemceruza

A szemceruzákból is a természetesebb (szürke, barna) árnyalatokat érdemes előnyben részesíteni. Ha nem zavarja a szemet, az alsó szemhéjnál érdemes a belső vízvonalat kihúzni, de nem a szem teljes hoszában, inkább a külső saroktól a szem közepéig.Az erős, vagy feltűnő árnyalatok (fekete, az élénk kék, zöld, lila) szemceruzák kerülendők. Az alsó szemhéjat semmiképpen ne emeljük ki a szem teljes hosszában. Lásd az 1. képet.

tusvonal

A finom, elmosódott vonalakat soha ne cseréljük fel egy erőteljes tusvonalra.A pin-up jellegű (erős tusvonal, erős szemöldök, világos szemhéj) sminkek kerülendők!

szempilla

A szempilla inkább csak a felső szemhéjon legyen hangsúlyos, de ott sem kell harsogó szempillákat mutatni. Lásd a 4. képet.A műszempilla kifejezetten ellenjavallt ennél a szemtípusnál. Akinek nagyon rövid, vagy gyér a szempillája csak természetes hatású műszempillát viseljen.

szemöldök

 Legyen rendezett és formás. A kicsit szögletes szemöldökformával ellensúlyozhatjuk a szem gömbölyűségét.Sem a túl vastag, sem a túl keskeny szemöldök nem áll jól a kerek, domború szemekhez. Ne legyen nagyon hangsúlyos és kerüljük a nagyon kerek, lefelé ívelő szemöldökformát.

3. kép

előnyös smink                                                              

előnytelen smink

4. kép

előnytelen smink                                             előnyös smink

5. kép

A jó is lehet mégjobb egy kis füstös hatással

A képek forrása: google.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8