Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Szemformák és sminkek

2018.01.23.

A szem formája nagymértékben befolyásolja, hogy milyen sminktípust és milyen színeket használunk sminkünk elkészítésénél. Számos sminkelési baklövés elkerülhető, ha tisztában vagyunk adottságainkkal és ismerjük azokat a praktikákat, amelyekkel kiemelhetjük arcunkat.

Mélyen ülő szemek

*******************

*******************

Akinek mélyen az arccsontja mögött, az arccsont árnyékában helyezkednek el a szemei, igyekszik hangsúlyozni, láthatóbbá tenni a szemeit. Erre azonban nem az a megoldás, hogy minél feltűnőbb, minél karakteresebb sminket készítünk. Éppen ellenkezőleg, finomítani, lágyítani kell a mélyen ülő szemtől kissé szigorúvá váló tekintetet.

A mélyen és árnyékban ülő szemeket leginkább a világos, gyöngyház fényű szemhéjfestékekkel tudjuk kiemelni. Eszünkbe se jusson sötét színekkel kísérletezni! A sötétebb árnyalatokat csupán árnyékolásra és kizárólag a külső szemzugban használjuk. A vastag tusvonal is kerülendő, csupán a szemöldök tövét hangsúlyozzuk.

A belső szemzug környékét érdemes highlighterrel kiemelni, ellenben a szemöldökcsonton ne használjuk, hiszen ennél a szemformánál amúgy is előre ugró és feltűnő a szemöldök.

Érdemes nagyobb gondot fordítani a szemöldökre is. Az egyébként is háttérbe szoruló szemekről ne tereljük el a figyelmet széles, hangsúlyos szemöldökkel.

Domború szemek

*******************

*******************

A mélyen ülő szemek ellentéte, amikor a szem domború, az arc síkjából kisebb, nagyobb mértékben kiemelkedő. Akinek domború a szemformája, nyilván sokszor hallotta már: "hogy neked milyen nagy szemed van!" Ez a bociszem igen feltűnő és szép, de ha túlhangsúlyozzuk könnyen lencsibaba benyomást keltünk.

A nagy és kiemelkedő szemeket optikailag kicsit mélyebbre kell helyeznünk, ezért sötétebb árnyalatokat érdemes használnunk a szemhéjon. A matt szemfestékek előnyösebbek, kerülendő a fénylő, csillogó szemhéjpúder. Az árnyékolás sem szerencsés megoldás, hiszen ezzel optikailag még domborúbbá tesszük a szemet.

A füstös sminkek különösen előnyösek ennél a szemformánál, így a mozgó szemhéj a legsötétebb és a szemöldök felé haladva egyre világosabb.

Highlightert a belső szemzugban és a szemöldök csonton is alkalmazhatjuk, optikailag ezzel is kissé háttérbe tolhatjuk a szemet.

A domború szemekre jellemző, hogy kisebb-nagyobb karikákat "képeznek" a szem alatt, ezért erre a területre különösen oda kell figyelni. Korrektorral, alapozóval világosíthatjuk a sötét karikákat.

Lefelé ívelő szemek

*******************

*******************

A lefelé ívelő szem egy szomorú kutyaszemhez hasonlít és valóban kicsit szomorkás hatást kölcsönöz az arcnak. Az ilyen szemformánál tilos az alsó vízvonal hangsúlyozása.

A cél, hogy vidámabb, felfelé ívelő szemformát hozzunk létre a sminkkel. Ennek a módja pedig az, hogy a felső szempillavonalat hangsúlyozzuk és a mozgó szemhéj külső-felső részét árnyékoljuk.

Jöhet a tusvonal, a sötétebb szemhéjpúderek, a hangsúlyos szempilla (esetleg műszempilla, ha szükséges), de ne vidd el egészen a szem külső sarkáig, inkább hagyd nyitottan a külső szemzugot.

Segít az is, ha a külső szemzughoz közeli szempilláidat nem fested csak a szem közepén lévőket hangsúlyozod.

A szemöldök formája is fontos! Ne engedjük, hogy a szemöldök túl hosszúra nyúljon a halánték felé és ha lehetséges, ne íveljen erőteljesen lefelé.

Öreg szemek

*******************

*******************

Idős körban gyakori, hogy a szemkörüli bőr annyira megereszkedik, hogy az alsó szemhéj és ezzel együtt az alsó vízvonal  kisebb-nagyobb mértékben kifordul.

Természetes, hogy ezt a "szépséghibát" igyekszünk korrigálni, de semmiképpen ne úgy tegyük, hogy az alsó vízvonalat sötétre színezzük szemceruzával! Természetesen lehet árnyékolni ezt a területet, de a sötét ceruzavonallal csak rontunk a helyzeten. Inkább a felső szemhéjra tereljük a figyelmet, az legyen a hangsúlyosabb és az alsó szemhéjat csak szolidan sminkeljük.

Az idősebb arc sminkelésével bánjunk óvatosan. Kevés BB krém, vagy vékony, folyékony állagú alapozó, a foltokra korrektor, a szemhéjra pedig szemhéjlapozó után nagyon szolidan vigyük fel a port, vagy a krémet. A tusvonal helyett használhatunk füstös, elmosódott vonalat a szempilla tövénél. A szempillaspirált viszont ne hagyjuk ki, de csak a felső szempillasorra használjuk.

Közel ülő szemek

*******************

*******************

A közel ülő szemek esetében természetesen az a célunk a sminkeléssel, hogy optikailag távolítsuk a szemeket. Az orrnyeregtől a belső szemzugig és a mozgó szemhéj belső részén világos színeket kell használnunk. Az árnyékoló színeket egészen a szem külső sarkánál érdemes alkalmazni.

A füstös sminkfajták különösen rosszul mutatnak ennél a szemformánál, így azt, bármennyire is divatos, el kell felejteni.

Ha a szem nem csupán közel ülő, de kicsi is, nem célszerű alul és felül szemceruzával "körberajzolni", inkább csak a felső szempillavonalat hangsúlyozzuk és alul a belső vízvonalat világosítsuk (a szemfehérje színétől függően) fehér, bézs, vagy halványrózsaszín highlighter ceruzával.

Távol ülő szemek

*******************

*******************

A távol ülő szemeknél az a célunk, hogy optikailag közelítsük a szemeket. A szemgödörnek az orrnyereghez közeli részét ezért sötétebb színekkel kell sminkelni. A mozgó szemhéj közepe legyen a legvilágosabb.

A külsö szemzug közül használhatunk árnyékoló színeket és itt alkalmazzuk a szemceruzát is. Ezzel a külső szemzugot "lezárjuk" és közelebb "tereljük" egymáshoz a szemeket.

Fedett szemek

*******************

*******************

Nem is gondolnád, hogy milyen gyakori ez a szemforma. Nem csupán az ázsiai embereknek marad rejtve a mozgó szemhéja, de az európai népeknél is igen elterjedt.

Ennek a szemformának a fő jellegzetessége, hogy nyitott állapotban nem, vagy csak alig látszik a mozgó szemhéj. Ez persze megnehezíti a sminkelést, mert helyzetéből adódóan a szemhéjfesték, a szemceruza és a szempillafesték is könnyen elkenődik.

Ennél a szemformánál is külön hangsúlyt kap a szemöldök, így érdemes odafigyelni annak ápoltságára és formájára.

A szemhéjat érdemes kicsit sötétebb színnel festeni egészen a szemöldök tövéig, majd egy még sötétebb színnel árnyékolni a szemhéj külső harmadát és a mozgó szemhéj feletti területet. Az enyhén füstös sminkgorma jól áll a fedett szemeken.

A széles tusvonalat kerülni kell, mert elnehezíti a tekintetet, inkább csak a szempilla tövénél érdemes vonalat húzni.

A belső szemzugon és a felső szempillavonal belső részén lehet highlighter ceruzát használni, ez is segít megnyitni a tekintetet.

A képek forrása: http://humanae.tumblr.com/

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8