Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

A stílus, mint a kommunikáció eszköze 1/6.

1/6. TEST/FÉRFIAK/testalkat/öltözködési alapelvekA mai világban szerencsére a teremtés koronái is többet foglalkoznak megjelenésük, stílusuk kialakításával. Ma már nem csupán, vagy egyáltalán nem a testi erő a lényeg. Persze a kigyúrt izmok mindig is jól mutatnak a férfitesten, de az összhatás, a stílus, az ápoltság fontosabb.

A metroszexualitás viszonylag új jelenség, azokat a nagyvárosi férfiakat illetik ezzel a jelzővel, akik nagy súlyt helyeznek megjelenésükre, stílusukra. Ők nem szőrös mellkasú, kigyúrt macho típushoz tartoznak, inkább a feminin jegyeket kedvelik. Nem szégyellnek kozmetikushoz járni, a szemöldöküket formázni, vagy a hajukat festetni, a testüket szőrtelenítettni. Híres metroszexuális férfiak például David Beckham, Brad Pitt, vagy George Clooney. Mint láthatod, a metroszexuálisok sem egyformák, Clooney a visszafogottabb stílus képviselője, Beckham ezzel szemben harsány jelenség, míg Pitt stílusa valahol a kettő között található.

A modern korban (a XIX. századtól napjainkig) a férfi és női nem közötti viselkedésbeli és külsőségekben megnyilvánuló különbségek csökkenését a női emancipáció indította el.  Ahogy a nők egyre több jogot vívtak ki maguknak és egyre magabiztosabban mozogtak a „férfiak világában”, úgy változott az öltözködésük, hajviseletük is.

Divatba jött a női nadrág, a rövid női frizura és még sorolhatnám. Fáziskéséssel ugyan, de a férfiaknál is beindult ez a folyamat. Hozzáteszem, hogy a férfiak stílusa, öltözködése a történelem során már többször is hordozott feminin jegyeket. Gondoljunk csak például a XVII. századi francia udvarban viselt férfi öltözetekre!

A magam részéről örülök a stílusos, ápolt, igényes férfiaknak! Azt is hozzáteszem azonban, hogy a férfi és a női nem különbözőségeinek elhalványulása nem feltétlenül üdvözlendő folyamat, számos feszültséget okoz a nemi szerepekben, a párkapcsolatokban. Erről azonban nem most és nem itt kell elmélkednünk. Most inkább koncentráljunk a férfi testre.

Ahogyan azt a hölgyekről szóló részben is hangsúlyoztam, mindannyiunk teste többé-kevésbé azonos arányokat követ, de mégsem teljesen. A kisebb különbségeket testalkat-típusokba sorolták a szakemberek, melyekkel le lehet írni egy-egy tipikus testformát.

Szeretném ehelyütt is hangsúlyozni, hogy bármilyen is az alkatod, nincs semmi szégyellni valód! A tökéletes test nem kulcs a boldogsághoz, de tested arányainak ismerete nagy segítség a megfelelő öltözetek, stílusirányzatok megtalálásában. Erre koncentrálunk ebben a fejezetben.

A testalkat típusok elsősorban a váll, mell, csípő, derék arány leírására szolgálnak, tehát elsősorban a törzsünkről adnak információt. 

testalkat

V – a „V” testalkatú férfiaknak „ideális” alkatuk van. Széles, izmos vállak és mellkas, keskeny derék és csípő, formás, izmos, de nem vastag combok jellemzik. Bár ezt nevezik az igazán férfias alkatnak, legtöbben csak az edzőteremben eltöltött hosszú szívós munka eredményeképpen érik el ezt a testformát. (Híres "V" alkatú férfi:Hugh Jackman).

T - a "T" testalkatot a széles, egyenes váll, a keskeny csípő, a rövid derék és a hosszú, vékony lábak jellemzik. (Minden idők egyik leghíresebb "T" alkata: Rod Stewart).

H - a "H" alkat jellegzetessége az egyenes váll, a széles derék, a nem túl keskeny csípő. A combok sem nem vékonyak, sem nem izmosan domborodók. ("H" alkattal rendelkezik többek között Denzel Washington).

I - az "I" alkatú férfiak szálkás izmokkal, keskeny vállakkal, keskeny csípővel rendelkeznek. Vékonyak, de magasságuk eltérő lehet. (A magas "I" típus egyike: Jeremy Irons).

A - az "A" testalkat kissé nőies, keskeny vállak, széles derék és csípő jellemzi. Azok az "I" típusú férfiak, akik fenékre és derékra híznak, könnyen "A" alkatúvá vállhatnak. (Híres "A" alkatú férfi Dustin Hoffman).

O - az "O" alkatú férfiakra a kerekded formák jellemzők: gömbölyű vállak kerek has, kerek fenék. Könnyen előfordulhat, hogy ez a testalkat a "V" típusból indult, de a felszedett kilók a test közepére rakódtak. (Híres "O" alkat: Jim Belushi).


A testmagasság, a testsúly és a testalkat ismeretében elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy milyen ruhadarabokat érdemes kiválasztanunk ahhoz, hogy a megjelenésünk harmóniát sugározzon. Alapelvünk, hogy az ideális arányok megteremtésére törekszünk.

Ebből a szempontból a „V” alkatú férfiak a legszerencsésebbek, hiszen szinte bármit felvehetnek.

Ajánlott viselet:

A karcsúsított ingeket és zakókat, a szűkszárú nadrágokat, melyek manapság éppen divatosak, egyszerűen nekik találták ki. Nem szükséges nagy válltöméses zakót választani, de arra oda kell figyelni, hogy az esetleg muszkliktól domborodó felkaron sem az ing, sem a zakó ujja ne feszüljön. Ugyanez a helyzet a szűk szárú nadrágokkal: nem szép látvány, ráadásul kényelmetlen is, ha a fenéken, vagy a combon megfeszül a nadrág.

Kerülendő:

Nem szükséges nagy válltöméses zakót választani, mert a túlságosan széles váll aránytalan külsőt kölcsönöz, vagyis a felsőtest aránytalanul szélesnek, nagynak tűnhet. A laza egyenes szabású zakók sem előnyösek, mert a derék és csípő tájékát szélesebbnek láttatják, így a felsőtest formája nem érvényesül.

A muszkliktól domborodó felkaron sem az ing, sem a zakó ujja ne feszüljön.

Ugyanez a helyzet a szűk szárú nadrágokkal: nem szép látvány, ráadásul kényelmetlen is, ha a fenéken, vagy a combon megfeszül a nadrág.

 Színek és formák:

Alapszabály, hogy a világos színek, a nagy minták, a keresztcsíkok nagyobbnak láttatják azt a testrészt, melyet takarnak. Ezzel ellentétben a sötét színek, az egyszínű anyagok, a hosszanti csíkok nyújtják, kicsinyítik a testet. A „V” testalkattal rendelkezőknek nem kell tartózkodniuk a mintáktól és a világos színektől, ízlésüknek, stílusuknak megfelelően bármit választhatnak. A váll környékére vonatkozóan azonban óvatosságra intem azokat a „V” alkatútakat, akiknek az átlagosnál szélesebb a válluk. Ne hangsúlyozzátok túl az amúgy is látványos vállakat! A keresztcsíkos póló túlzás lehet a duzzadó idomokon.

A vastag kötött pulóver sem feltétlenül jó választás.

Ez az igazán férfias testalkat lehetővé teszi, hogy merészen válogass a színek és a formák között és a „nőiesebb” színeket is bátran használhatod. Ha stílusodnak megfelel, jöhetnek a rózsaszínek, lilák, púder színek, a virágminták!

Kiegészítők:

A nyakkendők, sálak mintája, színe szabadon választott a „V” alkatúak számára.

A látványosabb övek, csatok is jól állhatnak a keskeny derekadon, csípődön, ha nem vagy alacsony.


A "T" testalkatnál is, mely a "V" típus egy változata,  a felsőtestre helyeződik a hengsúly, de a vékony, hosszú lábak miatt kevésbé arányos.

Ajánlott viselet:

A ruhatáradban mindenképpen legyen hosszú kabát, lezser, hosszabb pulóverek, bővebb szárú nadrágok. Ha nincs pocakod, viselhetsz karcsúsított ingeket, zakókat, ezek is legyenek hosszabb állásúak. A felsőtestre vonatkozóan egyebekben ugyanaz a javaslatom, mint a „V” alkatúaknál. A nadrágokra érvényes az „I” alkatnál leírt pár alapelv.

Kerülendő:

A „V” alkatnál leírtak szerint, a válltömés, a keresztcsíkok nem előnyösek, de a „T” alkatúaknál előnytelen a szűk nadrág is. A garbó sem előnyös, ha túl egyenes a váll, mert ez rövidebbé teszi a nyakat. Legjobb a "V" kivágás.

 Színek és formák:

A felsőtestre sötétebb, az alsótestre a világosabb árnyalatokat válassz. Ne hordj nagymintás ingeket, nyakkendőket. A felsőtesten igen jótékony hatású a hosszanti csíkozású ing, vagy pulóver, ettől azonnak hosszabbnak látszik a törzs és kiegyenlíti a hosszú lábak okozta arányeltolódást.

Kiegészítők:

Jöhetnek a vagány, hosszú sálak, visszafogott övek, keskenyebb fazonú nyakkendők.


 

  A „H” testalkatúak akkor öltöznek jól, ha a ruhadarabokkal a derék és a csípő vonaláról a felsőtestre irányítják a hangsúlyt. (Ha megnézed a Denzel Washingtonról készült fotót, azonnal láthatod, hogy a sötét farmer és a világos póló milyen jótékonyan hat a színész megjelenésére).

Ajánlott viselet:

A „H” testalkatúak számára is jó választás a karcsúsított, vagy enyhén karcsúsított ing. A zakó legyen enyhén karcsúsított, kissé lezser, de pulóverekből se a legszűkebb fazont válaszd, legjobb a "V" kivágás. Nadrágok terén inkább az arany középutat javaslom: egyenes szárú, vagy enyhén szűkített szárú fazont.

Kerülendő:

A zakónál vigyázni kell, hogy derék és csípő tájékon ne legyen szűk, mert az kényelmetlen és esztétikailag sem jó választás, ugyanakkor az is fontos, hogy a vállnál és a mellkasnál ne legyen bő.  A „H” testalkatúaknak arra is oda kell figyelniük, hogy a nadrág a fenéken ne legyen nagyon szűk, mivel kissé szélesebb a csípőjük.

Színek és formák:

A világos zakó, sötét nadrág kombináció remekül áll a „H” testalkatúnak, és a sportosabb öltözetnél is érdemes a felsőruhát élénkebb színekből, míg a nadrágot a sötétebb színekből válogatni. Ez is az arányok helyreállítását szolgálja. A deréktájon keresztcsíkos, vagy nagymintás ingeket, pólókat, dzsekiket nem neked találták ki, ezek a minták inkább a váll közelében előnyösek a „H” testalkatúak számára.

Kiegészítők:

A nyakkendők között szabad a választás. Nincs megkötés. Az övek színben ne üssenek el a nadrág színétől, mert így nem tereljük a figyelmet a derékra.


Az „I” testalkat öltöztetésekor arra törekszünk, hogy a vállat, a karokat, a lábszárat kicsit szélesebbnek láttassuk, mint amilyen valójában. Ez egyáltalán nem nehéz feladat.

Ajánlott viselet:

A keskeny vállakat a nagyobb válltömés zakókkal kiegyenlíthetjük. A pulóvereknél lehet a vastagabb anyagok között keresgélni, a bőr betéttel kombinált, vagy kapucnis kardigán is jó ötlet. A nadrág se túl szűk, se nagyon bő ne legyen, deréktájon bővebb fazont ajánlok. Az ing ne legyen karcsúsított, inkább laza. A sportosabb öltözethez szeretni fogod a kordbársony nadrágokat.

Kerülendő:

Kerülendő minden ami túlságosan szűk, vagy bő. Nem előnyös az ujjatlan póló és a mellény sem.

Színek és formák:

Az „I” testalkathoz jól illik a keresztben csíkos, vagy nagykockás ing, vagy pulóver. Ha szereted a sötét színeket, mindig egészítsd ki egy világos, vagy élénk inggel, nyakkendővel, sállal. A minták között is bátran válogathatsz. Ahogyan a „V” alkatúaknak, úgy neked is ajánlom a „nőiesebb” mintákat, színeket.

Kiegészítők:

A színes, mintás nyakkendők remekül állnak, persze ha ezt viseled az ing legyen visszafogott színű és a mintákkal is óvatosan bánj. A sálak, övek, cipők is lehetnek merészek!


 

Az „A” testalkat kissé nőies vonalakkal jár, vagyis a csípő széles, a váll viszont keskeny. Nincs más teendőnk, mint az „I” és a „H” testalkatnál javasoltakat összekombinálni. A váll környékét szélesítő ruhadarabokat és a csípő környékét kisebbnek láttató ruhadarabokat célszerű összeválogatni.

Ajánlott viselet:

Válltöméses, rövidebb állású zakók, rövid kabátok, dzsekik, vállnál keresztcsíkos, vagy mintás ingek, kerek nyakkivágású pulóverek. A világos zakó, sötét nadrág kombináció is jól áll az „A” alkatúaknak.Egyenes vonalú, vagy lefelé kissé bővülő szárú nadrágok, az utóbbit csak akkor, ha magas vagy.

Kerülendők:

Mindenképpen kerülni kell az ujjatlan, szűk pólókat, karcsúsított ingeket, szűk pulóvereket, szűkszárú nadrágokat. Nem javaslom a félhosszú kabátot sem, mert a széles csípőt kiemeli.

Színek és formák:

A felsőtesten világosabb, enyhén mintázott ruhadarabokat ajánlok, a nadrág mindig legyen sötétebb. Ennél a testalkatnál a férfiasabb, karakteresebb színek jobban mutatnak, a nőies rózsaszíneket, púder színeket inkább kerüld.

Kiegészítők:

Az öv mindig legyen egyszerű és a nadrággal egyező színű. A túl széles nyakkendő nem előnyös, a virágminták és pöttyök helyett inkább az egyenes vonalakat, csíkokat, kockákat válaszd.


Az „O” alkatú férfiak legnagyobb problémája az alkatát illetően a pocak. Az öltözködésben a legfontosabb szempont ennek ellensúlyozása.

Ajánlott viselet:

A bővebb ingek, vékonyabb anyagú pulóverek ajánlottak. A zakókat tekintve a bővebb fazonok között érdemes keresgélni és nyitva, vagy csak a felső gombot begombolva viselni. A duplasoros öltöny nem előnyös. A nagy pocakon a kardigánok sem állnak jól, így azokat is jobb kiiktatni a ruhatárból. A nadrágok közül az egyenes, vagy lefelé szűkülő fazonokat ajánlom. A pocak megnehezíti a nadrág viselését, a hasas nadrágok öregapósak, az övektől kibuggyan a has és még nagyobbnak tűnik, így a nadrágtartó látszik a legideálisabb választásnak. Aki nem szereti a nadrágtartót, próbálja ki az állítható derekú nadrágot és keskenyebb övet válaszon hozzá.

Kerülendő:

Kerülj minden ruhadarabot, ami túl szűk, karcsúsított, merev anyagú. A nadrág ülepe ne lógjon, mert az nagyon visszataszító! Ha túlságosan bő pulóvereket, vagy pólókat viselsz, még gömbölyűbbnek fogsz látszani, ezeket is kerüld el!

Színek és formák:

Legjobb, ha az „O” testalkatú férfiak egyszínű, hosszában csíkos, vagy apró mintás ingeket viselnek. Az öltöny, a nadrág színe legyen sötétebb, a pulóverek, ingek ne pompázzanak erős, vagy nőies színekben. A keresztcsíkokat felejtsd el, de a hosszanti csíkos ingek jól fognak állni.

Kiegészítők:

A nyakkendők legyenek visszafogottak, nagy kockák, virágminták, keresztcsíkok ezen se legyenek. Az öveket az egyszerűség jellemezze, színe mindig egyezzen a nadrág színével.

 

***

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."