• .

A stílus, mint a kommunikáció eszköze 1/8.

2014.03.24.

1.8. TEST/Férfiak/öltözködési alapelvek/cipő

A cipő fontos kelléke a férfiak öltözködésének, érdemes tehát kicsit elidőzni ennél a témánál és végiggondolni, hogy mit kell figyelembe venni a lábbelik vásárlásakor.

 

Négy fontos szempont merül fel amikor a cipőboltba lépsz. 

A cipő legyen:

  1. kényelmes
  2. alkalomhoz illő
  3. ruházathoz illő
  4. a pénztárcádhoz illő

A kényelmes cipő kiválasztása a férfiak számára nem jelent akkora gondot, mint a nők esetében, de azért oda kell figyelni a cipő hosszára, szélességére, a rüszt magasságára és a varrásokra. Ezek okozhatnak leginkább kellemetlenségeket.

Gondold végig, hogy milyen alkalmakra szeretnéd viselni a cipőt. Ez nagyban meghatározza, hogy milyen fazont keresel:

1. Olyan alkalmakra, amikor öltönyt viselsz, elegáns alkalmi cipőt kell választanod. Fazonja lehet:

  • kerek, hosszított, vagy vágott orrú
  • sima, rávarrt, wingtips felsőrészes
  • fűzős, csatos, bebújós
  • hagyományos, vagy magas szárú
sima felsőrészes, vágott orrú, fűzőssima felsőrészes,
kerekített orrú, fűzős
rávarrt felsőrészes, hosszított orrú, fűzős

 

kerek orrú, loafer (bebújós)kerek orrú bokacipőhosszított orrú, csatos

 

wingtips felsőrészlakkbőrkombinált lakkbőr

Ha ez az egy cipő szolgálja majd az elegáns megjelenést, válassz egyszerű, klasszikus fazont, fekete, vagy sötétbarna színben. A feketét bármihez felveheted, a barnát is, kivéve a fekete nadrágot, amihez csak fekete cipő illik. Ha van fekete szövet nadrágod, vagy öltönyöd, válassz fekete cipőt.

Ha nagy a lábad, soha ne válassz nyújtott orrú cipőt, mert az méginkább hosszítja a lábfejet, így a kisebb lábhoz ideális. A keskeny fazon a szélesebb lábfejjel rendelkezőknek kényelmetlen lehet.

Ha több cipőd is van az öltönyökhöz, választhatsz különlegesebb formát, például bokacipőt, wingtips díszítésűt,  különleges alkalmakra (pl. szmokinghoz, vagy esküvőre) lakkbőrt. Az öltönyök színétől függően legyen fekete és barna cipőd is.

Az elegáns megjelenéshez elengedhetetlen, hogy a cipőd bőrből legyen. Nem kell a legdrágább bőrcipőt választanod, ha a pénztárcádat megterheli, de műbőrt NE!!! Arról nem is beszélve, hogy (megfelelő cipőápolás mellett) tartósabbak és kényelmesebbek, mint a műanyag.

Én a csatos és loafer, vagy mokaszin bebújós cipőket nem szeretem elegáns öltözethez. Inkább sportosan elegáns megjelenéshez, vászon, vagy farmer nadrághoz javaslom. Ugyanez a helyzet a magasabb talpú cipőkkel. Ezek télen hasznosak, mert nem fázik benne a lábad, de egy elegáns öltönnyel elég furán hatnak. Ha nem alkalomra, vagy hivatali öltözethez keresel cipőt, választhatsz velúrt, hasítottbőrt is és a színek terén is nagyobb a lehetőségek tárháza. A sportos öltözethez jól mutat a magasszárú cipő, vagy bakancs is.

magas szárú, fűzős cipő   bakancsvelúr cipőUgyancsak fontos, hogy a zokni harmonizáljon a cipővel és a nadrággal. Nagyon mulatságos látvány, amikor a cipőből virít egy oda nem illő színű zokni. Az extravagáns stílus kedvelői persze bevállalhatják, de hivatali öltözetet megkívánó alkalmakra és helyekre nem ajánlom.


Mindezek után remélem, hogy ez a látvány minden olvasómnak szemet szúr. :)

A sportcipőkre itt most nem térek ki, ezzel a témával majd egy külön cikkben foglalkozom.

A képek forrása: matchesfashion.com; mensfashionmagazine.com

***

 

 

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"