Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Donald Sutherland, a színes egyéniség

2014.12.04.

Életünk során nem csak arcvonásaink, testalkatunk, hajunk minősége változik, de időnként a színeink is megújulnak. Sokan tapasztalják, hogy míg gyerekkorukban világosabb, élénkebb volt a hajuk és a szemük, vagy a bőrük színe, felnőtt korukra a szőkéből barna, a kékből szürkészöld, a rózsaszínből homokszínű lesz. Később aztán ismét megváltozik az összkép, mivel a haj őszülni kezd és hamvas, hideg árnyalatokat hoz a természetes színekbe.

Donald Sutherland-et mindenki ismeri, hiszen korunk egyik legnagyszerűbb színésze és egyik legérdekesebb személyisége. Hogy kisgyerekként milyenek voltak a természet adta színei, arra sajnos nem találtam példát, de a hozzá színeiben és megjelenésében is igen hasonló fiából, Kiefer Satherland-ből kiindulva, szőke, kékszemű, halványrózsaszín bőrű, világos nyár típusú kisfiú lehetett.

Ezek az élénk színek idővel kissé megfakultak: haja szürkésbarna, szeme kékesszürke lett. A változás lágy összhatást eredményezett. Az a gyanúm, hogy ebben a korszakban aranyszőkére festette a haját, mert sok fényképen, filmen látszik meleg árnyalatúnak, sokszor még a szakálla is, de valahogy nem érzem a sajátjának ezt a tónust. (Mivel fényképek és filmek alapján sohasem lehet tökéletes színanalízist végezni, megkockáztatom, hogy inkább a lágy nyár típusba tartozott, mint a lágy őszbe, de ezen a ponton fenntartom a tévedés jogát). Az is előfordulhat, hogy a meleg csillogás a hajában és a szakállában valódi volt. De még így sem kizárt, hogy a lágy nyár típusba tartozott.

A lágy nyárra a halvány, egytónusú összhatás jellemző. Haja kicsit fakó, szürkésbarna, hamvasszőke, vagy középbarna. Arcszíne szürkésrózsaszín. Szeme szürke, halvány türkiz, elmosódott kék, vagy halvány mogyoróbarna.

A lágy nyár az élénk meleg színekben jellegtelennek, szürkének tűnik, ám a kevert, pasztell színekben elegáns és ragyogó.

A lágy nyár színpalettája:

Negyvenes éveitől, vagy talán még előbb, hamvas tincsek jelentek meg a hajában, ettől hideg nyár jellegűvé vált az összhatás.

A hideg nyárnál a hideg és lágy összhatás érvényesül. A haja szürkésbarna, mákos, vagy sötét hamvasszőke, arcszíne nem aranysárga, inkább hideg rózsaszín. Szeme szürke, elmosódott kék, vagy kékeszöld.

A hideg nyár színe egyértelműen a kék. Ez a típus már élénkebb színekkel is próbálkozhat, de a meleg tónusok, mint a narancssárga nem az ő színei.

A hideg nyár színpalettája:

 

Idős korára csodálatos ezüst lett a haja és a szakálla, de még a szemöldöke is és ezzel visszatért a világos nyarak táborába.

A világos nyár összhatása lágy és finom. A haj nagyon világos, de nem élénk: hamvasszőke, lágy szürke, vagy ezüst. A bőr szintén világos és rózsaszínes. A szem színe világoskék, kékesszürke, vagy szürke.

Ezekhez a természetes színekhez jól illenek a halványkék és rózsaszín árnyalatok, a szürkék, de a világos piros is remekül kiemeli a világos nyár arcát.

A világos nyár színpalettája:

A képek forrása: pinterest.com
színpaletták: Mary Spillane, Stíluskalauz

***

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8