• .

Lenvászon: a legkényelmesebb nyári férfiruházat

2014.07.22.

A lenvászonból készült ruhadarabok kényelmesek, szellősek, ezért a nyári kánikulában kellemes viseletet biztosítanak a nadrágra és ingre „kárhoztatott” férfiak számára.

A len az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az i.e. 4-5 ezer évvel is ismert volt. Egynyári növény, melynek szárából készül a lenvászon.

A vászonszövet felülete kissé csomós, szép fényű, nagy szakítóerejű, vagyis strapabíró. A pamutnál valamivel keményebb tapintású és kevésbé rugalmas, de a bőrön hűvös érzetet kelt, ezért nyári viseletre különösen alkalmas. Egy másik igen előnyös tulajdonsága, hogy anti-allergén.

A textiliparban előnyös tulajdonságai között tartják még számon, hogy könnyen fehéríthető és jól színezhető. Nem válik előnyére ugyanakkor, hogy nagyon gyűrődik és az első mosáskor összemegy. Erre oda kell figyelni, amikor lenből készült termékeket vásárolunk. A ruhákat használat és méretre igazítás előtt be kell avatni, azaz langyos vízben ki kell mosni. Később is csak 30  C fokon ajánlatos mosni a lenvászon ruhaneműt.

A lenvásznat önmagában is felhasználják ruhakészítésre, de a 100% len mellett vannak pamuttal és műszállal kevert szövetek is, melyek megőrzik a lenvászon előnyös tulajdonságait, de nagyobb rugalmasságot, puhaságot kölcsönöznek a lennek, emellett kevésbé gyűrődnek.

Számos férfiruha készül 100 % lenvászonból, vagy lenvászon alapanyagú szövetekből. Legjellemzőbb lenvászon ruhadarabok a nyári ingek, nadrágok, zakók, shortok, és cipők.

Nézzük meg tehát, hogy a lenvászon viselésének milyen aranyszabályai vannak:

  • A lenvászon ruhanemű vásárlásakor figyelembe kell venni, hogy a nadrág, vagy short szára, az ing, vagy zakó ujja az első mosáskor kisebb-nagyobb mértékben össze fog menni, tehát éppen jó szár, vagy újhossz esetén nagy valószínűséggel mosás után rövid lesz.
  • Sem az első mosáskor, sem a későbbi mosások alkalmával ne mossuk meleg vízben, csakis 30 C fokon.

  • A lenvászon könnyen vasalható, ugyanakkor könnyen is gyűrődik. Ezzel nem kell törődnünk, a lenvászonból készült férfi ruházat mindig lezser, nem ciki, ha itt-ott gyűrött. Azért viselés előtt érdemes átvasalni, hogy a formáját megőrizze. Mivel nagyon hamar szárad, akár minden egyes alkalommal ki lehet mosni, mielőtt felvesszük, legyen az ing, vagy nadrág, vagy akár zakó.
  • A lenvászon ruhadarabokhoz, hacsak nem nyári öltönyről van szó, jobban mutatnak a sportosabb nyári lábbelik, mint az elegáns bőrcipők.

  • A lenvászon jól kombinálható farmerrel, pamutvászonnal és minden természetes anyagból készült holmival, de a műszálból készült ruhadarabokkal jobb, ha nem társítjuk.
  • A lenvászon ingeket, nadrágokat vállfán tároljuk, mert ha összehajtogatjuk, számtalan hajtásélet kell majd kivasalnunk.

***

A képek forrása: pinterest.com

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8