Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Sportosan elegáns stílus férfiaknak

2019.03.20.

A sportosan elegáns férfistílus a modern férfiak viselete. Alkalmas arra, hogy kényelmes, mégis ízléses és kifinomult megjelenést biztosítson a 21. századi férfiak számára.

A 20. századba lépve a frakk, a keményített gallér, a cilinder, a fehér kesztyű egyre inkább ünnepi viseletté vált és helyét felváltotta a lezserebb szalonkabát, majd az öltöny. A két világháború közötti években az alapvetően sportolási célokra tervezett férfi ruhadarabok is egyre gyakrabban váltak a hétköznapi viseletek részévé.  A flanel, vagy vászonnadrágok, a sportos zakó, a pólóing, vagy a kötött pulóver és mellény ebben az időszakban kerültek a férfiak alapruhatárába.

E korszak egyik stílusikonja VIII. Edward angol király volt, aki rövid uralkodás után 1936-ban lemondott a trónról, hogy feleségül vehesse amerikai származású, elvált kedvesét. Edward lezser eleganciája hamar követőkre talált Angliában, hiszen ki ne szeretett volna szvettert , vagy lezser öltönyt viselni a formális férfiruhák helyett.

Valahogy így kezdődött a sportosan elegáns stílus története. A történelmi visszatekintés után most nézzük meg, hogy mit jelent napjainkban a sportosan elegáns férfi stílus:

 • egyszerű, letisztult és mindenekelőtt kényelmes szabásvonalak,
 • jól variálható, évszakokon átívelő ruhadarabok,
 • természetes, minőségi alapanyagok
 • változatos, de nem hivalkodó kiegészítők

A sportosan elegáns férfiruhatár alapdarabjai:

 • farmer (az 1950-es évektől a farmer elhagyhatatlan eleme a sportosan elegáns férfiruhatárnak)
 • chino (a színtípusnak megfelelő semleges és élénkebb színekben is kiváló)
 • ing (lehet egyszínű, vagy visszafogott mintázatú anyagból készült változat is)
 • pólók
 • zakók (egy sötétkék klubzakónak minden férfi ruhatárában ott a helye)
 • oxford cipő
 • tornacipő
 • trench coat
 • steppelt vadászkabát
 • kiegészítők: öv, óra, díszzsebkendő, zokni

Az alapvető ruhadarabok, mint a zakó, a cipő, vagy a kabát legyen a lehető legjobb minőségű és klasszikus fazonú. Ezek az időtlen ruhadarabok több éven át alkotják az alapruhatár gerincét, ezért érdemes kicsit több pénzt áldozni rájuk.

Szín, textúra, minta = variálhatóság

Az alapruhatár egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy jól variálható, így fontos a színek, a textúrák és a minták összehangolása is.

A semleges színek alkalmazásával könnyen elérheted, hogy a ruhadarabok passzoljanak egymáshoz. A sötétkék, a szürke, a fekete, a bézs, a khaki, vagy például a fehér (színtípustól függ, hogy melyik a jó választás) legyen jelen az alapruhatárban. A nadrágok, zakók, kabátok és ingek között mindenképpen legyenek semleges színűek, hiszen ezeket a ruhadarabokat gyakran variálod.

Az olyan sima textúrák, mint a vászon és a pamut, melyek alapjai a sportosan elegáns ruhatárnak, jól kombinálhatók egymással és olyan durvább textúrákkal, mint például a flanel, a gyapjú, vagy a bőr.

A semlegesebb, kisebb minták alkalmazása célszerűbb a sportosan elegáns ruhatárban, ugyanis minél több az erőteljes minta, annál kevésbé variálható a ruhatár.

A sportosan elegáns stílus kombinálhatósága miatt alkalmas arra, hogy egyéniségedhez, életmódodhoz igazodó, egyedi ruhatárat építs belőle.

Néhány tipp a sportosan elegáns öltözetek kialakításához

1. Zakó és farmer

Ez a kontrasztos megoldás alkalmas arra, hogy összeszedett, kifinomult, ugyanakkor lezser megjelenést érjünk el. Az alkalomtól függően viselhetsz hozzá inget, vagy pólót, bőrcipőt, vagy tornacipőt.

2. Zakó és garbó

Ez a megoldás lehet nagyon elegáns anélkül, hogy inget és nyakkendőt kellene viselned. Természetesen inkább az őszi-téli hónapokban alkalmazható. Vigyazz arra, hogy a garbó nyaka ne legyen elnyűtt, megnyúlt és a szakálltól bolyhos!

3. Pulóver és ing

Ez a hétköznapi viselet csak akkor mutat igazán jól, ha a pulóver minőségi alapanyagbóll készült, nem bolyhos, nem nyúlt el és méretben is megfelelő. 

4. Öltöny és tornacipő

Ezt a megoldást a tornacipő erősen a sportos kategória felé sodorja, így nem ajánlom üzleti tárgyalásra, vagy állásinterjúra.

A képek forrása: google.com, pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8