Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A báli ruháról a báli szezonban

 

Képzelj magad elé egy klasszikus báli ruhát! Feltehetőleg dús, földig érő szoknyás, mélyen dekoltált, a vállat szabadon hagyó, dúsan díszített (csipke, taft, gyöngy, flitter), exkluzív anyagból készült (bársony, selyem, szatén) holmi jelenik meg a lelki szemeid előtt.

Valóban ez a klasszikus báli viselet, kiegészítve hosszú, a könyököt is eltakaró selyemkesztyűvel, és a ruhához illő kézitáskával („clutch”, vagy „szütyő”). A báli ruhához persze igényes ékszer és cipő is dukál.

A XIX. század közepe óta ennek a viseletnek a jellege nem változott, csupán a modern, műszállal kevert anyagok tették változatosabbá és kényelmesebbé a viselését.

Az 1800-as évek közepéig szabásában hasonló ruhákat viseltek a hölgyek a hétköznapokon is, csupán az anyagok és a díszítések voltak szerényebbek. Az 1870-es évektől azonban az egyre elfoglaltabb nők számára kényelmetlenné vált a földig érő, anyagdús szoknya viselése, így az egyre keskenyebb lett, míg végül egyszerű harangszoknyává szelídült. A bálokban, társadalmi eseményeken azonban továbbra is a dús szoknyás ruhákban illett megjelenni.

A két világháború ínséges időszakában a női ruhákat is a praktikum határozta meg, de ezt követően Christian Dior gondoskodott róla, hogy a fényűző ruhák korszaka egy modernebb változatban bár „New Look”, de újra feléledjen.

Napjainkban a báli ruhának számtalan stílusa lehet, csak néhány alapvető szabály maradt meg a white tie típusú eseményekre vonatkozóan:

  1. a ruha földig (vagy majdnem földig) ér
  2. zárt elejű cipő (bármilyen sarokmagassággal), esetleg szandál illik hozzá
  3. hosszú kesztyű viselése kötelező
  4. kézitáska és nem válltáska illik hozzá
  5. köpeny, boleró (szövet, esetleg szőrme), vagy megfelelő, a ruhához illő kabát a kiegészítője
  6. az ékszer opcionális, de a karóra csak akkor illendő, ha ékszernek minősül (drágaköves, nemesfémből készült)

klasszikus szabásvonalú

sellő szabásvonalú

modern

romantikus

extravagáns

minimalista

A képek forrása: pinterest.com, polyvore.com

***


vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8