Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A kendő története és viselési praktikái

 

Az ősz egyik kedvelt kiegészítője a kendő, mely nem csupán a nyak és a váll hideg elleni védelmét szolgálja, de remek lehetőség a szett színesítésére, a stílusos, egyéni megjelenés kialakítására.

Ez az egyszerű szövetdarab általában téglalap vagy négyzet alakú, amelyet számtalan formában, hajtva, csomózva viselünk. A kendővel leggyakrabban a vállán, a felsőtestet és a karokat fedjük be, de a fejet, vagy a derekat is betakarhatjuk vele.

Az első kendőt az asszír időkben használták; később a a Közel-Keleten is elterjedt. A kendő akkortájt még a hagyományos férfi ruházatnak is része volt.

Talán a legismertebb kendővé az indiai Kasmír vált, melyet változatos mintázat borít és luxus árucikknek számított. Az 1700-as évektől a finom gyapjú kendő divatos ruhadarabbá vált Angliában és Franciaországban is.

A kínálat hamarosan elmaradt a kereslettől, így az 1800-as évek második felében már Angliában és Franciaországban is gyártóüzemeket hoztak létre.

Kasmír kendők a XVIII. századból

A selyem kendők hazája Kína, mely az 1800-as években Európában és Amerikában is nagy népszerűségre tett szert.

Kínai selyem kendők a XIX. századból

A kendő része lett számos népviseletnek is szerte a világban. A divatban az 1920-as években, spanyol kendő néven jelent meg újra.

A kendő manapság is remek kiegészítőnek számít, készül selyemből, kasmírból, egyéb gyapjú textíliákból, de műszálból és kevert szálakból is számtalan kendő kapható. Óriási a választék, mindenki válogathat a színtípusának és stílusának megfelelően.

A kendőket azonban nem csak anyaguk, színük, mintájuk alapján lehet különböző stílusokba sorolni, de viselésének módja is meghatározhatja a megjelenés stílusát.

Nézzünk néhány példát:

A klasszikus stílust kedvelőknek vagy a laza, de rendezett , vagy a kissé szigorúbb decens kendőviselési lehetőségek közül érdemes választani, az alkalomtól és az egyéni stílustól függően:

Lezser elegancia

Decens, mértéktartó stílus

A kreatív megoldások kedvelői elrugaszkodhatnak a megszokott megoldásoktól, kísérletezhetnek egyénivé tehetik a kendőviselést:

Egyéni megoldások

Aki még ennél is merészebb, ne fogja vissza megát!

Vagány megoldások

Azok se mondjanak le a kendő viseléséről, akik az egyszerű, sportos öltözködést részesítik előnyben!

Sportosan elegáns

Az évszaknak (és hangulatunknak) megfelelően variálhatunk a színekkel is.

tavasz, nyár

ősz, tél

Végül nézd meg, hogyan is készítheted el a manapság legdivatosabb kendőformákat! Jó szórakozást!

 A képek forrása: google.com, pinterest.com (Mai Tai)

***

 

 

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8