Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A körte alkatról bővebben

 

A körte az egyik legproblémásabb testalkat. Az alsótest arányaiban nagyobb, mint a felső, akár két méretnyi különbség is tapasztalható a két testfél között.

Aki ebbe a testalkat típusba tartozik, biztosan szembesült már azzal, hogy a kabátok, blézerek, egyrészes ruhák vásárlása, ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz. Amelyik darab vállban jó, az csípőben szűk, vagy éppen fordítva, ami csípőben passzol a testünkhöz, az a vállon lötyög.

A nadrágok, szoknyák vásárlása sem egyszerű, gyakori, hogy a combon és a csípőn szépen mutató darab derékrésze túl bő.

A ruhadarabok kiválasztásánál arra is oda kell figyelnünk, hogy testünk arányeltolódását ne hangsúlyozzuk, inkább igyekezzünk optikailag arányossá tenni a testünket.

Ebben az írásban megpróbálom összeszedni a körte alkat ölözködésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat. Bár ezt már korábban is megtettem, többször, többféleképpen, most azt remélem, hogy az illusztrációkon keresztül szemléletesebb lesz a mondanivalóm...

Milyen elvek mentén kell haladnunk a ruhadarabok válogatásánál?

  1. a felsőtestet nagyítani igyekszünk - melleket, vállakat hangsúlyosabbá tenni
  2. ha keskeny a derék, hangsúlyozzuk
  3. ha szélesebb eltereljük róla a figyelmet
  4. a széles csípőt, nagy feneket, vaskos combot kisebbíteni igyekszünk

Hogyan érhetjük el, hogy a felsőtest nagyobbnak hasson?

A)     A váll hangsúlyozása: válltömés, válldíszítések, megfelelő nyakkivágás (pl. csónaknyak)

B)     A mell hangsúlyozása: megfelelő melltartó, mellen díszített felsőrészek

C)     világos színek

D)     nagyobb minták (pl, kockás)

Hogyan hangsúlyozhatjuk a keskeny derekat?

 A)     karcsúsított szabásvonal

B)     övek

C)     övpántos nadrágok, vagy szoknyák

Hogyan rejthetjük el a szélesebb derekat?

A)     öv nélküli megoldások

B)     övpánt nélküli szoknyák és nadrágok

C)     egyenes szabásvonal

Hogyan láttathatjuk kisebbnek a test alsó felét?

A)     egyszínű, lágy esésű anyagok

B)     egyenes, egyhén bővülő (boot-cut), vagy enyhén szűkülő nadrágszabás

C)     egyenes, vagy lefelé enyhén bővülő A vonalú szoknyaszabás

D)     egyszerű szabásvonalak

E)      sötét  színek

F)      hosszanti csíkok, vagy kétoldalt, a csípő táján sötétebb optikai megoldások

G)     a vízszintes osztások kerülése (különösen a csípő magasságában)

Nézzük meg mindezt a gyakorlatban!

Kabátok, blézerek

"Az ápol és eltakar", lefelé bővülő szabásvonalak kövérítik a körte alkatúakat. Lehet a kabát bővebb fazonú, de a hangsúly a vállakon legyen. És persze, bő kabáthoz inkább szűkebb nadrágot válasszunk. A karcsúsított kabátoknál a derékhossz okozhat problémát. Soha  ne a test legszélesebb pontján (a csípőn) érjenek véget! Ha a feneket mindenképpen takarni szeretnénk, válasszunk frakkra emlékeztető szabásvonalat. Legjobb megoldás a karcsúsított, rövid állású kabát. Ha a derekat nem szeretnénk hangsúlyozni választhatunk egyenes, esetleg elöl nyitott szabású modellt.

Ruhák

Az egyrészes ruhák hosszítják az alkatot, de nem mindegy, hogy milyen szabásvonalat és milyen hosszúságot választunk. A  bő zsákruha láthatóan nem a körte alkatra való. Egy jól eltalált fazon-anyag-minta kombináció ugyanakkor csodákat művel! A kis mell és a széles csípő is azonnal szemet szúr, ha túl szűk a ruha, míg egy jó felsőrész, mely a mellet dúsítja, a vállat nagyobbnak láttatja, valamint a kissé bővülő, lágy esésű szoknya milyen más összhatást eredményez. A szűkebb szoknyafazonokról sem kell mindenképpen lemondani, de egy kis praktikával a csípőről el kell terelni a figyelmet. Lehet például sellő fazont választani és lehet az optikai testformálással is játszani.

Nadrágok

A fenékrészen bő baggy jó választás, mert bősége mellett sem teszi robosztussá az alkatot. Ellentétben a túl bő megoldásokkal, főleg, ha a mintaválasztás sem megfelelő. A nem túl szűk, lefelé kissé bővülő boot-cut nadrág kiválóan passzol a körte alkathoz és a lefelé enyhén szűkülő fazonok is megfelelőek.

Felsőrészek

Minden megoldás megfelelő, ami a vállakat szélesebbnek mutatja, így például a keresztcsíkok is jól mutatnak a körte alkatúak felsőtestén. A túlságosan bő felsőrészeknél egybeolvad a derék és a csípő, és a test legszélesebb pontja uralja az összképet. A szűk felsők megmutatják a felsőtest valódi méretét, így ezt a megoldást csak akkor válasszuk, ha mellünk és vállunk méretével és formájával elégedettek vagyunk.

A képek forrása: https://www.pinterest.com/slavettew/mimi-g-style/

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8