Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A női fehérnemű alsó, avagy a bugyi fajtái

 

A női fehérnemű alsó a legkevésbé szem előtt lévő ruhadarab. Legalábbis ezt gondoljuk róla, ezért aztán gyakran kevesebb figyelmet is fordítunk rá, mint például a melltartóra.

Az igazság azonban az, hogy a bugyi sokkal gyakrabban válik láthatóvá, mint ahogy kellene, éppen azért, mert nem figyelünk kellőképpen a testalkatunkhoz és a felette viselt ruhadarabokhoz passzoló szabások kiválasztására.

Nézzük hát meg közelebbről a bugyi fajtáit és viselésük szabályait! (Érdekes, hogy a legtöbb női fehérnemű alsónak nincs magyar megnevezése. Jobb híján az angol megnevezéseket használom). 

Bikini

A bikini alacsony derekú, a csípőig érő bugyifazon, mely a feneket is fedi.

Brief

Ez a hagyományos bugyi fazon magasabb derekú, mint a bikini és a combnál is magasabban ívelt.

Hiphugger

A hiphugger a csípőt körbeölelő, azt teljes szélességében betakaró fazon. A combnál inkább egyenes, mint ívelt.

Cheeky

Hasonló szélességű, mint a hiphugger, de a köldök alatt kissé lefelé ívelt és hátul a fenék alsó domborulatait szabadon hagyja, fenékrésze benyúlik a két ülőgumó közé. Más néven francia alsónak is nevezik.

Boyshort

Ahogy az angol elnevezéséből is következik, ez a bugyi a férfi alsókhoz hasonló fazonú. A csípő körül egyenes, a comboknál rövid szárban végződő short fazon.

Tanga

A tanga jellegzetessége, hogy a feneket nem takarja el, a két ülőgumó közé símuló szabású.

V-string

Ez a szabás a tanga egy fajtája, amely elöl csupán egy kis háromszögből, a csípő körül és a fenék résznél pedig keskeny zsinórokból áll.

A hét alapfazonnak számtalan variációja létezik. Különbséget tehetünk a fehérnemű alsók között anyaguk alapján is. A pamuttól a selymen át a csipkéig számos alapanyagból készítenek fehérneműt. A modern technológiáknak köszönhetően ma már a bugyi lehet egyszerre kényelmes, csinos és diszkrét is.

 A fehérnemű ugyanis akkor ízléses, ha láthatatlan. A vékony ruhaanyagokon átlátszó bugyifazonok, no pláne színek ízléstelenek.

Kis odafigyeléssel biztosan találunk olyan fehérneműt, amely diszkrét maradhat még a leglágyabb, legvékonyabb anyagok alatt is.

A tanga persze kézenfekvő megoldás ezekben az esetekben, de nem mindenki tartja kényelmesnek ezt a szabásformát és olyan helyzet is adódhat, hogy éppen a tanga hozza kellemetlen helyzetbe a viselőjét (lásd a fenti képen).

Szerencsére ma már kaphatóak varrás nélküli modellek is, melyeket éppen errel a célra találtak ki a tervezők.

Most pedig nézzük, hogy a fenék formájához hogyan választhatunk csinos fehérneműt. A fürdőruhák kiválasztásánál ugyanezek a szabályok érvényesek.

1. A tulipán formájú fenéknél a comb szélesebb, mint a csípő, így a láb rövidebbnek tűnik. A combnál magasan ívelő fazonokkal hosszabbnak láttathatjuk a combot, a szemet a derék felé terelve. A hosszabb szárú, vagy francia fazonú bugyik ellenben előnytelenek.

2. A szív alakú popsin jól mutat a hiphugger, a cheeky és a boyshort is, de a tangaféléket sem kell hanyagolni.

3. A téglalap alakú fenék kissé fiússá teszi az alkatot, ezért sem a fiús boyshort, sem a nőies feneket kívánó tangák nem előnyösek. Legjobb egy semleges bikini, vagy brief, esetleg a francia fazonokkal is érdemes próbálkozni.

4. A gyémánt fenék kissé szögletes, de ívelt formáján sokféle fazon jól mutat. A fiús boyshort, a cheeky és a hiphugger viszont kiemeli az alkat szögletességét, ezért nem előnyös.

5. A háromszög alkatúaknak sem javasolt a fiús fazon, inkább a semlegesebb bikini, a brief, vagy a cheeky a jó megoldás. 

6. A kör alakú fenék domborulatain a fiús és a francia fazonok előnytelenek, a combnál magasan ívelő szabásvonalak javasoltak.

***

A képek forrása: pinterest.com

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8