Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A preppy stílus

 

A stílusirányzatok közötti kalandozást folytassuk a sportosan elegáns stíluscsaládba tartozó preppy stílusal, mely angolszász területről, közelebbről az amerikai elit egyetemekről indult el a divat világába.

A preppy stílus fő jellemzői a kényelmes, természetes anyagok, a klasszikus, visszafogott, az iskolai egyenruhákra emlékeztető, sportos, de ugyanakkor rendezett és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően elegáns összhatás. A női öltözetek kislányosak, visszafogottak, gyakoriak az androgün (azaz a másik nem ruházatának stílusjegyeit felhasználó) jegyek az öltözködésben.

Jellemző ruhadarabok a rakott szoknyák (többnyire kockás kivitelben), a klasszikus szabású blézerek, a kötött kardigánok és pulóverek, a pamut ingek és blúzok, a vászon (azon belül is jellemzően farmer) nadrágok, a (férfi)nyakkendők, kendők, a sport- és balettcipők, a színes harisnyanadrágok. Kiegészítőkén jelemző még a hajpántok és az igazgyöngy nyakláncok viselése.

preppy

Mindezek alapján a preppy-t elsősorban a fiatal, 30 alatti hölgyeknek javaslom. Megfelelő stílusérzékkel, persze a preppy egyes stílusjegyeit az érettebb korosztályok is beépíthetik az öltözködésükbe, de az iskoláslány image bizonyos koron túl eléggé disszonáns lehet.

A preppy stílus kedveli a komor, szigorú színösszeállításokat, ugyanakkor élénk színekkel kombinálja azokat. Gyakran fellelhető a klasszikus sötétkék-fehér-piros összeállítás.

Természetesen a preppy stílus ma már nem ugyanazt jelenti, mint valaha, amikor az Egyesült Államok legrangosabb egyetemein tanulók szubkultúrájának öltözködési stílusa volt. Fellazult, nem ragaszkodik azokhoz az írott, avagy íratlan szabályokhoz, melyek a preppy-t hajdanán jellemezték.

Egyes márkák, mint például a Tommy Hilfiger, a Ralph Lauren, Gant, vagy a River Woods erre a stílusra építik fel a filozófiájukat.

River Woods

Tommy Hilfiger

Ralph Lauren

Gant

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8