Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A stílus, mint a kommunikáció eszköze 1/3.

 

1/3. TEST/NŐK/farmernadrág/kosztüm/optikai testformálás

Ebben a fejezetben azzal foglalkozunk, hogy a korábban megismert testalkat- típusok számára melyek a legelőnyösebb farmernadrág- és kosztüm szabások. Ezt követően a színek és a formák világába invitállak.

Szerinted melyik ruhadarab nyerhetné el a „legközkedveltebb” viselet díját? Én azt gondolom, hogy a farmernadrág. Ma már nemre, korra, lakóhelyre való tekintet nélkül mindenki viseli. 

A jelenleg  leginkább kedvelt fazonok a következők:

-a lábszárra tapadó, többnyire strech fazon (super skinny)

-lábszárat követő csőnadrág (skinny)

-térdig szűk, onnan enyhén bővülő fazon (boot cut)

-trapéznadrág, melynek szára "A" vonalban szélesedik a csípőtől

- klasszikus, egyenes szárú

 Nézd meg, hogy a már ismert testalkatokhoz milyen farmer javasolt:

X – Magas derekú, vagy csípő fazon szűk szárral a super skinny, a skinny és a boot cut is szóba jöhet. A z "X" alkatúak nehezen találnak megfelelő magas derekú fazont, ami csípőben jó, az derékban lötyög. Inkább a sötétebb színeket érdemes előnyben részesíteni. A combon, fenéken koptatott típus szélesít, így ez nem előnyös. Gömbölyded fenékhez zseb nélküli, vagy kicsi zsebbel díszített ülep való.

O – Normál derékmagasságú fazon javasolt. Figyelni kell arra, hogy a nadrág dereka ne vágjon be nagyon, mert csúnya hurkákat eredményezhet. A trapéz, vagy az egyenes fazon a legjobb választás, de térdtől bővülő boot cut is szóba jöhet, ha a comb mérete megengedi. Sötétebb színek közül érdemes válogatni.

H – Az egyenes alkathoz bármelyik fazon jó lehet. A csípőnadrág, vagy a normál fazon előnyös, mert a csípőhöz képest vastag derék miatt nehéz kényelmes derekas nadrágot találni. Bátran válogathatsz a világosabb és koptatott fazonok között, de a mintásat is bevállalhatod. A lapos fenékhez nyugodtan lehet díszített zsebekkel kivarrt fazont keresni.

A – Ugyanazok a szabályok a mérvadóak, mint az „X” típusnál, de inkább a csípő fazont válaszd, a super skinnyt csak abban az esetben, ha a combod nem túlságosan vastag. Ha vastagabb vádli társul az "A" alkathoz, jobb, ha a super skinnyt nem választod.

V – legjobb a trapéz fazon, vagy az "A" vonalvezetés. Jöhetnek a zsebek, díszek, koptatott minták is.


A kosztüm ugyan valószínűleg sokkal hátrébb végezne a népszerűségi listán, mint a farmernadrág, mégis ezt választottam, mert számos munkahelyen kötelező, vagy ajánlott ez a viselet, így aztán érdemes egy kicsit részletesebben foglalkozni vele.

Az üzleti kosztüm munkahelyi viselet, míg a nappali kosztüm kissé
 ünnepélyesebb alkalomra, például napközbeni fogadásra, esküvőre való. Ezen kívül alkalmi kosztümök is színesítik a képet.

A leggyakrabban viselt hétköznapi üzleti kosztümöket sokféle variációban hordhatod, lehet például nadrágkosztüm, vagy szoknyás kosztüm, lehet ruha, blézer variáció, de az is jó megoldás, ha
kombinált stílusú kosztümöt válaszasz, amikor a blézer és a hozzá viselt szoknya, nadrág, vagy ruha anyagában, színében eltér.

Fajtái:

-angol szabású kosztümöt, amely a férfi öltönyhöz hasonló, szigorúbb vonalú

-francia szabásút, mely lágyabb, nőiesebb vonalvezetésű

-Chanel kosztüm, mely ékszergombokkal, zsebfedőkkel díszített, rövid, egyenes vonalú kosztümkabáttal és egyenes vonalú szoknyával


-
szabász kosztüm karcsúsított, kihajtós blézerből és szűk szoknyából áll

-komplé:  szoknyából vagy ruhából, kosztümből vagy nadrágkosztümből álló kabáttal vagy egy hosszú zakóval kiegészített együttes

-Compose: különböző, de színben egymáshoz illő ruhadarabok együttese, ahol az egyik rész anyaga a másik rész díszítőanyaga

És most következzenek a kiskabátok:

-Blézer: sportosan elegáns, egy vagy kétsoros gombolású, kihajtós
gallérral

-Spencer: rövid, derékig érő, a testet követő szabású

-Caban: hosszú állású, többnyire kétsoros gombolású

-Bluzon: rövid, kényelmes bőségű, a derekán és az ujján pántba fogott

Végül válasszunk a különböző testalkat típusokhoz kosztümöt:

 X – ez az alkat nehezen talál magának megfelelő kosztümöt, mert vékony a dereka és széles a csípője, ezért érdemes az öves megoldásokat keresni, ami kiemeli a derekat és a csípőt.

O – mindenképpen a hosszabb egyenes, vagy A vonalú blézer javasolt. A szoknya egyenes vonalú, térdig érő, a nadrág egyenes, vagy répa fazon legyen.

H – bármilyen megoldás szóba jöhet. Ha szögletesebb a formája érdemes a lágyabb esésű, testformát enyhén követő fazont választani.

A – a válltömés elengedhetetlen kelléke az A testalkatra szabott kosztümnek. A blézer legyen karcsúsított, de ne legyen nagyon szűk a csípő vonalán.

V – ellentétben az „A” testalkattal, itt a válltömés nem előnyös. Remekül állhat viszont a nagy kihajtójú öves megoldás, vagy a rövid kiskabát „A” vonalú szoknyával.


 Az optikai testformálás

Szeretném felhívni a figyelmedet egy viszonylag új trendre és annak csodálatos hatására.

Biztosan ismered Viktor Vasarely, a magyar származású képzőművész néhány alkotását, és talán eltöprengtél már azon, hogy a színek és a formák hogyan válnak térhatásúvá a sík papíron. A látvány nagyszerűségén túl ezt a technika nagyon hasznos lehet az öltözködésben is.

A test optikai formázását rendkívül ötletes és hatásos megoldásnak találom, ráadásul többnyire igen kényelmes ruhadarabokra lehet szert tenni ebben a műfajban. Mindenkit csak bíztatni tudok arra, hogy próbálja ki a testformájához illő mintákat és formákat.

Fontos ismerned néhány alapelvet, melyek segítenek a megfelelő ruhadarab kiválasztásában.

  1. a keresztcsíkok szélesítenek, a hosszanti csíkok nyújtanak
  2. a világos színek nagyítanak, a sötét színek kicsinyítenek
  3. a nagyobb, bonyolultabb minták szintén növelik a méreteket a szem számára.


A sztárvilágban is szívesen nyúlnak az alkat optikai formálásához, hiszen látványos hatást érhetnek el vele. Kate Winslet ruhája jó példa arra, hogy a test arányok hogyan változtathatók meg az optikai hatás segítségével:

-az ívelt vállvonal miatt sokkal szélesebbnek látszik a váll, mint amilyen valójában.

-a világos mellrész, mely követi a mell alsó ívét a mellre tereli a figyelmet és növeli a mell méretének látszatát

-a ruha hátoldalának fekete színe derék tájon ívesen előrekanyarodik és optikailag lényegesen keskenyebbnek láttatja a derekat, és a csípő is keskenyebbnek tűnik.

A végeredmény: tökéletes „X” alkat.

Emma Thompson ruhájának tervezője még merészebben alkalmazta Vasarely stílusát. Nekem kevésbé tetszik, mint Kate Winslet egyszerű és nagyszerű öltözete, de tagadhatatlanul briliáns a karcsúsító hatás. A mell formája nem tökéletes, mert a minták a mellrészen lefelé haladnak és nem követik a mell kerekded formáját. A minta a mell alatt egyre kisebb, majd a csípő táján ismét nagy minták váltják fel, így érhető el a karcsú derék látványa. Nem csupán a minta nagyságával, de a vonalvezetés ívével is „operál” a tervező, így még inkább karcsúnak tűnik a derék és íveltnek a csípő.

 A híres emberek divattanácsadói is melléfognak időnként. Ettől a csíkos nadrágtól a színésznő kifejezetten nyakiglábnak tűnik, vagyis olyan érzésünk van, mintha felső teste aránytalanul kicsi lenne a lába hosszához képest.

Az optikai testformálásról talán ennyi is elég ahhoz, hogy lásd milyen pazar játék ez a tervezőknek és milyen jótékony hatású viselet az arányok és kilók szempontjából.

 

***

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8