• .

A stílustanácsadás buktatói az őszi hónapokban

 

A stílustanácsadás ma már nem luxus, egyre többen szeretnének szakszerű segítséggel javítani a megjelenésükön. Mióta csak stílustanácsadó vagyok, azt tapasztalom, hogy az öltözködéssel kapcsolatos bizonytalanságok az évszakokhoz is köthetők. Mindannyiunknak van kedvenc évszakunk, amikor könnyebben és szívesebben öltözködünk és „nemszeretem hónapok”, amikor valahogy nehezünkre esik megfelelő ruhadarabokat összeválogatni.

Talán a legtöbb problémát az őszi időszak hozza magával, mert a nyári meleg után fázósabbak vagyunk, az idő változékonysága miatt nehezebben találunk rá a megfelelő viseletekre. Az ősz beállta sokaknak adja meg az utolsó lökést a régen tervezgetett stílustanácsadáshoz is.

Mi is a „baj" az ősszel?

Vendégeim beszámolói és saját élményeim alapján összegyűjtöttem a legjellemzőbb nehézségeket az őszi öltözködéssel kapcsolatban:

  • Ősz elején gyakori, hogy nagy a napi hőingás. Ebben az időszakban rendszeresen előfordul, hogy a reggel még komfortosnak tűnő szettünk délutánra túl melegnek bizonyul és cipelhetjük a karunkon a kabátunkat. Ha pedig napközben lépünk ki a lakásból és tökéletesnek tűnik a nyáriruha, este vacogósan érkezünk haza.
  • Ha már több alkalommal dideregtünk valamelyik napszakban, elérkezettnek érezzük az időt, hogy előkeressük az őszi ruhadarabjainkat. Már régen elfelejtettük, hogy az előző szezonban milyen szettekben éreztük jól magunkat, próbálunk „újrabootolni", de mégis több idő szükséges reggelente az öltözködéshez.
  • A nyári szandálokban, sarukban, papucsokban elkényelmesedett lábunk számára kellemetlen változást jelentenek az őszi félcipők. A feltört sarkak, a fájdalmas tyúkszemek és a beázástól nedves lábujjak tipikus őszi bosszúságok. Minden ősszel újra és újra szembesülünk azzal a makacs ténnyel, hogy ma már szinte ismeretlen fogalom a vízálló cipő...
  • Ismét előkerülnek a harisnyanadrágok, melyek az idén őszre sem lettek tartósabbak, így várhatóan a havi kiadásunkban jelentős tételt képeznek majd. És oda kell figyelnünk arra is, hogy a táskánkban mindig legyen pótharisnya.
  • Ha új kollekció beszerzésére adjuk a fejünket, látni fogjuk, hogy a kereskedelemben mintha nem is lenne átmenet a nyári ruhák és a télikabátok között, egyből a pufikabátokat, szőrmés bakancsokat szeretnék ránk sózni.
  • A színek kiválasztásában is bizonytalanabbak vagyunk ebben az évszakban. Az üzletek kínálatában hemzsegnek a mustársárgák, a narancssárgák és a barnák, a natúr és földszínek. Bár csodás az összhatás, de igazán a meleg színtípusok profitálhatnak belőle. Figyelembe véve a színtípusok arányait (kb. 30% meleg színtípus, 70% hideg szítnípus), elég sokan bolyongunk tanácstalanul, míg, ha szerencsénk van, találunk valami szürkét, vagy feketét...
  • Az őszi táskák nagyobbak és nehezebbek a nyáriakénál. Állandó tartozékká válik az esernyő, a pótharisnya és a ragtapasz (a feltört lábujjainkra).

Mit tehetünk, hogy jól érezzük magunkat a ruháinkban az őszi időszakban?

Először is próbáljunk meg pozitívan hozzáállni az őszi időszak adta kihívásokhoz! Az apró kellemetlenségek kiküszöbölésére fogadjunk meg néhány általános jótanácsot. Természetesen a stílustanácsadó sem tud minden problémát megoldani (bár erre törekszik:) ). A spanyolviaszt is régen feltalálták már... de azért szedjük össze a legfontosabbakat:

1. Réteges öltözködés

A napi hőingás kivédésére nincs jobb tippem, mint a réteges öltözködés. Egy könnyű ballonkabát, vagy egy kellemes műbőr dzseki alatt elfér a vékonyabb pulóver, az alatt pedig egy póló, vagy egy top. Ha végül lekerül rólunk a kabát, vagy a dzseki és a vállunkra terítjük a pulóvert, még mindig könnyebb dolgunk van, mint ha egy vastag szövetkabátot kell délután cipelnünk, vagy ha este dideregve érünk haza. A hidegebb napokon viseljünk természetes anyagokból készült ruházatot (pamut, gyapjú, bőr, kordbársony, gyapjúszövet), és legyen a ruhatárunkban legalább egy vízhatlan és a szélnek is ellenálló kabátunk.

2. Stílusnapló

Vezessünk stílusnaplót! Ha úgy érezzük, hogy egy-egy őszi napon sikerült összeszedett, kényelmes és mutatós összeállítást kreálnunk, ami bearanyozta a napunkat, fényképezzük le és írjuk mellé a gondolatainkat, pozitív élményeinket a színekkel, fazonokkal kapcsolatban. Ez a következő őszi szezonban nagy segítség lesz, de akár még az idei ősszel is szükségünk lehet egy kis emlékeztetőre...

3. Száraz lábak

Az olyan bosszantó dolgokat, mint a beázó cipő, sajnos nem tudjuk kikerülni, ha csak nem kedveljük a gumicsizmákat. Az utóbbi években igen változatos forma- és színvilág jelent meg a gumicsizmák piacán, érdemes körülnézni. Aki nem érzi úgy, hogy a gumicsizma megoldást jelentene számára, annak mindenképpen ajánlom a ma már elérhető impregnáló oldatokat, melyeket a cipőre fújva némileg javítják annak vízállóságát. Ezzel együtt, mindenképpen javaslom a váltócipő rendszeresítését (az autóba, vagy a munkahelyünkre), amivel komfortosabbá tehetjük az őszi esős napokat.

4.  Kreativitás

Ha jobban belegondolunk sem a nyár, sem a tél nem ad annyi teret a kreativitásnak és a változatos öltözködésnek, mint a két átmeneti időszak: a tavasz és az ősz. Játszhatunk a kiegészítőkkel, az anyagféleségekkel, a színekkel és a mintákkal.

"Must have" ruhadarabok az őszi időszakra

1. Az örök klasszikus trench coat

A trench coat semmiképpen nem hiányoztah az őszi ruhatárunkból. Természetesen nem az a cél, hogy egyenkabátot viseljünk. A színtípusunknak és a testalkatunknak megfelelő megoldást keressünk! Amellett, hogy véd a széllel és az esővel szemben, lehetőséget biztosít a réteges öltözködésre és ha úgy alakul, hogy napközben melegünk van, könnyű és gyűrhetetlen anyaga miatt bátran megmarkolhatjuk, vagy összehajthatjuk.

2. Természetes anyagból készült blézer

A blézer önmagában és a ballon kabát alatt is kényelmes és elegáns viselet, a sportos szerkót is konszolidáltabbá varázsolhatjuk a segítségével. Az őszi időszakban nagyon jó hasznát vesszük egy-két semlegesebb színű és így jól kombinálható darabnak.

3. Puha és meleg barátunk: a pulóver

A kellemes, puha, vékonyabb kötésű pulóverek ugyancsak hasznos kellékei az őszi ruhatárnak. Akár egy blúz, vagy top felett, akár a blézer alatt viselhetjük. Ha szeretjük a réteges öltözködést, a ballon, a blézer, a vékony pulóver kombo még a tél első napjaiban is kellő meleget szolgáltatnak.

4. Színezzünk kendőkkel!

Ősszel hajlamosak vagyunk a sötétebb színek közül válogatni és nem ritka, hogy a semleges, vagy földszínek határozzák meg a ruhatárunkat. Ilyenkor jól jönnek a színes kendők, melyek nem csak az őszi szelek hűvössége ellen nyújtanak védelmet, de egy kis vidámságot is csempészhetnek a szettjeinkbe.

5. Gumicsizmával az esős napok ellen

Nem állítom, hogy hibátlan ruhadarab a gumicsizma, mindenesetre talán a legjobb megoldás, ha száraz lábbal át akarunk jutni a városon. Azt mondanom sem kell, hogy szigorúan utcai viselet, vagyis mindenképpen szükségeltetik mellé egy váltócipő...

A képek forrása:pinterest.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8