• K&S
 • K&S
 • k&s
 • K&S
 • k&s
 • k&s
 • k&s
 • k&s

A stílustanácsadás buktatói az őszi hónapokban

2018.10.02.

A stílustanácsadás ma már nem luxus, egyre többen szeretnének szakszerű segítséggel javítani a megjelenésükön. Mióta csak stílustanácsadó vagyok, azt tapasztalom, hogy az öltözködéssel kapcsolatos bizonytalanságok az évszakokhoz is köthetők. Mindannyiunknak van kedvenc évszakunk, amikor könnyebben és szívesebben öltözködünk és „nemszeretem hónapok”, amikor valahogy nehezünkre esik megfelelő ruhadarabokat összeválogatni.

Talán a legtöbb problémát az őszi időszak hozza magával, mert a nyári meleg után fázósabbak vagyunk, az idő változékonysága miatt nehezebben találunk rá a megfelelő viseletekre. Az ősz beállta sokaknak adja meg az utolsó lökést a régen tervezgetett stílustanácsadáshoz is.

Mi is a „baj" az ősszel?

Vendégeim beszámolói és saját élményeim alapján összegyűjtöttem a legjellemzőbb nehézségeket az őszi öltözködéssel kapcsolatban:

 • Ősz elején gyakori, hogy nagy a napi hőingás. Ebben az időszakban rendszeresen előfordul, hogy a reggel még komfortosnak tűnő szettünk délutánra túl melegnek bizonyul és cipelhetjük a karunkon a kabátunkat. Ha pedig napközben lépünk ki a lakásból és tökéletesnek tűnik a nyáriruha, este vacogósan érkezünk haza.
 • Ha már több alkalommal dideregtünk valamelyik napszakban, elérkezettnek érezzük az időt, hogy előkeressük az őszi ruhadarabjainkat. Már régen elfelejtettük, hogy az előző szezonban milyen szettekben éreztük jól magunkat, próbálunk „újrabootolni", de mégis több idő szükséges reggelente az öltözködéshez.
 • A nyári szandálokban, sarukban, papucsokban elkényelmesedett lábunk számára kellemetlen változást jelentenek az őszi félcipők. A feltört sarkak, a fájdalmas tyúkszemek és a beázástól nedves lábujjak tipikus őszi bosszúságok. Minden ősszel újra és újra szembesülünk azzal a makacs ténnyel, hogy ma már szinte ismeretlen fogalom a vízálló cipő...
 • Ismét előkerülnek a harisnyanadrágok, melyek az idén őszre sem lettek tartósabbak, így várhatóan a havi kiadásunkban jelentős tételt képeznek majd. És oda kell figyelnünk arra is, hogy a táskánkban mindig legyen pótharisnya.
 • Ha új kollekció beszerzésére adjuk a fejünket, látni fogjuk, hogy a kereskedelemben mintha nem is lenne átmenet a nyári ruhák és a télikabátok között, egyből a pufikabátokat, szőrmés bakancsokat szeretnék ránk sózni.
 • A színek kiválasztásában is bizonytalanabbak vagyunk ebben az évszakban. Az üzletek kínálatában hemzsegnek a mustársárgák, a narancssárgák és a barnák, a natúr és földszínek. Bár csodás az összhatás, de igazán a meleg színtípusok profitálhatnak belőle. Figyelembe véve a színtípusok arányait (kb. 30% meleg színtípus, 70% hideg szítnípus), elég sokan bolyongunk tanácstalanul, míg, ha szerencsénk van, találunk valami szürkét, vagy feketét...
 • Az őszi táskák nagyobbak és nehezebbek a nyáriakénál. Állandó tartozékká válik az esernyő, a pótharisnya és a ragtapasz (a feltört lábujjainkra).

Mit tehetünk, hogy jól érezzük magunkat a ruháinkban az őszi időszakban?

Először is próbáljunk meg pozitívan hozzáállni az őszi időszak adta kihívásokhoz! Az apró kellemetlenségek kiküszöbölésére fogadjunk meg néhány általános jótanácsot. Természetesen a stílustanácsadó sem tud minden problémát megoldani (bár erre törekszik:) ). A spanyolviaszt is régen feltalálták már... de azért szedjük össze a legfontosabbakat:

1. Réteges öltözködés

A napi hőingás kivédésére nincs jobb tippem, mint a réteges öltözködés. Egy könnyű ballonkabát, vagy egy kellemes műbőr dzseki alatt elfér a vékonyabb pulóver, az alatt pedig egy póló, vagy egy top. Ha végül lekerül rólunk a kabát, vagy a dzseki és a vállunkra terítjük a pulóvert, még mindig könnyebb dolgunk van, mint ha egy vastag szövetkabátot kell délután cipelnünk, vagy ha este dideregve érünk haza. A hidegebb napokon viseljünk természetes anyagokból készült ruházatot (pamut, gyapjú, bőr, kordbársony, gyapjúszövet), és legyen a ruhatárunkban legalább egy vízhatlan és a szélnek is ellenálló kabátunk.

2. Stílusnapló

Vezessünk stílusnaplót! Ha úgy érezzük, hogy egy-egy őszi napon sikerült összeszedett, kényelmes és mutatós összeállítást kreálnunk, ami bearanyozta a napunkat, fényképezzük le és írjuk mellé a gondolatainkat, pozitív élményeinket a színekkel, fazonokkal kapcsolatban. Ez a következő őszi szezonban nagy segítség lesz, de akár még az idei ősszel is szükségünk lehet egy kis emlékeztetőre...

3. Száraz lábak

Az olyan bosszantó dolgokat, mint a beázó cipő, sajnos nem tudjuk kikerülni, ha csak nem kedveljük a gumicsizmákat. Az utóbbi években igen változatos forma- és színvilág jelent meg a gumicsizmák piacán, érdemes körülnézni. Aki nem érzi úgy, hogy a gumicsizma megoldást jelentene számára, annak mindenképpen ajánlom a ma már elérhető impregnáló oldatokat, melyeket a cipőre fújva némileg javítják annak vízállóságát. Ezzel együtt, mindenképpen javaslom a váltócipő rendszeresítését (az autóba, vagy a munkahelyünkre), amivel komfortosabbá tehetjük az őszi esős napokat.

4.  Kreativitás

Ha jobban belegondolunk sem a nyár, sem a tél nem ad annyi teret a kreativitásnak és a változatos öltözködésnek, mint a két átmeneti időszak: a tavasz és az ősz. Játszhatunk a kiegészítőkkel, az anyagféleségekkel, a színekkel és a mintákkal.

"Must have" ruhadarabok az őszi időszakra

1. Az örök klasszikus trench coat

A trench coat semmiképpen nem hiányoztah az őszi ruhatárunkból. Természetesen nem az a cél, hogy egyenkabátot viseljünk. A színtípusunknak és a testalkatunknak megfelelő megoldást keressünk! Amellett, hogy véd a széllel és az esővel szemben, lehetőséget biztosít a réteges öltözködésre és ha úgy alakul, hogy napközben melegünk van, könnyű és gyűrhetetlen anyaga miatt bátran megmarkolhatjuk, vagy összehajthatjuk.

2. Természetes anyagból készült blézer

A blézer önmagában és a ballon kabát alatt is kényelmes és elegáns viselet, a sportos szerkót is konszolidáltabbá varázsolhatjuk a segítségével. Az őszi időszakban nagyon jó hasznát vesszük egy-két semlegesebb színű és így jól kombinálható darabnak.

3. Puha és meleg barátunk: a pulóver

A kellemes, puha, vékonyabb kötésű pulóverek ugyancsak hasznos kellékei az őszi ruhatárnak. Akár egy blúz, vagy top felett, akár a blézer alatt viselhetjük. Ha szeretjük a réteges öltözködést, a ballon, a blézer, a vékony pulóver kombo még a tél első napjaiban is kellő meleget szolgáltatnak.

4. Színezzünk kendőkkel!

Ősszel hajlamosak vagyunk a sötétebb színek közül válogatni és nem ritka, hogy a semleges, vagy földszínek határozzák meg a ruhatárunkat. Ilyenkor jól jönnek a színes kendők, melyek nem csak az őszi szelek hűvössége ellen nyújtanak védelmet, de egy kis vidámságot is csempészhetnek a szettjeinkbe.

5. Gumicsizmával az esős napok ellen

Nem állítom, hogy hibátlan ruhadarab a gumicsizma, mindenesetre talán a legjobb megoldás, ha száraz lábbal át akarunk jutni a városon. Azt mondanom sem kell, hogy szigorúan utcai viselet, vagyis mindenképpen szükségeltetik mellé egy váltócipő...

A képek forrása:pinterest.com

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"