Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

A stílustanácsadó receptje a harmonikus külső megteremtéséhez

Meggyőződésem, hogy a stílustanácsadó legfontosabb feladata, hogy szakértelmével hozzásegítse a vendégeit önismeretük bővítéséhez. A tanácsadásokon igyekszem mindig elmondani, hogy az öltözködés, a megjelenésünk formálása az önismeretünkre épülő tudatos tervezés eredménye, így nem lehet, sőt nem szabad csak a stílustanácsadóra hagyatkozni, inkább vele együtt kell gondolkodni…

Nézzük, hogy milyen szempontok mentén érdemes gondolkodnunk a megjelenésünkről!

onazonos

1. Az első és legfontosabb természetesen, hogy komfortosan érezd magad, vagyis ne fázz, ne legyen meleged, kényelmesen mozogj, ne feszengj.
2. A második szempont minden bizonnyal az, hogy önazonosnak érezd a megjelenésedet, vagyis a tükörbe nézve ne az legyen az első gondolatod, hogy „ez nem én vagyok”. Lehet, hogy a stílustanácsadó, a férjed, vagy az anyukád szerint remekül festesz, ha nem érzed a magadénak a megjelenésedet.

Az első két helyen szereplő szempontban csak te tudod meghozni a döntéseket. Senki más nem tudhatja, hogy számodra mit jelent a kényelem, vagy miben érzed magad fesztelenül. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához szükség van az önismeretre és az önmagadról való ismereteid tudatosítására. A kényelmednek és önazonosságodnak határt szabnak a társadalmi elvárások, ám ha nem akarod feszengve tölteni a mindennapjaidat, meg kell találnod az arany középutat.

3. A helyzetnek megfelelő legyen a megjelenésed. Nincs annál kellemetlenebb, ha alul-, vagy túlöltözöttnek érzed magad egy szituációban.

A harmadik helyen álló kitétel, vagyis a társadalmi normákhoz való igazodás együtt jár az életünkkel. Hacsak nem egy tanyán, a külvilágtól tökéletesen izolálva élsz, szükséged van arra, hogy igazodj a társadalmi elvárásokhoz. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy feladod önmagad, hiszen ezek az elvárások többnyire nyilvánvalóak, mert így szocializálódtál. Munkádtól, életviteledtől függően azonban arra is szükség lehet, hogy kicsit több figyelmet fordíts a részletekre. Például üzleti partnereidben akkor keltesz jó benyomást, ha hasonló dress code-ot követsz, mint ők. Egyik vendégem például azt, az egyébként okos technikát alkalmazza, hogy számos üzleti partnere lévén, egy füzetben vezeti, hogy melyikük milyen öltözetben szokott megjelenni a tárgyalásokon, így igazodni tud hozzájuk és nem kerül kellemetlen helyzetbe.  

A stílustanácsadó számára is igazi kihívás lehet szigorú munkahelyi dress code mellett megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel ügyfele személyiségéhez igazíthatja a hivatali viseleteket.

Talán itt érdemes arról is ejteni néhány szót, hogy a megjelenésünkkel miféle üzeneteket közvetítünk. Egy orvos, vagy egy ügyvéd például nagy hibát követ el, ha hivalkodóan drága és kihívó viseletekben fogadja a klienseit, ugyanakkor a túlságosan lezser, mondhatni rendetlen megjelenés sem kelt feltétlenül bizalmat az emberekben.

Érdemes tehát átgondolni, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a megjelenéseddel kapcsolatban, vagy, hogy milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a külvilág felé. Ne feledd el, hogy a külsőddel akkor is üzeneteket küldesz, ha ez éppen nem áll szándékodban, hiszen a megjelenésed önmagában is üzenetet hordoz.

4. Harmonizáljanak a testünkkel a színek és a szabásvonalak.

Nos, most következnek azok a dolgok, amelyek egy stílustanácsadáson leggyakrabban szóba kerülnek, bár ezúttal kicsit más nézőpontból. Nevezhetjük a megjelenés finomhangolásának is ezt a mozzanatot. A harmónia figyelmen kívül hagyása jelentősen csökkentheti a megjelenésünkbe fektetett energiák hatását.

A kiegyensúlyozott külső pozitív energiákat indít a külvilág felé, ugyanakkor befelé, önmagad felé is. A pszichológiában is ismert a kívülről befelé való építkezés, vagyis, hogy a külsőnk, vagy éppen a környezetünk rendezése, harmonizálása kedvező folyamatokat indít el bennünk az olyan fontos lelki tényezők irányába, mint az önbecsülés, vagy a belső egyensúly. A harmonikus személyiség vonzza az embereket, bizalommal és nyitottsággal fordulnak felé. A külső és belső egyensúly egymást erősíti.

A célunk természetesen nem az, hogy tökéletes külsőt varázsoljunk magunknak. Már csak azért sem, mert szerintem a tökéletes mindig unalmas, míg az egyedi különbségek teszik izgalmassá és érdekessé a megjelenésünket. Tökéletes helyett inkább a harmonikust keressük. Azokat a színeket és formákat, azt a stílust, amely kifejezésre juttatja az egyéniségünket.

5. Megjelenésünk igazodjon a kor szelleméhez.

 Nem kell feltétlenül követnünk a legutolsó trendeket, de ne nézzünk ki úgy, mintha egy tíz évvel ezelőtti filmből léptünk volna elő. Ne az életkorunkból, vagy az ahhoz tapadó sztereotípiákból induljunk ki, sokkal inkább saját magunkból, a habitusunkból, az életvitelünkből. Keressük meg a divatcikkek közül azokat, melyeket jó szívvel illeszthetünk saját stílusunkhoz.

 

Az önazonos, egyedi megjelenés kialakítása lehet vele született érzék és/vagy jó önismeret eredménye is, de egyre többen bízzák szakemberre, stílustanácsadóra, stylist-ra a részletek kimunkálását. A stílustanácsadó szerencsés esetben egyetemet végzett szakember: például színszakértő, vagy kommunikációs szakember, esetleg marketing és PR szakértő, aki többirányú tudását felhasználva, sok esetben 10-20 éves tapasztalattal a háta mögött végzi a munkáját. Az igazán jó stílustanácsadó mindig arra törekszik, hogy vendége egyénisége és életmódja legyen az irányadó a munkájához.

***

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."