K&S Stúdió - stílustanácsadás felsőfokon

A stílustanácsadó receptje a harmonikus külső megteremtéséhez

2018.10.08.

Meggyőződésem, hogy a stílustanácsadó legfontosabb feladata, hogy szakértelmével hozzásegítse a vendégeit önismeretük bővítéséhez. A tanácsadásokon igyekszem mindig elmondani, hogy az öltözködés, a megjelenésünk formálása az önismeretünkre épülő tudatos tervezés eredménye, így nem lehet, sőt nem szabad csak a stílustanácsadóra hagyatkozni, inkább vele együtt kell gondolkodni…

Nézzük, hogy milyen szempontok mentén érdemes gondolkodnunk a megjelenésünkről!

1. Az első és legfontosabb természetesen, hogy komfortosan érezd magad, vagyis ne fázz, ne legyen meleged, kényelmesen mozogj, ne feszengj.
2. A második szempont minden bizonnyal az, hogy önazonosnak érezd a megjelenésedet, vagyis a tükörbe nézve ne az legyen az első gondolatod, hogy „ez nem én vagyok”. Lehet, hogy a stílustanácsadó, a férjed, vagy az anyukád szerint remekül festesz, ha nem érzed a magadénak a megjelenésedet.

Az első két helyen szereplő szempontban csak te tudod meghozni a döntéseket. Senki más nem tudhatja, hogy számodra mit jelent a kényelem, vagy miben érzed magad fesztelenül. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához szükség van az önismeretre és az önmagadról való ismereteid tudatosítására. A kényelmednek és önazonosságodnak határt szabnak a társadalmi elvárások, ám ha nem akarod feszengve tölteni a mindennapjaidat, meg kell találnod az arany középutat.

3. A helyzetnek megfelelő legyen a megjelenésed. Nincs annál kellemetlenebb, ha alul-, vagy túlöltözöttnek érzed magad egy szituációban.

A harmadik helyen álló kitétel, vagyis a társadalmi normákhoz való igazodás együtt jár az életünkkel. Hacsak nem egy tanyán, a külvilágtól tökéletesen izolálva élsz, szükséged van arra, hogy igazodj a társadalmi elvárásokhoz. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy feladod önmagad, hiszen ezek az elvárások többnyire nyilvánvalóak, mert így szocializálódtál. Munkádtól, életviteledtől függően azonban arra is szükség lehet, hogy kicsit több figyelmet fordíts a részletekre. Például üzleti partnereidben akkor keltesz jó benyomást, ha hasonló dress code-ot követsz, mint ők. Egyik vendégem például azt, az egyébként okos technikát alkalmazza, hogy számos üzleti partnere lévén, egy füzetben vezeti, hogy melyikük milyen öltözetben szokott megjelenni a tárgyalásokon, így igazodni tud hozzájuk és nem kerül kellemetlen helyzetbe.  

A stílustanácsadó számára is igazi kihívás lehet szigorú munkahelyi dress code mellett megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel ügyfele személyiségéhez igazíthatja a hivatali viseleteket.

Talán itt érdemes arról is ejteni néhány szót, hogy a megjelenésünkkel miféle üzeneteket közvetítünk. Egy orvos, vagy egy ügyvéd például nagy hibát követ el, ha hivalkodóan drága és kihívó viseletekben fogadja a klienseit, ugyanakkor a túlságosan lezser, mondhatni rendetlen megjelenés sem kelt feltétlenül bizalmat az emberekben.

Érdemes tehát átgondolni, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a megjelenéseddel kapcsolatban, vagy, hogy milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a külvilág felé. Ne feledd el, hogy a külsőddel akkor is üzeneteket küldesz, ha ez éppen nem áll szándékodban, hiszen a megjelenésed önmagában is üzenetet hordoz.

4. Harmonizáljanak a testünkkel a színek és a szabásvonalak.

Nos, most következnek azok a dolgok, amelyek egy stílustanácsadáson leggyakrabban szóba kerülnek, bár ezúttal kicsit más nézőpontból. Nevezhetjük a megjelenés finomhangolásának is ezt a mozzanatot. A harmónia figyelmen kívül hagyása jelentősen csökkentheti a megjelenésünkbe fektetett energiák hatását.

A kiegyensúlyozott külső pozitív energiákat indít a külvilág felé, ugyanakkor befelé, önmagad felé is. A pszichológiában is ismert a kívülről befelé való építkezés, vagyis, hogy a külsőnk, vagy éppen a környezetünk rendezése, harmonizálása kedvező folyamatokat indít el bennünk az olyan fontos lelki tényezők irányába, mint az önbecsülés, vagy a belső egyensúly. A harmonikus személyiség vonzza az embereket, bizalommal és nyitottsággal fordulnak felé. A külső és belső egyensúly egymást erősíti.

A célunk természetesen nem az, hogy tökéletes külsőt varázsoljunk magunknak. Már csak azért sem, mert szerintem a tökéletes mindig unalmas, míg az egyedi különbségek teszik izgalmassá és érdekessé a megjelenésünket. Tökéletes helyett inkább a harmonikust keressük. Azokat a színeket és formákat, azt a stílust, amely kifejezésre juttatja az egyéniségünket.

5. Megjelenésünk igazodjon a kor szelleméhez.

 Nem kell feltétlenül követnünk a legutolsó trendeket, de ne nézzünk ki úgy, mintha egy tíz évvel ezelőtti filmből léptünk volna elő. Ne az életkorunkból, vagy az ahhoz tapadó sztereotípiákból induljunk ki, sokkal inkább saját magunkból, a habitusunkból, az életvitelünkből. Keressük meg a divatcikkek közül azokat, melyeket jó szívvel illeszthetünk saját stílusunkhoz.


Az önazonos, egyedi megjelenés kialakítása lehet vele született érzék és/vagy jó önismeret eredménye is, de egyre többen bízzák szakemberre, stílustanácsadóra, stylist-ra a részletek kimunkálását. A stílustanácsadó szerencsés esetben egyetemet végzett szakember: például színszakértő, vagy kommunikációs szakember, esetleg marketing és PR szakértő, aki többirányú tudását felhasználva, sok esetben 10-20 éves tapasztalattal a háta mögött végzi a munkáját. Az igazán jó stílustanácsadó mindig arra törekszik, hogy vendége egyénisége és életmódja legyen az irányadó a munkájához.

 ***

vissza

Bemutatkozás

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera