• K&S

A színtípus elmélet határai, avagy párválasztás színtípus alapján?

2018.05.17.

A színtípus elmélet felvet néhány érdekes kérdést, melyek inkább csak szájhagyomány útján terjednek, éppen ezért félreértésekre adnak okot. Ezekből szemezgettem ebben a bejegyzésben.

A színtanácsadás szűk keresztmetszete: a színek objektív és szubjektív megítélése

A színtanácsadás egyik legnehezebben megugorható kérdésköre a színek objektív és szubjektív megközelítése közötti különbség. A színek objektív megközelítése alatt azt értem, hogy természet adta színeink (hajunk, szemöldökünk, bőrünk, szemünk, szánk) milyen fizikai tulajdonsággal rendelkeznek (mennyire sötétek, vagy világosak, inkább hidegebbek, vagy melegebbek, mennyire telítettek, élénkek és a különböző színeinknek milyen a kontrasztértékük) valamint, hogy ezek a színtulajdonságok milyen, a természetben előforduló színekkel harmonizálnak, magyarul, hogy milyen színek állnak jól nekünk. A színek szubjektív megközelítése pedig a különféle árnyalatok ránk gyakorolt (pszichológiai) hatása.

Színtípusok és színpreferenciák

A színelmélet atyja, Johannes Itten, svájci festőművész abban hitt (és festőnövendékeinek megfigyelése alapján) azt tapasztalta, hogy a saját természetes színeinkhez hasonló, azokkal harmonizáló színárnyalatokhoz vonzódunk. Amikor növendékeinek azt a feladatot adta, hogy saját ízlésüknek megfelelően, szabadon fessenek, a növendékek saját természetes színeikkel harmonizáló árnyalatokat használtak.

Ha Itten megfigyelése igaz, akkor a színek objektív és szubjektív megközelítése között kölcsönhatás van. A színtanácsadásaim tapasztalatai többnyire igazolják Itten megfigyelését, vendégeim nagyobbik része ugyanis elégedett azzal a színvilággal, mely a színanalízis tanúsága szerint illik a természetes színeihez, sőt számos esetben, akkor is a színtípusával harmonizáló árnyalatokat választott, amikor még nem tudatosan válogatott a színek között.

Azonban a modern kor rányomja bélyegét a színekhez kapcsolódó érzéseinkre is. Mivel a természettől mind inkább eltávolodva, jobbára mesterséges vizuális világban élünk, mely a színekkel kapcsolatos preferenciáinkat igencsak befolyásolja, Itten elmélete mégsem mindig helytálló. A színekkel kapcsolatos szubjektív érzeteink nem mindig állnak összhangban a színek objektív tulajdonságaival, vagyis előfordul, hogy nem azokat a színeket kedveljük, amelyek illenek hozzánk.

Mi ilyenkor a teendő? Elsősorban, szerencsére minden színtípusnak számos szín még több árnyalata szerepel a palettáján. Biztosan találunk olyan színeket, melyeket szívesen visel majd az is, aki nem tud azonosulni a színeivel. Ezeket érdemes előnyben részesíteni és az archoz közel viselni. A színek párosításával is játszhatunk, egy sötét télnek sem kell feltétlenül feketébe, vagy sötét színekbe öltöznie, ha a világos színeket kedveli, használhatja például a hófehéret, vagy a jeges halványrózsaszínt is, de kombinálhatja is ezeket sötét színekkel, hogy erős kontrasztértéke legyen a szettjeinek.

Ha a színpaletta karakterével nem tudunk azonosulni, nehezebb a dolgunk. Egy lágy nyár számára, ha a telített, élénk színvilágot kedveli, biztosan nem lesz kompromisszumos megoldás. Az az élénk tavasz pedig, aki irtózik a harsogó színektől, szintén nehezen tud kompromisszumot kötni a színek terén.

Az ezekhez hasonló szélsőséges esetekben, talán színtanácsadótól szokatlan módon azt szoktam javasolni a vendégeimnek, hogy viseljék azokat a színeket, amelyekben jól érzik magukat. Az öltözködés célja alapesetben ugyanis az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha a lelkünk örül azoknak a színeknek, amelyek nem harmonizálnak természetes adottságainkkal, biztosan jobb lesz a kisugárzásunk, mint ha magunkra erőltetjük a harmonikus színvilágot és rosszul érezzük magunkat a bőrünkben.

Egyik vendégem egy fiatal leányzó volt, akit az édesanyja ajándékozott meg a színtanácsadással. Az anyuka hosszú levelet küldött nekem, melyben arra panaszkodott, hogy lánya túlságosan harsány színeket visel, melyek nem illenek hozzá és arra kért, hogy mutassam meg Boriskának (nem az igazi nevét használom), hogy milyen színeket "kellene" viselnie. Ahogy belépett hozzám az ajtón a lány, azonnal láttam, hogy a mamának igaza van, az élénk tavasznak öltözött Boriska nyár típus, amit aztán a színkendők is igazoltak. A beszélgetés során azonban kiderült, hogy a harsány színek mögött egyfajta lázadás áll, másrészről pedig ez a megjelenés egy állomás azon az úton, melyben egy fiatal nő rátalál az önazonos megjelenésre. Mondanom sem kell, nem beszéltem le a kihívó színekről, de megmutattam neki, hogy a nyár színtípus színei sem unalmasak. A színek kombinálásával izgalmas és kihívó lehet az öltözet úgy is, ha nem a legtelítettebb árnyalatokat szedjük csokorba.

Színtípusok és lakberendezés

A színtanácsadások során gyakran szóba kerül a lakberendezés is. Néhányan megkérdezték már, hogy a lakásukban is a színtípusuknak megfelelő színeket válasszanak-e. A lakások "színesítése" teljesen mások a prioritások, mint az öltözködés esetében. Figyelembe kell venni a tér adottságait, azt, hogy milyen tágas, milyen magas, mennyire világos, milyen a klímája (pl. hideg, meleg, száraz, nedves stb.) és persze azt is, hogy milyen célt szolgál. Itt a színek pszichológiai tulajdonságai is nagy szerepet kapnak, így például egy hálószobánál nem szerencsés, ha a narancssárga és tűzpiros dominál, hiszen ezek a színek melegek és élénkítőek, az elalvás előtt pedig hűvös, nyugodt érzetre van szükségünk, ahhoz, hogy elálmosodjunk. Mindebből következően nem feltétlenül célra vezető, ha a színtípusunkat vesszük alapul a lakásunk berendezésekor.

Színtípusok és vérmérséklet

Gyakran felmerül a színtípusok és a vérmérsékletek kérdése is. Nem ismerek olyan tanulmányt, mely a színtípusok és a vérmérsékletek közötti összefüggéseket vizsgálná, így tudományosan nem tudom alátámasztani a véleményemet, mely szerint nincs összefüggés színeink pszichológiai tulajdonságai és a lelkületünk között. Láttam én már harsány élénk tavaszt, aki visszahúzódó és csendes volt és ismerek tűzről pattant lágy nyarakat is.

Színtípusok és párválasztás

Létezik olyan elméletet is, miszerint az azonos színtípusba tartozó párok harmonikusabban élnek, minta az eltérő színtípusba tartozók. Érdekes felvetés, de óva intenék mindenkit, hogy a színtípusa alapján válasszon párt magának, még akkor is, ha az azonos színtípusok természetesen könnyebben tudnak egymáshoz öltözni...

Ebben a bejegyzésben láthattátok, hogy mire nem alkalmas a színtanácsadás. És, hogy mire való?

A színtanácsadás tulajdonképpen nem más, mint természetes színeid szakszerű, tárgyilagos feltérképezése és a megfelelő színtulajdonságokkal rendelkező színek megkeresése. A közel 100 színkendő segít abban, hogy a saját szemeddel is meggyőződj arról, mely színárnyalatok harmonizálnak az arcod színeivel. Gyere el a K&S Stúdióba és ismerd meg a legjobb színeidet! A színtanácsadás Budapesten, Óbudán érhető el.

A képek forrása: google.com

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"