Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Alapruhatárak a 12 színtípus számára - 1. rész: TÉL, NYÁR

 

Az alap ruhatár már több alkalommal témája volt a K&S Magazinnak. Most a színtípusok és az alap ruhatár összefüggéseiről lesz szó. Tartsatok velem!

Az alap ruhatár, ahogy azt már biztosan tudjátok, egy néhány darabból álló szett, mely semleges színeivel, klasszikus, időtálló szabásvonalaival jó alapot biztosít az egész ruhatárunk számára és jól variálhatóvá teszi azt.

Amikor az alap ruhatárunkat összeállítjuk mindig a testalkatunknak megfelelő szabásvonalak és a természetes színeinkhez illő színek kiválasztása a legfontosabb szempont. Ebben a cikkben ez utóbbival foglalkozunk. Megnézzük, hogy a 4 alap színtípus és ezen belül a 12 altípus számára milyen színeket érdemes választani az alap ruhatár kialakításakor.

TÉL: hideg, ezüstös, friss

A tél típusra a sötét színek jellemzők. Haja sötét, bőre viszont lehet világosabb árnyalatú éppúgy, mint sötét. Színeire összhatásukban a hideg jelző illik leginkább. Ha a tél típusba tartozol, az élénk, erőteljes, telített színek állnak jól neked. Ha ezeket a színeket az arcod közelébe helyezed, látni fogod, hogy az arcod ragyogóbbá válik.

A TÉL alap ruhatára

A többi színtípussal ellentétben a TÉL természetes színeit kiemeli a FEKETE, ezért érdemes az alap ruhatár meghatározó, semleges színéül választani.

Az ÉLÉNK TÉLRE az ellentétes sötét-világos, élénk-sötét kontrasztok jellemzőek. Ha ebbe a színtípusba tartozol a fekete mellé választhatod a fehéret, vagy palettád valamely élénk árnyalatát.

Az SÖTÉT TÉL természetes színhatása sötét és hideg. Ha ebbe a színtípusba tartozol, választhatsz a fekete mellé sötétebb, karakteresebb árnyalatot is, mint például a királykék, a szilvakék, vagy a türkiz sötétebb árnyalatai.

A HIDEG TÉLRE a hideg és tiszta színhatás jellemző. Ha ebbe a típusba sorolod magad, a fekete mellé hideg, jeges színt válassz. Ilyen lehet a jegesrózsaszín, a halványtürkiz, a halványkék. A fényes anyagok, mint a selyem, a szatén különösen jól mutatnak a feketével.

NYÁR: hideg, opálos, pasztell

 A nyárról összességében elmondható, hogy színei a leglágyabbak, legvisszafogottabbak a négy évszak közül. Éppen ezért bármelyik nyári típusról legyen szó, a színek inkább középértékűek, mintsem élénkek. Ha a nyár típusba tartozol, a tél színeinél visszafogottabb hideg színek emelik ki természetes színeidet.

 A NYÁR alap ruhatára

A nyár számára a fekete a lehető legrosszabb választás, mert lágy színeit elnyomja, jelentéktelenné teszi a nyár természetes árnyalatait. Jó megoldás viszont a középszürke és a tengerészkék.

A legvisszafogottabb a VILÁGOS NYÁR, melynek összhatása lágy és finom. A középszürke, vagy a tengerészkék jó kiegészítője lehet például a vízkék, vagy a liláskék.

 A LÁGY NYÁR hideg és lágy összhatású, a középszürke és a tengerészkék mellé a halványszürke, a szürkéskék, vagy a halványibolya árnyalatokat javaslom. 

A HIDEG NYÁR  a kissé élénkebb árnyalatokban különösen jól mutat a tengerészkékkel kombinálva.

folyt.köv.

A képek forrása: pinterest. com, polyvore.com

Kapcsolódó cikk:

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8