Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Az arcforma és a hozzá illő napszemüveg

 

A napszemüveg-leárazások szezonjában vegyük sorra, hogy a különböző arcformákhoz milyen napszemüveg típusokat érdemes választani!

Egy korábbi cikkben már írtam az arcformákról, de nem árt egy kis ismétlés:

  • ovális arcteljesen arányos, a homlok és az áll oldalról nézve egy síkban helyezkedik el
  • háromszögletű arc: jellemzője a keskeny arccsont és homlok, a széles, erős állkapocs
  • szív alakú arcszéles homlok, keskeny, helyes áll jellemzi
  • kerek arc: telt arc, gömbölyű áll, széles arccsont jellemzi ezt a formát; az arc csaknem olyan széles, mint hosszú
  • szögletes arca homlok és az áll is szögletes formájú; a homlok és az állkapocs ugyanolyan széles
  • hosszúkás arcmagas homlok, keskeny áll, általában keskeny orr jellemző erre a formára

Vegyünk sorra néhány alapvető napszemüvegformát is! Az összes forma felsorolása reménytelen vállalkozás lenne, hiszen se szeri, se száma a napszemüvegeknek. Vannak modern és retro formák, hétköznapra, vagy sportoláshoz ajánlott fazonok és léteznek alkalmi viseletre való, díszített modellek is. 

Az ovális arcformához bármilyen szemüvegkeret jól illik. Aki olyan szerencsés, hogy ovális az arca, bátran kísérletezhet a napszemüveg kínálat bármelyik modelljével.

A háromszögletű arc lefelé szélesedik, az állkapocs erőteljes, sem a túl kicsi, sem a túl nagy szemüvegkeret nem előnyös. A közepes keretnagyság a megfelelő, a formát illetően pedig az ovális keret az ideális, de az enyhén szögletes formák is jól mutathatnak.

A szív alakú arc a háromszögletű formával ellentétben, lefelé keskenyedik. A felfelé ivelő, macskaszem forma nagyon jól mutat ezen az arcformán, de a kerek szemüvegkeret is kiváló választás lehet. Ha szív alakú az arcod, kerüld a túlságosan nagy kereteket.

A kerek arc gömbölyűségét a szögletes szemüvegkerettel lehet leginkább ellensúlyozni. A hosszúkás, vízszintes irányban szélesebb szemüvegkeretek illeszkednek a legjobban ehhez az arcformához.

Ezzel szemben a szögletes archoz a kerek, ovális szemüvegkeretek illenek. Ha keskeny az arc, inkább a kisebb szemüvegformák a megfelelőek, míg a szélesebb archoz nyugodtan választhatsz nagyobb keretet.

A hosszúkás archoz a nagyobb, horizontálisan szélesedő keretek a legjobbak. Lehet kerek, vagy szögletes formával is kísérletezni. A kisebb keretek nem előnyösek.

Végül nézzük meg, hogy a megfelelő forma kiválasztása mellett mire kell még ügyelnünk a napszemüveg vásárlásakor:

A lencse rendelkezzen UVB és UVA védelemmel. A szűrőképességről a látszerész műszeres vizsgálattal győződik meg, így legegyszerűbb, ha szaküzletben vásárolunk napszemüveget.

A napszemüveg csomagolásán szerepeljen az európai szabványt jelölő CE jelzés, és a 0-4 közötti védelmi kategória jelölése. Átlagos napsugárzásnál elegendő 3-as, vízparton vagy hegyekben 4-es fokozatú védelmet nyújtó napszemüveget használj!

A lencse színe legyen szürkés vagy barnás árnyalatút.  A rózsaszínes, kékes vagy zöldes tónusú üvegek módosítják a színérzékelést, ezért ezek nem ajánlottak autóvezetéshez, vagy biciklizéshez.

A kontaktlencsék általában UV-szűrővel ellátottak, de ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon, viselj napszemüveget is!

Ha természetes hatást szeretnél elérni a napszemüveg viselésekor, válassz a hajad és/vagy a szemed színéhez hasonló szemüvegkeretet. Ha feltűnőbb hatásra vágysz, a ruha, vagy a többi kiegészítő színével harmonizáló színes keretek közül válassz.

A képek forrása: google.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8