• .

Az optikai testformálásról bővebben

 

A korábbiakban erről a témáról már írtam, most részletesebben is megismerkedhetsz ezzel az érdekes és hasznos területtel.
Az elgondolás lényege, hogy a ruhadarabokat a szabással, a mintákkal és a színekkel olyan rafinált módon állítják össze a tervezők, hogy a viselőjének testét optikailag, azaz a szem számára megváltoztassák.

A képzőművészetben már régóta ismert a térhatás ilyen típusú megjelenítése. A magyar származású Viktor Vasarely életművében számos példát találhatsz erre.

A ruhatervezésben ez azzal egészül ki, hogy a geometrikus formák nem síkban, a rajzpapíron jelennek meg, hanem a test domborulatain. Ezeket a domborulatokat figyelembe véve kell a megfelelő mintákat, színeket és szabásvonalakat alkalmazni.

A test formáinak optikai „alakítása” manapság nagyon divatos. Sok híresség stylist-ja is felhasználja ezt a módszert, hogy például a derekat vékonyítsa.

A hatás bizony látványos!

A geometrikus formák ruhákon való alkalmazása nem feltétlenül szolgálja az optikai testformálást, sok esetben inkább csupán a látványosság a cél. A csíkos, kockás, pöttyös, háromszögmintás, vagy egyéb geometrikus mintázatú ruhadarabok is – annak ellenére, hogy nem ez a cél – befolyásolják azt az optikai képet, amit a szemünk a testről alkot. Tudjuk például, hogy a vízszintes csíkokkal, a kockákkal, vagy a körökkel díszített ruhadarabok szélesítik, míg a hosszanti csíkos, hasábokkal hullámvonalakkal keskenyítik a testet.

Az is előfordul, hogy a tervezőket elragadja a fantáziájuk és érdekes, térbeli geometrikus haute couture modelleket hoznak létre.

 Az optikai hatások felhasználásával persze mellé is lehet fogni. A végeredmény időnként egyenesen vicces...

 Végül néhány különösen szép megoldás:

Ez a modell a mellet nagyítja, magasabbra emeli, a derekat keskenyíti, a csípőt kiemeli. Egyenes "I" alkatú hölgyeknek jó választás.

Ez a gyönyörű selyem ruha a keskeny csípőjű lányokon remekül mutat.

Ez a ruha csípőtől lefelé szélesíti a testet. Csak magas, vékony lányoknak javaslom a hasonló szabást!

A képek forrása: google.com

*** 

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8