Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Bőrszín típusok

 

Mi határozza meg a bőrszínünket? Milyen bőrszín típusok és bőrszínek léteznek?
Mi az összefüggés a bőr színe és a színtípusok között?
Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ ebből a bejegyzésből.

Bőrünk színét elsősorban a melanin nevű festékanyag határozza meg, melynek fő funkciója, hogy az ultraibolya sugárzással szemben védje a bőrt és ezen keresztül az egész szervezetet.

A sarkoktól az egyenlítő felé haladva az ultraibolya sugárzás mértéke növekszik, ezért az egyenlítőhöz közeli népek bőre a legsötétebb. Az emberiség története során, az UV zónák vándorlása következtében, a különböző bőrszín típusok területi elhelyezkedése is változott.

A genetikai vizsgálatok számos olyan, népcsoportonként változó gént is feltártak, melyek befolyásolják a bőr színét.

A világosabb bőrtípusok a közvetlen napfény hatására sötétebbé válnak, azaz lepirulunk, lebarnulunk. Ez is az UV sugárzás elleni védekező mechanizmus következménye.

A genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a modern ember őse sötét bőrű volt és a világosabb bőrt eredményező genetikai mutációk csak később alakultak ki, az egyenlítőtől északra vándorolt népcsoportoknál.

Az ember bőrszínét az életkora is befolyásolja. Kisgyermekként mindenkinek világosabb a bőre, mint fiatal felnőtt korában. Ennek oka a genetikai, a hormonális és a környezeti hatások összeadódásában keresendő. A kor előrehaladtával a bőr melanin termelő képessége csökken, így idős korban ismét elhalványul a bőr színe.

Az arisztokraták ábrázolása a XV. - XVI. századból

Korábban a világos bőrt számos kultúrában a magas társadalmi státusszal hozták összefüggésbe és a felsőbb körökhöz tartozók mindent elkövettek (a rizsportól a kémiai anyagokig), hogy bőrüket minél világosabbnak mutassák. A szegény emberek ugyanakkor munkavégzés közben sokat tartózkodtak a szabadban, így bőrük sötétebb, napbarnított volt.

A sötét bőr és a civilizálatlanság közötti összefüggés sztereotípiaként sajnos ma is tovább él, eközben azonban a XX. században a nap barnította bőr az egészség és a sportos élet szimbólumává vált. A barna bőr divatjának manapság is csak a napsugárzás káros hatásai szabnak gátat, ugyanakkor dúl a szolárium-láz és az egyéb vegyi bőrbarnítás is elterjedt a világos bőrűek lakta területeken.

Ha a bőrszíneket kategorizálni szeretnénk, kiindulópontként a szín tónusa alapján 4 alaptípust különböztethetünk meg:

  • világos (light)
  • közepes (medium)
  • közép-sötét (medium-dark)
  • sötét (dark)

Ez a 4 alaptípus további (legalább) 20 bőrszínre bontható (az elnevezések fantázianevek, sokan sokféleképpen nevezik a különböző bőrszíneket):

A bőrszíneket a hideg-meleg skálán is elhelyezhetjük:

  • hideg
  • semleges
  • meleg

E három jellemző alapján is feloszthatjuk a bőrszín tónusokat:

A hideg bőrszín a tél és a nyár színtípusúak jellemzője, míg a meleg bőrszín a tavasz és az ősz színtípusokra jellemző. A semleges bőrszín bármelyik színtípusban tartozhat, a haj és a szem színével együtt vizsgálva kerül valamelyik színtípusba.

Képek forrása: google.com, tommybeautypro.worldpress.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8