• .

Bőrszín típusok

 

Mi határozza meg a bőrszínünket? Milyen bőrszín típusok és bőrszínek léteznek?
Mi az összefüggés a bőr színe és a színtípusok között?
Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ ebből a bejegyzésből.

Bőrünk színét elsősorban a melanin nevű festékanyag határozza meg, melynek fő funkciója, hogy az ultraibolya sugárzással szemben védje a bőrt és ezen keresztül az egész szervezetet.

A sarkoktól az egyenlítő felé haladva az ultraibolya sugárzás mértéke növekszik, ezért az egyenlítőhöz közeli népek bőre a legsötétebb. Az emberiség története során, az UV zónák vándorlása következtében, a különböző bőrszín típusok területi elhelyezkedése is változott.

A genetikai vizsgálatok számos olyan, népcsoportonként változó gént is feltártak, melyek befolyásolják a bőr színét.

A világosabb bőrtípusok a közvetlen napfény hatására sötétebbé válnak, azaz lepirulunk, lebarnulunk. Ez is az UV sugárzás elleni védekező mechanizmus következménye.

A genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a modern ember őse sötét bőrű volt és a világosabb bőrt eredményező genetikai mutációk csak később alakultak ki, az egyenlítőtől északra vándorolt népcsoportoknál.

Az ember bőrszínét az életkora is befolyásolja. Kisgyermekként mindenkinek világosabb a bőre, mint fiatal felnőtt korában. Ennek oka a genetikai, a hormonális és a környezeti hatások összeadódásában keresendő. A kor előrehaladtával a bőr melanin termelő képessége csökken, így idős korban ismét elhalványul a bőr színe.

Az arisztokraták ábrázolása a XV. - XVI. századból

Korábban a világos bőrt számos kultúrában a magas társadalmi státusszal hozták összefüggésbe és a felsőbb körökhöz tartozók mindent elkövettek (a rizsportól a kémiai anyagokig), hogy bőrüket minél világosabbnak mutassák. A szegény emberek ugyanakkor munkavégzés közben sokat tartózkodtak a szabadban, így bőrük sötétebb, napbarnított volt.

A sötét bőr és a civilizálatlanság közötti összefüggés sztereotípiaként sajnos ma is tovább él, eközben azonban a XX. században a nap barnította bőr az egészség és a sportos élet szimbólumává vált. A barna bőr divatjának manapság is csak a napsugárzás káros hatásai szabnak gátat, ugyanakkor dúl a szolárium-láz és az egyéb vegyi bőrbarnítás is elterjedt a világos bőrűek lakta területeken.

Ha a bőrszíneket kategorizálni szeretnénk, kiindulópontként a szín tónusa alapján 4 alaptípust különböztethetünk meg:

  • világos (light)
  • közepes (medium)
  • közép-sötét (medium-dark)
  • sötét (dark)

Ez a 4 alaptípus további (legalább) 20 bőrszínre bontható (az elnevezések fantázianevek, sokan sokféleképpen nevezik a különböző bőrszíneket):

A bőrszíneket a hideg-meleg skálán is elhelyezhetjük:

  • hideg
  • semleges
  • meleg

E három jellemző alapján is feloszthatjuk a bőrszín tónusokat:

A hideg bőrszín a tél és a nyár színtípusúak jellemzője, míg a meleg bőrszín a tavasz és az ősz színtípusokra jellemző. A semleges bőrszín bármelyik színtípusban tartozhat, a haj és a szem színével együtt vizsgálva kerül valamelyik színtípusba.

Képek forrása: google.com, tommybeautypro.worldpress.com

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8