Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Chevron – az egyszerű, de látványos cikk-cakk

 

Ebben az új sorozatban az anyagminták kerülnek terítékre. Milyen mintákat alkalmaznak a tervezők és mivel kombinálják azokat? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a sorozatból.

A Chevron V alakú minta, melyet gyakran szimbólumként használnak. A katonai rang jelzésére, vagy a szolgálati idő jelöléseként alkalmazzák, zászlókon és címereken is gyakran megtalálható szimbólum. Már a korai műalkotásokon, kerámiákon, fa faragványokon is fellelhető a chevron motívum. A mintának számos változata van, lehet például csonka V, vagy cikk-cakk formájú is.

A divatban Ottavio Missoni neve forrt össze a chevron mintával. Missoni 1953-ban alapította a Missoni nevű céget. 1958-ban mutatta be az első kollekcióját és a ’70-es években már a divat szakma élvonalában volt. Az általa készített geometrikus, gyakran chevron mintájú, színes kötöttáruval máig tartó rangot vívott ki magának. A chevron minta Missoni névjegyévé vált.

Egy jellegzetes Missoni minta a'70-es évekből. 

A cég 2011-ben indította el a Missoni Target irányvonalat, melynek filozófiája, hogy jó minőségű ruhaneműt dobjon piacra, megfizethető áron. Ettől kezdve újra trendi lett a chevron minta.

A chevron minta tehát egyszerre hagyományos és trendi, drámai hatása miatt közkedvelt és valószínűleg az is marad.

A chevron feltűnő, erőteljes hatású, így leginkább a drámai stílust képviseli. Különösen a fekete-fehér és az élénk színekkel kominált ruhaanyagok vonzzák a szemet. 

A minta drámai hatása miatt az ilyen ruhadarabok a leghangsúlyosabb elemei a szettnek. Mellé egyszerű és kevés kiegészítőt használj.

Ez a ruhadarab maga az ékszer, nem igényel külön díszítést!

Fordított esetben, ha a kiegészítőnk chevron mintás, egyszerű ruházatot válassz hozzá, hogy a minta érvényesüljön és ne legyen zavaros az összhatás.

A chevron más mintákkal való variációja igen merész. Ezt már inkább az extravagáns stílusba sorolhatjuk...

A képek forrása: pinterest.com, google.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8