K&S Stúdió - stílustanácsadás felsőfokon

Divattanácsadó, stylist, stílustanácsadó, melyiket válasszam?

2018.04.17.

Divattanácsadó, stylist, stílustanácsadó - ezeket a kifejezéseket nap, mint nap olvashatjuk, de vajon egymás szinonimái ezek a szavak, vagy tartalombeli különbségeket rejtenek?
Bár a különféle szótárak, szómagyarázatok szinonimaként használják ezt a három kifejezést, valójában más-más szakmát takarnak. Erről olvashattok ebben a bejegyzésben.

Divattanácsadó

Ha szeretnénk eligazodni a legfrissebb divatirányzatok útvesztőjében és a lehető legdivatosabb megjelenésre vágyunk, azt gondolnánk, hogy legjobb a legújabb trendek szakavatott ismerőjéhez, vagyis egy divattanácsadóhoz fordulni, aki minden bizonnyal naprakész a divattervezők, a milánói, new yorki, londoni kifutók világában. Ezzel szemben a divattanácsadó nálunk leginkább a bolti eladók szofisztikált, vagy finomkodó megnevezése. A kettő persze nem zárja ki egymást (mármint, hogy a bolti eladó egyben a divatirányzatok szakavatott tudora is legyen), ám, ha betérünk egy ruhaüzletbe, a legritkábban támad az a benyomásunk, hogy az eladó egyben divattanácsadó is. Tisztelet a kivételnek!

Stylist

A stylist valóban rendelkezik a divat szakma naprakész ismeretével, emellett kellően kreatív is ahhoz, hogy trendi külsőt alakítson ki bárki számára. A stylist jólképzett szakember, mély divattörténeti ismeretekkel rendelkezik, emellett alkotóművész, akár dizájnernek is nevezhetjük. Stylistok közreműködnek a filmek karaktereinek képi megvalósításában, showműsorokban, divatfotózásokon, részt vesznek egy-egy celebritás „megteremtésében”. A stylist egyfajta vizuális világ megalkotására törekszik, esztétikus látvány, hangulat, életérzés létrehozása a célja.

Stílustanácsadó

Míg a stylist alkotóművész, a jó stílustanácsadó egyszerre kommunikációs szakértő és pszichológus. Feladata, hogy a hozzá forduló emberek egyéniségét a középpontba állítva, szakmai tudásával hozzásegítse őket, hogy rátaláljanak egyéni stílusukra. Egyfajta harmónia és önazonosság elérése a cél. Ahogyan a pszichológus rávezeti a páciensét a helyes útra, de nem oldja meg helyette a feladatot, úgy a stílustanácsadó is inkább irányt mutat, mintsem kész megoldásokat nyújt. Tanácsokkal és szakmai fogásokkal segíti a vendégeit abban, hogy önmagukra találjanak és könnyebbé váljék számukra a stílusos megjelenés a mindennapokban. Ilyen szakmai fogások például a gardróbrendezés, az alapruhatár tervezés, a színanalízis, vagy az alkatelemzés.

Stíluskommunikátor

A teljesség kedvéért a stíluskommunikátorokról is essen néhány szó, bár ez a kifejezés egyelőre nem terjedt el a köztudatban. A stíluskommunikátor a divat és a stílustanácsadás területére szakosodott (ideális esetben) kommunikációs szakember, aki nem csupán a megjelenés, de a protokoll és a nyilvános szereplések terén is tanácsokkal, javaslatokal látja el a hozzá fordulókat (elsősorban közszereplőket). Hazánkban egy éves posztgraduális képzés keretében oktatják, bölcsész, vagy tanár alapképzettségűek számára.

***

vissza

Bemutatkozás

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera