Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Farmerszoknya - a kortalan ruhadarab

 

Be kell, hogy valljam számomra a farmerszoknya AZ IDEÁLIS RUHADARAB. Ez a sportosan elegáns, kényelmes, sokoldalúan variálható alap ruhadarab gyerekkorom óta elmaradhatatlan része a gardróbomnak.

Tapasztalataim alapján bátran állíthatom, hogy a farmerszoknyához való ragaszkodásom nem egyedi, a nők nagy része szívesen viseli az év bármely szakában.

Bár a farmerszoknya kényelmes, strapabíró, sportos, vagy sportosan elegáns viselet, egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Testalkatonként nagyon is különböző az a szoknyahossz, vagy szabásvonal, az a design, vagy stílus, melyben jól fogunk mutatni. Erre szeretném felhívni a figyelmeteket ebben az írásban.

Nézzük meg, hogy a különféle alkatokhoz milyen farmerszoknyát érdemes választani! Kezdjük az X alkattal.

Akinek ilyen, homokórára emlékeztető formája van, azaz keskeny a dereka, gömbölyded a csípője, formásak a combjai legjobb, ha testhez símuló fazont választ. Hála az elasztánnak, ma már az ilyen szabásvonalú farmerszoknyák is lehetnek kényelmesek. A derekat hangsúlyozhatjuk egy szélesebb övvel.

Az X alkatúak jobb, ha kerülik a túldíszített fazonokat, a sok zseb, a koptatásminták, a csatok, strasszok stb. csak elterelik a figyelmet a lényegről: a nőies alkatról.

A H alkatúak nem rendelkeznek olyan karakteres ívekkel, mint az X alkatúak. A derekuk szélesebb, a csípőjük keskenyebb, vagy szögletesebb, nem kifejezetten ívelt. Számukra a lezserebb, egyenes vonalú, vagy lefelé kissé bővülő szabásvonalak javasoltak. A testhezálló fazonok is szóba jöhetnek, ha lezserebb felsőrésszel, vagy egy jó fazonú blézerrel ellensúlyozni tudjuk a szögletes formákat.

Optikailag jó hatású lehet egy nem egyenletesen koptatott farmeranyag, mely gömbölűbbnek láttatja a fenék és a comb formáját. A fenéken és a csípőn jól elhelyezett zsebek is hatásosak lehetnek.

A következő testalkat az I, mely tulajdonképpen a H nagyon vékony változata. Az I alkatúak válasszanak vastagabb farmer anyagból készült szoknyát, melynek tartása van és így szélesíti a csípőt és domborúbbnak mutatja a feneket. Jöhet minden díszítés, ami szem-szájnak ingere.

Kifejezetten jól áll az I alkatúaknak a rakott szoknya, valamint a harang és a hordó szabás is előnyös. A felsőrész se legyen túl szűk, inkább lezser.

Az A alkatúakat szokták körte formájúnak is nevezni, mivel a test alsó része erőteljesebb. Széles csípő, vastagabb combok jellemzik. Az ilyen testformához egyszerű szabásvonalakat érdemes választani, egyenes, vagy enyhén bővülő, díszítés nélküli modelleket kell keresni. A felsőrészek azonban lehetnek lezserebbek, mintásak, hogy a két testfél arányát optikailag kissé közelítsék egymáshoz.

A V testalkatúak az A formájúakkal ellentétben keskeny csípővel és erőteljesebb felsőtesttel rendelkeznek. Ők az I formájúakhoz hasonlóan a karakteresebb fazonok és díszítések között is válogathatnak. A csípőt szélesebbnek mutató, bővebb szabásvonalak különösen előnyösek számukra.

Végül az O, vagy másképpen alma alkatúak, akik deréktályon a leghangsúlyosabbak, válasszanak lefelé szűkülő, vagy egyenes szabásvonalú farmerszoknyát. A magas derekú megoldások is jól mutathatnak, ha kicsit összefogják a has tájékát. A felsőrész legyen lezserebb, de a mellek alatt húzott, enyhén karcsúsított, semmiképpen sem zsák fazonú.

Remélem ez a kis ízelítő ad némi támpontot a farmerszoknyát illetően azoknak, akik még nem találták meg az "igazit".

Vásárláskor nem árt szem előtt tartani néhány "farmerspecifikus" jellemzőt:

  • A farmer anyag a test hőjétől és az igénybevételtől kitágul, akár egy számot is tágulhat hordás közben, de aztán a mosást követően újra visszanyeri eredeti formáját. Ezért ajánlatos passzentos farmerszoknyát választani, hiszen úgy is tágulni fog. Kivétel a szoknya dereka!
  • Minél több elasztánt tartalmaz a farmer szövete, annál kevésbé érvényes ez a tétel és annál kényelmesebb a viselése, így érdemes a rugalmas anyagokat keresni.
  • A farmeranyag fakul, világosodik, az első mosáskor sok esetben fog.
  • Egy jó minőségű farmerszoknya akár 10 évig is szoknya marad, így érdemes a minőségi árut keresni (ami nem feltétlenül a legdrágább).

A képek forrása: pinterest.com, polyvore.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8