Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Fejfedők és stílusok

 

Sokunknak gondot jelent, hogy hogyan is védhetnénk a fejünket - különösen a hajas fejbőrt - a hideg ellen, hiszen nem szeretünk fázni, ráadásul tudjuk jól, hogy a hajhagymák meghűlése hajhullást eredményezhet.
Másrészt viszont a különféle sapkák és kalapok összenyomják, ellapítják, zsírosodásra hajlamosítják a hajunkat, többségében kényelmetlenek, viszket tőle a fejünk, egyszóval nem a kedvenc kiegészítőnk.

Sokan a kapucnit választják kompromisszumos megoldásként. Nincs is ezzel semmi baj, de nem hordhatunk folyton csukjás kabátokat. Nem igaz? :)

Nézzünk hát körül a téli sapkák, kalapok között, hátha mégis kedvet kapunk valamelyikhez...

A kötött sapkák

Már évek óta nagy divat a fiatalabbak körében a kötött sapka, legyen az a minimalizmus jegyében díszítés nélküli, vagy pompomos, bojtos. Utóbbiak dísze gyakran oversize méretű. Ez a játékos, fiatalos fejfedő viszonylag kényelmes.

STÍLUS

Igaz ugyan, hogy strasszal, gyöngyökkel, szőrmével díszített modellek is akadnak szép számmal, azért ez a sapka alapvetően sportos kiegészítő. Viselhetjük a hajunkat a sapka alá rejtve, vagy hordhatjuk lazábban, hogy a frufrunk, vagy a hosszú hajunk, kikandikáljon alóla.

FIGYELEM!

Ha az a tervünk, hogy a frufrunkat a sapka alá rejtjük, vagy éppen nincs frufrunk, akkor érdemes körültekintően választani nehogy a sapka széle órákon át díszelgő nyomot hagyjon a homlokunkon, ha levesszük.

A svájci sapkák

Ez a sapkafajta nevével ellentétben Dél-Franciaországból ered. Bár korábban a katonai egyenruha kiegészítője volt, az'50-es években az elegancia egyik szimbolikus kellékévé avanzsált. Ki ne emlékezne Audrey Hepburn svájci sapkájára! (Nem mellesleg Picasso és Che Guevara is előszeretettel viselte).

STÍLUS

A svájci sapka ma trendi ruhadarabnakszámít, ennek ellenére, vagy éppen ezért, szerintem remek megoldás, hiszen a kötött sapkához hasonlóan kényelmes, ellenben nem kifejezetten sportos, akár elegáns szett része is lehet. Leginkább a franciás, romantikus stílushoz ajánlom.

FIGYELEM!

A svájci sapka nem a legstabilabb fejfedőféle, így hajtű, vagy hajcsatt szükséges lehet. Ha fázós a füled, inkább keress másik fazont.

Az usánka

Akinek még vannak emlékei a szovjet usánkákról, biztosan cikinek tartja, de bizony manapság nagyon divatos, igaz kicsit modernizált kivitelben. Hozzáteszem, a múltban sem  csak a Szovjetúnióban viselték, hanem mindenhol, ahol nagyon hideg a tél, így pl. a skandináv országokban is.

STÍLUS
Alapvetően sportos, bár egy igazi szőrméből készült, jó szabású modell akár elegáns szettbe is beilleszthető. Mivel elég feltűnő kiegészítő, így extravagáns öltözet részeként is remekül alkalmazható. Mindenképpen figyelni érdemes arra, hogy a szett többi darabja ne akarja túlharsogni, úgy sem fog sikerülni...

FIGYELEM!

Nagyon meleg, így főleg szabadtéri programokhoz ajánlom. A kocsiban, vagy a tömegközlekedési eszközökön garantáltan beleizzadunk. Ha levesszük lehet, hogy kócos fejjel leszünk kénytelenek utazni.

A kalapok (fedora és panama)

A számtalan női kalaptípus közül ezek, az egyébként maszkulin kalapok manapság reneszánszukat élik. Tulajdonképpen jolly joker kiegészítők, mindenféle stílushoz illeszkedhetnek, bár sok esetben lesz egy kis androgün jellege a megjelenésnek.

STÍLUS

Ahogy mondtam a minimalistától a klasszikus elegancián át a romantikus, vagy az extravagáns stílus részei is lehetnek a kalapok. Az azonban biztos, hogy a kalapot tudni kell viselni.

FIGYELEM!

Ha alacsony vagy, soha ne válassz széles karimájú kalapot, mert összenyom.

A kalapok terén sem kell feltétlenül a divat után mennünk. Kísérletezhetünk, próbálgathatunk bátran. Az elsődleges cél nem az, hogy divatosak legyünk, hanem, hogy megtaláljuk azt a fejfedőt, mely számunkra a legideálisabb, legkényelmesebb és leginkább illik az egyéniségünkhöz és a ruhatárunkhoz. Nem lényegtelen az sem, hogy a fejformánkhoz igazodó fazont válasszunk, de erről a nyári kalapokról szóló bejegyzésben már írtam. És persze a színválasztásra is oda kell figyelni.

Képek forrása: pinterest.com, nordstorm.com

***


vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8